Kesäpiennarsieni ja Jänönmustesieni

Kävin pitkän sadepäivän jälkeen yöllä metsässä lenkillä ja yllättäen törmäsin pariinkin tuntemattomaan sieneen.

Nämä kaikki löytyivät Kuusiston kuusimetsästä polun varresta (jossa toki seassa yksittäisiä muitakin puita).

Ensimmäisen luulisin olevan aika selvä rikkakaulussieni, ulkonäkö vaikuttaa melko tunnistettavalta ja näillä on selvä suojus heltassa josta näkyy jäänteitä niilläkin joilla lakki kokonaan avautunut. Siitä ei kuitenkaan näytä olevan hirveästi havaintoja laji.fi vaikka mainittu melko yleiseksi, joten ajattelin varmistaa. Kasvoi melko runsaana, isoimpien lakit 5cm luokkaa.

Sitä tosin hieman jäin pohtimaan että rikkakaulussienellä pitäisi olla kuvauksen mukaan harmahtavat heltat, mutta laji.fi mediakuvissa kaikissa kyllä tällaiset vaaleat heltat.
Toinen vähän visaisempi. Muistuttaa tosi paljon keltahäiväkkää mutta en löytänyt suvusta sientä joka sopii tähän väritykseen (harmahtava lakki ja värittömän valkoinen, lähes läpikuultava jalka, ainoa väritys on pieni kellertävä nuppi lakin keskellä).

Todella hento yksilö, paino tuntuu olevan jotain gramman luokkaa. Lakki 2cm, jalka ihan pehmeä ja lähti maasta katki melkein jo ehdottamalla. Lakki niin ohuen säteinen että ylä ja alapinnalla ei tunnu olevan mitään eroa. Ei mitään havaittavaa hajua. Näitä kasvoi kaksi lähellä toisiaan. Löytyykö experttiä joka tunnistaa?

Tuo kakkonen on joku mustesieni. Ehdottaisin jänönmustesientä, Coprinopsis lagopus, jota näkee jo alkukesästä ja nimenomaan hakkeella. Hieman hennonoloinen kyllä tämä. Jänönmustesieni on ryhmälaji ja lisäksi muita samantapaisia mustesieniä on runsaasti joten hieman epävarma tuo ehdotukseni. Kasvaa usein isoissa hajanaisissa ryhmissä ja silloin se on aika helppo tuntea, yksittäisen kanssa valokuvasta ei saa oikein tuntumaa habituksesta.

Ykkönen voisi mielestäni olla kesäpiennarsieni joka kasvaa jo touko-kesäkuussa sekin tyypillisesti hakkeella ja kuorikatteella. Rikkakaulussieni on sekin kyllä ihan hyvä ehdotus mutta nuo puhtaan valkeat heltat vievät minusta kesäpiennarsieneen. Sekin on ryhmälaji.

Jos kuljet paikalla myöhemmin niin rikkakaulussienen itiöpöly on mustaa eli heltat muuttuvat mustiksi kun kesäpiennarsienellä itiöpöly on ruskeaa. Voit myös ottaa pari kypsempää lakkia näytteeksi ja laittaa ne heltat alaspain valkoiselle paperille. Siitä näet onko itiölaskeuma mustaa vai ruskeaa. Tuo lajipari rikkakaulusieni/kesäpiennarsieni on hankala enkä itse ole koskaan löytänyt taikka tunnistanut rikkakaulussientä. Kesäpiennarsieniä kyllä tulee usein vastaan.

1 Like

Kiitos! Veikkaan että olet oikeassa molemmissa, pitää testata tuo itiöpöly ykkösestä, ovat tosiaan sen verran samannäköisiä.

Juuri samoja ehdotuksia olisin itsekin tehnyt, mutta Henri ehti ensin :slight_smile:

Rikkakaulussienestä vielä sen verran, että sen lakissa on selkeämmin kirkkaankeltaisia sävyjä, ja tosiaan heltat harmaat ja myöhemmin mustat.

1 Like