Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mustajalkakääpä/Kastanjakääpä ja porkkananvärinen seitikki Kuusistosta

Tuntuu että pommitan nyt aika hurjasti foorumeja, mutta Kuusiston metsä nyt vaan pukkaa hirveästi erikoisempia sieniä tänä syksynä.

  1. Hakkuuaukean reunassa vanhalla umpeenkasvaneella traktoripolulla kasvoi tällainen ruskea kääpä jolla valkea sileän näköinen pillistö ja tumma jalka. Isomman lakki noin 15 cm. Lakissa keskellä painauma ja ainakin vanhempana selvä tummempi kohta. Haju voimakas mutta mieto. Malto valkoista, jalka niin kova etten saanut sitä kokonaan halkaistua. En bongannut kuvista mitään tämän näköistä kääpää.

  1. Seitikki jolla porkkananvärinen lakki. Kasvoi yksittäisenä suon vieressä sammalkummussa. Lakki 2cm. Ei havaittavaa hajua. Malto vaalean oranssihtava. Arvuuttelin että muistuttaa nummilimaseitikkiä, mutta tällä oli jalka ontto ja nummilimaseitikillä ei näyttäisi olevan. Jalan “kuorrutus” myös oranssia, näytti tummuvan koskettelusta. Joku limaseitikki varmaan kuitenkin…

Kääpä lienee mustajalkakääpä. Harvinaisempi kastanjakääpä vois ehkä myös tulla kyseeseen mutta se on punaisempi ja kasvaa tyypillisesti suoraan isoilla maapuilla (haapa, koivu nyt ainakin ja varmaan monet muutkin lehtipuut). Mustajalkakääpä taas kasvaa tyypillisesti maahan hautautuneella puuaineksella/juurilla eli maassa. Tästä lajiparista löytyy kommenttia esim täältä

1 Like

No tulipa nopea vastaus! Mustajalkakääpä sopii tosiaan kasvuinalustan perusteella paremmin, kastanjakääpä kyllä näyttäisi väritykseltä enemmän sopivan… ehkä sekin olisi voinut jonkin hautautuneen maapuun päällä tuossa kasvaa. Vaikuttaa vaikeaksi sanoa noiden välillä, voisin varmaan pistää tuosta näytteen kuivumaan.

Kääpään ei lisäkommentteja.

Seitikki on kiintoisan näköinen, ei ole varmaan ihan helppo. Oliko se siis limainen? Minusta tuo ei siltä kyllä näytä. Veikkaisin itse jotain muuta kuin limaseitikkiä.

Tuo oranssi malto on aika erikoisen kirkasvärinen. Katselin hyvin nopeasti CFP:stä vaihtoehtoja. Myrkkyseitikkien porukka tuli mieleen lakin oranssin värin vuoksi, lähinnä laakamyrkkyseitikki (C. limonius). Niiden halkaisukuva ei kuitenkaan näytä tuolta. Sitten pohdin liekkiseitikkiä (C. renidens), jonka halkaisukuva olisi aika samanlainen mutta sillä on hyvin niukasti seittiä. Voi olla toki joku vielä muu.

1 Like

Ei ollut limaisen tuntuinen, ei tosin ole tänään satanut eikä eilenkään paria pisaraa enempää, ja jotkut muutkin yleensä limaiset sienet kuten limanuljaska joita tuolta löytyi olivat melko kuivia.