Määritin tämän ensin mustajalkakääväksi, mutta aloin sitten epäröimään. Saisikohan varmistusta lajille? Paikkakunta Kitee ja elinympäristönä melko varjoisa, tiheä kuusimetsä.
Ehdotan lajiksi: Torvikääpä [Polyporus tubaeformis].
Mun ehdotus on kastanjakääpä. Kiteellä ainakin yksi löytö, tosin se on varmistamatta.
Kiitos vastauksista, jännittäviä lajeja! Merkitsin tämän nyt Polyporus sp:ksi.
Isoltahan tämä näyttää, joten ei ole vaikuta torvikäävältä.
Foorumin hakupainikkeesta hakusanalla “mustajalkakääpä” löytyy hyvää keskustelua mustajalka- ja kastanjakäävästä.
Näyte olisi hyvä olla.
Kiitos, selailin aiempia keskusteluja ja kasvutapa maasta viittaisi ilmeisesti mustajalkakääpään. Lähetän mielelläni näytteen käävästä, jos saan ohjeet keräystä ja lähettämistä varten (oletan löytäväni käävän vielä, kunhan koordinaatit tallentuivat maastossa oikein).
Tässä vähän ohjetta kääväkäsnäytteen keruuseen.
Näyte maastossa paperipussiin (useimmille kääville toimii suodatinpussi), siihen tiedot ylös:
- Mahdollisimman tarkka koordinaatti tai gps-pisteen numero.
- Oma keruunumero, josta ilmenee päivämäärä, esim. LL16082024-1, missä viimeinen numero on jokaisen päivän näytteen yksilöivä juokseva numero.
- Isäntäpuun tiedot: puulaji (jos määritettävissä; taso lehtipuu/havupuu on jo OK), läpimitta, lahoaste (5-portainen asteikko, ks. ohjeet Sieniatlaksesta), puutyyppi (maapuu, pystypuu, juuri, kelomaapuu…)
- Elinympäristön tiedot
- Muistiinpanot tuoretuntomerkeistä (tarvittaessa)
Pussista voi ottaa valokuvan sienen kuvien perään: tällöin kuvat ja näyte linkittyvät kätevästi toisiinsa.
Kotona näyte kuivuriin tai patterin päälle tms. paikkaan, missä se kuivuu. Kuivurissa kannattaa käyttää maltillista lämpötilaa. Kun näyte on kuiva, sen voi laittaa minigrip-pussiin tietojensa kanssa. Pakastamalla voi tuhota mahdolliset hyönteiset.
Lähetys tapahtuu esimerkiksi kirjeitse. Mukaan vähän pehmustetta ja keräystiedot. Osan näytteestä voi jättää itselle, niin ei tarvitse lähetellä näytteitä edestakaisin ja jää referenssinäyte omaan kokoelmaan.
Matti Kulju on harrastajien näytteitä skooppaillut, joten katsotaan, tuleeko häneltä kommenttia tähän.
Mahtavaa, kiitos! Käynpä heti huomenissa etsimässä käävän talteen.
Mustajalkakäävältä se minunkin mielestäni eniten vaikuttaa. Jos haluat lähettää näytteen minulle, niin laita sähköpostia, niin annan lähetysosoitteen: m.kulju(ät)kolumbus.fi
Kiitos, kävin hakemassa käävän tänään metsästä ja voin lähettää sen. Laitan sähköpostia vaikka huomisen aikana. Käävän ympäriltä löytyi lisäksi tällaisia tyyppejä, joista keräsin myös yhden kuivumaan. Lienevätkö samaa lajia? Kummatkin kasvoivat kaadettujen koivujen lahonneilla juurilla.
Hyvin tyypillistä mustajalkakäävälle. Näennäisesti kasvaa maasta, mutta kuitenkin puun juurista.
Hei! Kiteen havainto on kaiketi minun löytämä, josta en ole tosiaan varma onko vaiko eikö kastanja vai mikä. Liitän linkin tähän jos vaikka onkin sitten tuota mustajalkakääpää.