Muurariampiainen [Eumenes sp.]

Eilen tapasin takapihan kivellä tämän ampiaisen toukkapesän muurauspuuhissa. Aikani sitä seurailin, ennen kuin ryhdyin kuvaamaan. Sittenpä se sen verran häiriytyi, että lensi tiehensä. Parempien kuvien toivossa käväisin paikalla pari kertaa, mutta ei ollut palannut.Nyt vuorokauden kuluttua muistin asian ja kävin tsekkaamassa. Kas vain! Pesä oli valmis. Yhdessä kesäyössä syntyi näin kaunis rakennelma! Ihmettelen tuon aukon pienuutta verrattuna ampiaisen kokoon…
Olettaisin tämän olevan karvamuurariampiainen (Eumenes coronatus). Vai onko muita vaihtoehtoja?Joensuun Kiihtelysvaara 19.-20.7.2022

1 Like

Voi olla joku muukin Eumenes-laji. Asiantuntijat nämä yleensä vilkaisevat. Pesä voi olla parissa tunnissa valmis. Naaras tekee sitä vain päivällä. Tämä ei vielä ole valmis. Nyt on vuorossa saalistus mikä tapahtuu huomenna. Alappa seuraamaan! Noin puolen tunnin/tunnin välein naaras tuo pesään yhden mittariperhosen toukan ja survoo sen tuosta kapeasta kaulasta sisälle. Valmis pesä muurataan kokonaan umpeen. Saalistus kestää pari päivää.

1 Like

Hei, Hokke! Nytpä alkoi mielenkiintoinen vaihe… Jospa minua onnistaisi nähdä tuo saaliin “säilöntä”. Minä tulen aina niin iloiseksi, kun saan tällaista tietoa ja opastusta. :heart_eyes:

Tällainen raidallinen toukka siellä jo on talletettuna. Aamulla näin ampiaisen puuhissaan, mutta tulin liian myöhään kuvatakseni. Projekti jatkuu… :wink:

Ja tähän se sitten tänä iltana 21.7.2022 päättyi. Aukko muurattiin umpeen. Sattumalta osuin nyt paikalle. Tosin aika usein siellä piipahdin. Nyt jään vain odottamaan, kuinka kauan toukka/toukat siellä viipyvät.

Pesässä on muistaakseni yksi toukka ja saaliina sillä on 5-10 perhostoukkaa.
Pistiäisen toukka koteloituu pesään ja kuoriutuu ensi keväänä/alkukesästä.
Naaras tekee monta tällaista saviruukkua kesän aikana.
Rikoin kerran tällaisen pesän saadakseni tämän opetuskuvan. Tuo sininen on pistiäistoukka.

:+1: :heart_eyes: Kylläpä oli taas opettavainen ketju!