Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Myrkkymalikkaa etsimässä

Ja tässä vielä kolmas viime viikonlopun aikana tallennettu näyte. Espoo, 30.9.2017.

Myrkkymalikka (Clitocybe rivulosa) on kiinnostanut itseäni jo pitkään. Eritoten siksi, että minusta sen tuntomerkkeihin sopivia sieniä löytyy mielestäni aika usein; pieniä valkoisia malikoita jotka kasvavat nurmikkomaisilla kasvupaikoilla. Kuitenkin kirjallisuudessa se mainitaan harvinaiseksi eikä täällä laji.fi:;ssäkään ole kuin kaksi löytöä. Nyt tämä pitäisi kyllä selvittää, eli tätä varten pitää varmaan alkaa kerätä nyt näytteitä.

Toki nämä kuvan sienet voivat olla sikäli huti että niiden heltat ovat ehkä hiukan liian punertavat enkä tiedä saavatko myrkkymalikat kellastuakaan näin vanhemmiten. Toivottavasti ei tullut kerättyä jotain valkorusokkaita - tosin niiden olemus on mielestäni toisenlainen. No, sekin sitten selvinnee.

Myrkkymalikka 300917

1 tykkäys

Lisätään tähän samaan ketjuun vielä vertailun vuoksi kuva toisesta löydöstä. Nämä olivat nyt tältä viikonlopulta ainoat jotka otin näytteenä talteen.

Rhodocybe epävarma KAT 071017 A2

Tämän viestin sienet kasvoivat 7.10.2017 Vihdissä ketomaisella paikalla. maapohja hiekkaa. Jos näitä vertaa yläkuvan sieniin, kovinkaan suurta yhdennäköisyyttä ei ole. Kuivanäytteet eivät kuitenkaan niin erilaisilta näyttäneet, toki kuvan sienet ovat selvästi harvahelttaisempia kuin yläkuvan sient. Lisätuntomerkkeinä mainittakoon, että tuoksu puuttui, maku oli mieto ja itiöpöly oli valkoista.

Suhteellisen lähellä samalla paikalla kasvoi varsin tyypillisen näköistä hopeamyyränlakkia (Rhodocybe hirneola), ja epäilin itsekin että tässä olisi sellainen kyseessä, hiukan vain erinäköisenä. En ole ihan varma hopeamyyränlakin itiölaskeumista, mutta käsittääkseni niiden ei kai pitäisi olla valkoisia vaan epämääräisen punertavia tai ruskehtavia.

Jos myyränlakit on poissuljettu, niin onko siis kyseessä joku malikka? Pohjoismaisten malikkojen kaavat vievät helposti jonnekin myrkkymalikkaan. Toisaalta kirjassa Mushrooms & Toadstools of Britain & Europe mainitaan aika paljon malikkalajeja joita ei täältä ole tavattu.

Nämä vaaleat malikkamaiset sienet ovat paha ryhmä. Itse olen määrittänyt
nämä Keminmaan kirkkoketojen sienet myrkkymalikoiksi ulkonäön ja
skopialöydöksen perusteella. Ovat mielestäni erilaisia kuin kumpikin yllä
olevista.
Meillä useita malikkalajeja dna-tietojenkin perusteella. Ja tutkittuja
näytteitä ei ole edes kovin paljon. Ongelma on se, että emme tiedä, millä
nimellä kutsua mitäkin lajia. Ehkä tämä 10 vuoden kuluessa hieman
selviää…

kirjoitti:

Kiitoksia, kieltämättä tuo sun kuvasi näyttää tyypillisemmältä myrkkymalikalta kuin omat kuvani. Hauskaa että se on niin pohjoinen löytö vaikka myrkkymalikkaa on pidetty meillä eteläisenä lajina.