Nahakka heinällä, Tomentella sublilacina coll. eli viinikahvikka

Kuvasin äsken sisällä keinovalossa tällaisen heinän peitteen:
Nahakka_heinalla0823
Mikroskopiaa 500x:


Valitettavasti mikroskooppini on vanha LOMO ja se alkaa olla viimeisillään ja kamerakin on iäkäs Powershot A480, joten en aio ruveta kehumaan kuvien laatua.

Luulen noita harmahtavia, piikikkäitä “rusinoita” itiöiksi ja niiden kokoluokka oli 6-9:ää. Sienirihmoissa olin huomaavinani sinkilöitä.

Nämä löytyivät elokuussa ja keräsin, vaikka yleensä jätän tällaiset maastoon. Kasvualusta oli kuitenkin jotain tavanomaisesta puukasvualustasta poikkeava ja kun Matti on ilmestynyt foorumille, voin siten toivoa saavani apua määritykseen. En ole itse viitsinyt aloittaa taas jonkin itselleni uudenlaisen eliöryhmän skooppaamista nollasta. Kotelosienten ja limasienten kanssa sen tehneenä tiedän, että se ei ole ihan helppoa.

t: Marja

Piikikkäät itiöt ja niiden koko, sekä tuo ulkonäkö tuovat mieleen mahdollisuuden, että kyseessä voisi olla Tomentella. Jos näin on, niin lajiin pääseminen vaatii sitten jo kunnon tutkimista. Suurin osa niiden lajeista on lajiryhmiä ja kuvaamattomia lajeja on paljon. Eli jos saan näytteen, voin tutkia sitä tarkemmin ja katsoa mistä on kyse.

1 tykkäys

Hei,

kiitoksia tiedoista :smiley: ja valmiudesta suureen urakkaan …

Paas varmuuden vuoksi mulle sähköpostiin osoite, johon laitan näytteen. Ei tartteis kissojen ja koirien kanssa etsiä sitä osoitetta täällä, semminkin kun pitäisi ensin etsiä tänne jostain niitä kissoja ja koiria :wink:

t: Marja

Hei,

katselin vähän mikroskooppikuvia netistä ja kyllähän tämä jokin Tomentella lienee. Voisi olla esim. T. sublilacina eli viinikahvikka. Laitan kuitenkin näytteen sinulle, kunhan pakkaset vähän hellittävät täälläpäin.

Tämäntyylisiä, eri värisä esim. ruskeita näkee satunnaisesti puilla ja karikkeella. Pitääpä joskus ottaa näyteitäkin.

Terkkui: Marja

Laita samalla se aiempi mahdollinen Ceraceomyces, jota kyselit myös täällä foorumilla.

Hei,

voin laittaa, mutta kannattaako, sillä se oli mielestäni pakkasvaurioinen ja siinä ei ollut enää mitään määritykseen riittäviä rakenteita, kuten muissakaan, mitä sinä päivänä keräsin. Yritän muistaa katsella, ilmestyykö sitä paikalle vielä tänä vuonna.

Saan muuten tästä ilokseni vaikutelman, että kasvualusta oli sinustakin mielenkiintoinen :smiley:

t: Marja

Normaalista poikkeavat kasvualustat ovat aina mielenkiintoisia, myös tavallisilla lajeilla. Niitä tulee kerättyä museonäytteiksi ihan siitä syystä. Tuo uutta tietoa kasvualustan vaatimuksista.

Näyte saapui ja katsoin sitä heti. Päädyin nimeen Tomentella sublilacina coll.
Viinikahvikka on lajiryhmä, jossa on useita lajeja. Emme myöskään tällä hetkellä tiedä, mikä on se aito sublilacina. Tämä oli ihan mielenkiintoisen näköinen ja pistän sen sekvensointiin muiden Tomentellojen mukana. Ehtii sopivasti mukaan.

Tomentellat ovat mykorritsoja, joten tuolla kasvualustalla ei sinänsä ole niin suurta merkitystä verrattuna lahottajiin. Lähinnä näillä alustat kertovat elinympäristöstä ja mahdollisista lajeista, joiden juuristossa kasvaa.

1 tykkäys

Hei,

kiitoksia!

Ehkäpä sen myötä, että saan näille lajitkin, voisi varovaisesti sallia itselleen pientä innostusta tämänkaltaistenkin keräämiseen :wink: Tosin viime vuotisissa keräyksissäkin on vielä paljon selviteltävää…

Terkkuja: Marja

Vielä yksi kysymys tähän liittyen. Oliko kasvupaikalla lähellä mitään puuvartista, jonka juuristossa laji voisi olla? Jos ei, niin tämä on sitten jonkun ruohovartisen kaverina.

Hei,

löysin nämä pellon reunassa olevan kasvimaan takareunalta. N. 10 metrin päässä kasvaa omenapuu ja vadelmaa. Pellolla kasvaa heinien ohella esim. maitohorsmaa, koiranputkia ja nokkosta ym.

Lisäys: mikäli nyt oikein muistan, niin löysin tämän maitohorsmien keskeltä ja maitohorsmillahan on melekoset juurakot…

t: Marja