Nystykiitäjäinen 28.2

Olin 28.2. etsimässä hytymaljakkaita, ja sillä reissulla irrotin lahon kannon päästä aniskäävän. Sen alta löytyi onkalo, halkaisija n4cm ja syvyys 1-2cm jossa oli kiitäjäinen, mielestäni nystykiitäjäinen. En tiedä onko otus hengissä, ei se ainakaan liikkunut (pakkasta 5 astetta). Laitoin käävän takaisin paikoilleen ja käyn huhti-toukokuussa katsomassa josko se virkoaa ja lähtee liikkeelle.
Voisiko joku vahvistaa tai kumota määrityksen. Talvehtiiko se tällaisissa onkaloissa?

Moi, netin kuvia kun katselin niin en oikein tajua miten erottaa kyhmykiitäjäisestä, jalkojen väritys ja muukin väritys meni mielestäni iloisesti ristiin, joku viisaampi vois kommentoida.
T:Jyri

Kiitäjäiskirjaa odotellessa täytyy kysyä täältä. Laji on heitetty ihan vain levinneisyyden mukaan, nystykiitäjäinen on lounainen laji ja kyhmykiitäjäinen on itäinen laji. Tämähän ei ole tietenkään mikään määritysperuste. Punaiset jalat varmaan hyvä, mutta vaihtelua on.

Kyhmykiitäjäisellä (C. cancellatus) olisi tuntosarvien ensimmäinen jaoke punainen. Tässä sitä ei voi käyttää määritysperusteena. Nystykiitäjäisen (C. granulatus) etuselän sivut ovat takaosaltaan enemmän ylöspäin kaareutuneet kuin kyhmykiitäjäisellä. Sillä perusteella kuvassa voisi olla nystykiitäjäinen.

1 tykkäys

Tätä ekaa jaoketta myös katsoin mut ei sekään kaikkien yksilöiden kohdalla näyttänyt pitävän paikkansa, tai sit oli väärin määritetty kuten netissä aika usein

Kiitos vastauksista. Tässä vielä kuva edestä, ainakin tuntosarvien kaikki jaokkeet ovat tummia.

Lindroth 1985 (C. cancellatus):

Carabus cancellatus morphology Lindroth_1985_056!

C. granulatus:

Carabus granulatus morphology Lindroth_1985_054

Lindroth huomauttaa, että C. granulatuksen ‘vaaleajalkainen’ muoto on erityisen yleinen Jutlandin länsi- ja pohjoisosissa. Missään ei kuitenkaan sanota, että granulatuksen tuntosarvien ensimmäinen jaoke voisi olla punainen.

1 tykkäys

Jos tuntosarvien ensimmäinen jaoke on varma erottava tekijä, niin sitten tämä on nystykiitäkäinen.
kiitoksia vielä kerran.
20.6.2008 kerran itärajalla kuvasin kyhmykiitäjäisen, sillä nuo ensimmäiset jaokkeet ovat punaisia.

“Tätä ekaa jaoketta myös katsoin mut ei sekään kaikkien yksilöiden kohdalla näyttänyt pitävän paikkansa, tai sit oli väärin määritetty kuten netissä aika usein”

Minä olen kuvannut 2014 Peräseinäjoella C.cancellatus yksilön, jolla oli ensimmäinen jaoke myös musta. Muutenkin sen väritys oli hiukan poikkeava. Määritys tehtiin vanhan foorumin aikaan.

Juhani