Okrakääpä/ vaiko pikkuokrakääpä?

Tämän käävän kuvasin aamulla pihani lähilehdosta joltakin lehtipuun varvulta. Tunnistin sen heti ulkomuodon perusteella, kuuluvan okrakääpien porukkaan. Mutta ajatus myös pikkuokrakäävästä ja sen löytämisestä on ollut aina mielessä. Tämän itiöemät olivat 0,5-1,5 cm. Varpu oli jo pitkälle lahonnut, jonka lajia ei voinut enää varmuudella tunnistaa. Löytöpaikka Rautalampi, Rapalansalmi, Virran lehto
Kasvuympäristönä melko tiheä harmaalepikkö rannan tuntumassa. Kuvat liit.

Pikkuokrakääpä? Ihan tuntematon lajinimi itselle…Suomen käävissä kirjassa Okrakäävissä (Hapalopilus) vain kaksi lajia Pensasokrakääpä (H. ribicola) ja perinteinen Okrakääpä (H.rutilans).
Laji.fi:tä kun selailin sitten löytyykin enempi tätä Hapalopilus porukkaa. Mutta sielläkään ei mainita Pikkuokrakääpää.
Muutoksia näihin tulee samoin kuin esim. Postia lajeissa kun määritykset tms. tarkentuu.
T:O

1 Like

Kiitos Ossi!
Olet oikeassa, minä sekoilin muistini kanssa. Kyse on juuri niin kuin epäilitkin pensasokrakäävästä, joka on pienikokoisempi okrakääpälaji ja esiintyy mm. herukoiden varsissa. Tämä kasvoi nähtävästi punaherukalla?

Kasvualusta on tärkeä tieto. Ulkonäöstä ei taida olla apua tunnistamisessa muuten kuin itiöemän koon puolesta (nuori okrakääpä silloinkin samanlainen) ja skopiassakaan ero ei ole suuri. En ole vielä päässyt skooppaamaan pensasokrakääpää koskaan.

1 Like

Minä kuritin keväällä yhtä mustaherukkapehkoa Oulun seudulla ja löysin pari pientä resupinaattista okrakääpää sen laholta oksalta. Ne saanet joskus skoopattavaksi.

Ainoat löytämäni havainnot painottuvat etelään, joten havaintoni olisi varmaan aika pohjoinen. Laji kuitenkin lienee yleisempi kuin keräysten määrästä voisi olettaa.

Alla on vielä kännykkäkuva viestini somisteeksi.

Hienoa. On ihan mielenkiintoista päästä näkemään löytyykö selvää eroa lajien välille.