Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Omien havaintojen lataus tiedostona

Hei

Osaisikohan ylläpito sanoa, milloin voin ladata Excel-tiedostona laji.fi:hin ilmoittamani havainnot?

Olisin myös kiinnostunut tietämään, tuleeko laji.fi:hin ehkä joskus API, jonka kautta omia havaintoja voisi tuoda omille verkkosivuille tähän tyyliin http://soundsfromnature.com/xeno/

Hei.

  1. Onnistuu jo nyt (tosin en tiedä, onko siinä mahdollisesti jotain rajoitteita määrän tms. suhteen). Kohdasta “Selaa havaintoja”, valitse haluamasi rajausehdot, ja valitse tulosten muotoilulistasta (“Kartta”, “Luettelo” jne oikeanpuoleisin: “Lataa tiedostona”.

  2. Lajitietokeskuksella on julkinen API (jota se itsekin käyttää). Dokumentaatioon löytyy linkki etusivulta. Etusivun linkki vie tänne: https://laji.fi/about/806 . En ole itse perehtynyt siihen, mutta esim. Virtalan Matti on tehnyt joitain työkaluja, jotka käyttävät tuota APIa.

Moi,

“Selaa havaintoja” kautta ei itse asiassa vielä voi ladata omia havainoja, koska tällä hetkellä datalatauksista syntyy julkinen, viittauskelpoinen versio. Omat havainnot tulevat salaamattomina, eikä niitä voi laittaa/haluta julkisesti jakoon. Tulossa on tämän vuoden aikana mahdollisuus tehdä ns. “kevytlataus”, josta ei synny viittauskelpoista julkista latausta, ja sellaisella voi ladata myös omat havainnot.

Mutta: Vihkon “Omat havaintoerät” osiosta voit ladata itse tallentamansi havainnot tsv,csv,Excel ym muodoissa.

API:n kautta asia myös onnistuu. Jere laittoikin jo linkin apiin. Jotta voit hakea omat havaintosi tarvitset personTokenin. Se annetaan editorPersonToken observerPersonToken tai editorOrObserverPersonToken arvoksi. (editor = tallentaja, observer = itse havainnoijana).

Tällä hetkellä ei valitettavasti ole mitenkään erityisen helppoa tapaa saada itselleen personToken. Jos haluat tehdä webbisovelluksen, voit pyytää meitä rekisteröimään se tunnistuspaveluumme. Sitten voit/kuka tahansa käyttäjä voi laji.fi sisäänkirjautumisen avulla (https://login.laji.fi) kirjautua sisälle omaan sovellukseesi. Kirjautumistietojen yhteydessä on tuo personToken, minkä voit sitten antaa apille parametrinksi.

Jos haluat tehdä ihan henk.koht sovelluksen ja tarvisisit itsellesi pysyvän personTokenin, sekin onnistuu seuraavien hiukan mutkikkaiden ohjeiden avulla

  1. Avaa private mode tai kirjaudu ulos laji.fi
  2. Mene laji.fi ja valitse Kirjaudu
  3. Siirryt login.laji.fi osoitteeseen. Pistä osoitteen perään &offerPermanent=true ja mene nyt muutettuun osoitteeseen
  4. Kirjautumissivun alaosassa on nyt lisäkysymys/raksi: “Tee pysyvä kirjautuminen”. Laita siihen raksi.
  5. Kirjaudu sisälle, päädyt laji.fi
  6. Klikkaa profiili-ikonia ja valitse Käyttäjätilini
  7. Kirjaudu taas sisälle
  8. Käyttäjätilisivullasi näet oikean puolen valikossa osion Pysyvät kirjautumiset. Sen alla on kirjautumisen tiedot ja merkkirimpsu. Merkkirimpsu on personTokenisi
2 tykkäystä

Herää vain kysymys miksi ladatusta datasta ylipäätään tulee viittauskelpoinen? Eikö riitä, jos dataa käytettäessä viitataan vain tyyliin laji.fi / 4.3.2019?

Jotta kuka tahansa muu voi ladata saman datasetin käyttöön. Esim: http://tun.fi/HBF.32071

Oletus tulee tulevaisuudessa olemaan kevytlataus, eli viitattava lataus tulee vain jos käyttäjä niin pyytää

1 tykkäys

Erinomainen vastaus! Kun kompastun, kysyn lisää :slight_smile: Epäilen, ettei siihen mene kauaa.