Liesjärvi 1.10-23
Ensin tuorekuvat maastossa. Todella pieniä, isoimmat 15-20 mm . Erittäin ohuita, 1-2 mm. Laholla koivumaapuulla. Liilahtava väri viittaisi tikankääpään. Rungolla myös resupinaattisia itöemiä.
Tuo violetti väri tuo itselle mieleen Kynsikäävät (Trichaptum). Kuusenkynsikääpä voi joskus kasvaa myös koivulla…tuo kuvan käävän muoto ei vain oikein Kuusenkysikääpämäinen.
Omat löydöt Tikankäävästä sellaisilta puilta jossa on ollut Pakurikääpää tai Taulakääpää.
Voisiko puu olla kuitenkin kuusi? Pillien suut näyttävät kynsikäävältä ja kynsikäävissä on violettia sävymaailmaa, tikankääpä menee enemmän tiilenpunaiseen/marjapuuron väriseen.
Kiitos mielipiteistä.
Pieni mahdollisuus on, että puu olisi ollut leppä. Havupuu ei missään tapauksessa. Kutistuuko kynsikäävät noin voimakkaasti? Ei minusta.
Kyllä tämä on Trichaptum. Laji on joko T. abietinum tai T. biforme. Ihan varmaksi en uskalla sanoa, kumpi. Männyn- ja kuusenkynsikääpä voivat kasvaa muillakin kuin nimikkopuillansa, myös lehtipuulla. Koivunkynsikäävästä en tiedä, kasvaako se muilla puilla.
Olisin sitä mieltä, että on kuusenkynsikääpä. Ulkonäkö sopii siihen parhaiten. Se ja männynkynsikääpä kasvavat myös lehtipuilla. Näkemäni koivunkynsikäävät ovat olleet erilaisia.
Tikankäävällä ei ole tuollaista violettia kuten Anne kirjoittaa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.