Espoosta joutomaalta 2.7.2020 tämä pistiäinen. En tiedä mihin nämä kuvat riittävät.
Alapuoli:
Ainakin Arge suvussa on tuon näköisiä.
Täältä löytyy lisää; D & JP Balmer | Flickr
Joo, tuohon asti pääsin kyllä. Kävin myös laji.fi kuvia läpi. Flickr sivulla on myös lähinnä A. pagana mutta ihan noin savuista kuvaa ei ole. Naaraan pituudeksi sivulla mainitaan 7.6 mm ja oma 7.8 mm joten se sopisi. Lajillä näyttää olevan tumma ylin takaruumiin jaoke, jos tulkitsen oikein.Lajilla bicolor kai raidalliset takajalat ja keskiruumisei kokomusta alapuolelta (naaraalla). Lisäksi etusiipien etummainen osa kontrastisesti tumma. Uskon ennemmin siihen, että lajin pagana savuisuus voi vaihdella. Ei kun sotkin lajiin ochropus, joka on myös Suomessa. Sitten melanochra, josta flicr sivun alapuolen kuva voisi sopia. Koko 8.1 mm joten samaa luokkaa. Laji.fi sivulla cyanocrocea mutta varjostus siivissä erilainen?
Olikohan muut takaruumiin väritykseltä vääriä tai pienempiä? Mutta pagana näyttäisi esiintyvän Pohjois-Karjalassa ja melanochra ei Suomessa ollenkaan?
Tuntosarvi ei minusta rimmaa Arge- porukkaan, se kannattaisi kuvata tarkemmin niin joku voi tunnistaa.
Voin myöhemmin ottaa tarkempia mutta tämä oli ennestään. Ei se ihan mailamainen taida olla.
Jos olisi Sterictophora niin geminata tai uusi sorbi. Edellisestä on kuva jolla samanlaiset tuntosarvet mutta sorbi ei juuri tuota hakutuloksia.
geminata
Levinneisyys ja lentoaika sopivat ainakin geminata -lajiin, sorbi on vanhoista näytteistä ilmeisesti löytynyt.Kuvaus on vähän liian tekninen, kuvia naaraasta en ole löytänyt tai sitten ne on värjääntyneet mustiksi?
Suvun Aprosthema alustavasti poistin määrityskaavan mukaan anaalisuonen mukaan mutta en ole siitäkään enää varma:
Sterictophorinae oli mihin tässä päädyin ja tällä taksonilla kirjattu. Laitan vähän parempia kuvia mutta tuskin itse pääsen pidemmälle. Mahdollisia lajeja:
Athalia sp.
Sterictophora geminata
Sterictophora sorbi
Aprosthema fusicorne
Aprosthema melanurum
Athalia-suvusta löytynee myös hyviä ehdokkaita.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.