Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Oranssi pistiäinen, hankasahapistiäinen? [Sterictophorinae]

Espoosta joutomaalta 2.7.2020 tämä pistiäinen. En tiedä mihin nämä kuvat riittävät.Alapuoli:
HYM - 2.7.2020 d
HYM - 2.7.2020 e

Ainakin Arge suvussa on tuon näköisiä.

Täältä löytyy lisää; https://www.flickr.com/photos/d-jp-balmer/page3

Joo, tuohon asti pääsin kyllä. Kävin myös laji.fi kuvia läpi. Flickr sivulla on myös lähinnä A. pagana mutta ihan noin savuista kuvaa ei ole. Naaraan pituudeksi sivulla mainitaan 7.6 mm ja oma 7.8 mm joten se sopisi. Lajillä näyttää olevan tumma ylin takaruumiin jaoke, jos tulkitsen oikein.Lajilla bicolor kai raidalliset takajalat ja keskiruumisei kokomusta alapuolelta (naaraalla). Lisäksi etusiipien etummainen osa kontrastisesti tumma. Uskon ennemmin siihen, että lajin pagana savuisuus voi vaihdella. Ei kun sotkin lajiin ochropus, joka on myös Suomessa. Sitten melanochra, josta flicr sivun alapuolen kuva voisi sopia. Koko 8.1 mm joten samaa luokkaa. Laji.fi sivulla cyanocrocea mutta varjostus siivissä erilainen?

Olikohan muut takaruumiin väritykseltä vääriä tai pienempiä? Mutta pagana näyttäisi esiintyvän Pohjois-Karjalassa ja melanochra ei Suomessa ollenkaan?

Tuntosarvi ei minusta rimmaa Arge- porukkaan, se kannattaisi kuvata tarkemmin niin joku voi tunnistaa.

Voin myöhemmin ottaa tarkempia mutta tämä oli ennestään. Ei se ihan mailamainen taida olla.


Myös aiemmassa näkyy, lattana, jossa pieni sahareunus:

Bugguide:ssa oli ehkä tuntosarvet samantapaiset Sterictiphora -suvussa tai hankapistiäisten alaheimossa.Siellä on joillain tummilla lajeilla ilmeisesti oranssit naaraat?

1 tykkäys

Jos olisi Sterictophora niin geminata tai uusi sorbi. Edellisestä on kuva jolla samanlaiset tuntosarvet mutta sorbi ei juuri tuota hakutuloksia.
geminata
Levinneisyys ja lentoaika sopivat ainakin geminata -lajiin, sorbi on vanhoista näytteistä ilmeisesti löytynyt.Kuvaus on vähän liian tekninen, kuvia naaraasta en ole löytänyt tai sitten ne on värjääntyneet mustiksi?
Suvun Aprosthema alustavasti poistin määrityskaavan mukaan anaalisuonen mukaan mutta en ole siitäkään enää varma:


Eli Aprosthema fusicorne ja A. melanurum ainakin.

Sterictophorinae oli mihin tässä päädyin ja tällä taksonilla kirjattu. Laitan vähän parempia kuvia mutta tuskin itse pääsen pidemmälle. Mahdollisia lajeja:

Athalia sp.
Sterictophora geminata
Sterictophora sorbi
Aprosthema fusicorne
Aprosthema melanurum

Athalia-suvusta löytynee myös hyviä ehdokkaita.

1 tykkäys