Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Outo juurekasmainen helttasieni

Tällaisia helttasieniä löytyi eilen 16.10 Inkoon Degerbystä kuivan kallion rinteeltä paikasta jossa soraa, hiekkaa, mäntyjä ja koivuja.

En oikein osaa varmasti sanoa mitä sukua voisivat olla, Eniten tulee mieleen juurekkaat, mutta lajiehdotusta ei ole. Itiöpölyn väri on tuntematon, en onnistunut saamaan laskeumaa. Valkoista itiöpölyä en voi sulkea pois, vaikkakin kuivanäyte on painunut aika tumman harmaanruskeaksi. Naucoriaksi heltat ovat liian vaaleat, ja värimaailma ei mielestäni oikein sovi käpynahikkaisiin. Mielestäni olen kyllä nähnyt näitä aikaisemminkin, mutta en ole yrittänyt määrittää niitä. Mitä mieltä olette?

Voisiko olla isokokoinen Baespora myosura, käpysieni? Oliko tiukasti kiinni alustassa?

Kiitos Mika,

tuo on itse asiassa oikein hyvä ehdotus. En pannut merkille alustaa, mutta varmasti siellä käpyjä oli.

Käpynahikkaiden kanssa on tuttu ilmiö, että käpy on niin syvällä että se jää huomaamatta, mutta sienen tunnistaa kasvuajan ja ulkonäön perusteella käpynahikkaaksi. Ja loogisesti sama pitää varmaan paikkaansa käpysienen kanssa, se vain kasvaa niin runsassienisenä aikana ettei siihen tule kiinnitettyä huomiota. Ulkonäöltään tuo sopisi hyvin käpysieneksi, mukaan lukien lakkien vaalea reuna joka on aika selvä ja huomiotaherättävä tuntomerkki.