Outo malikka

Kuvasin nämä puhtaan valkoiset keskikokoiset malikat eilen Sipoon Kummelbergenillä melko lailla luonnontilaisessa kuusivaltaisessa metsässä.

Nyt kuivuttuaan heltan terät ovat ovat kauniin punaruskeita. Heltat voi irroittaa kynnellä vetämällä.

Itiöt olivat paksukuorisia ja Melzer värjäsi reunat sinertäviksi. Clitocybet eivät taida olla amyloideja joten taidetaan olla suunnassa Aspropaxillus/Leucopaxillus?

Tässä nyt ei ole ehkä mitään mikä ei just just sopisi jättimalikkaan, mutta biotooppi on erikoinen, ajankohta on outo, sienet oudon pieniä eikä lakeissa yhtään suppilomaisuutta. Eivät myöskään kasvaneet noidankehässä vaan ryhmänä hajallaan. Elikkä eivät maastossa tuoneet lainkaan mieleen niitä elokuisia nurmikkojen suppilomaisia lautasia noidankehissä.

Voisko olla jotain muuta kuin jättimalikka?

Katsoin Funga Nordican Leucopaxillus-kaavan läpi ja päädyin lajiin L. cerealis, maitovalmukka. Miten sopisi?

Kiitos Mikko, tuota kyllä sovittelin ja jäi mahdollisuutena kummittelemaan. FTE:ssä laji on L. cerealis s.l. kommentilla “Several closely related , ill-defined species occur.”. Näistä ei oikein löytynyt tietoa itiöistä mutta FTE:ssä itiöistä sanotaan verrucose kun omassani olivat sileän oloiset ja myös aika heikosti amyloidit.

Sellainenkin laji on kuin Aspropaxillus candidus mutta siitäkään en oikein löytänyt tietoa itiöistä.

Amyloidi-itiöisenä voisi hyvin sopia esittämääsi Leucopaxillus-lajiin. Oliko maku karvas? Tämä kannattaa laittaa finboliin.
Muistelen, että candidus ± synonyymi Aspropaxillus giganteukselle.

1 Like