Outo sienikasa?

Täyttäessäni lintujen ruokinta-automaattia pihamaallani. Ensimmäiseksi kiinnittyi huomioni, tähän todella outoon sieniryhmään. Jos olisin ollut syrjäseudullla kuusikossa, olisin ensimmäiseksi vilkuillut ympärilleni, että missä se karhu piileskelee? Mutta asiaan, tämä sieniryhmä toi mieleen rusokkaat? Linturuokintaa harrastin samassa paikassa myös viime talvena. Olisiko tällä
jotain yhteyttä outoihin sieniin?

Minulle tulee mieleen jotenkin lahorusokkaat (Pluteus). Näiden lajithan ovat menneet uusiksi, mutta “vanhan systeemin” mukaan tämä olisi kai luettavissa juuri koivulahorusokkaaksi.

Tuon irroitetun lakin “helttapuolella” tosin ei jostain syystä näy helttoja, vaikka kuva vaikuttaa kyllä riittävän tarkalta. Ehkä se on homeessa tai jonkun loissienen vaivaamana, koska eivät nuo kuitenkaan miltään tateilta vaikuta.

1 tykkäys

Mahdollisesti Mikon mainitsema seikka johtuu siitä, että sienet olivat tuoreita. Avautuvat varmaankin hyvinkin pian. Koivunlahorusokasta uumoilin, ongelmalliselta näyttää vain jalan väri, joka sillä lajilla pitäisi olla tasavärisen vaalea. Toisaalta paikalla on kasvanut suuri koivu. Seuraillaan mitä näistä tulee!

Kuvasta tuli mieleen suomuvalmuska.

1 tykkäys

Kyllä kai koivulahorusokkailla voi olla hyvinkin tuollainen jalka - se on aika muunteleva.

1 tykkäys

Sieniryhmän habituksessa ei ole tapahtunut juuri mitään kuvaamisen jälkeen. Voi olla, että kehitys jääkin tälle asteelle, sillä nytkin on pakkasta - 1,5 astetta jatkuvasti tai enemmän.

Sopii hyvin Pluteus rangiferiksi.

Hei,

ajattelin katsoa ekokatalookista, mikä tämän P. rangiferin suomenkielinen nimi onkaan. Laji puuttui siitä. No, etsin netistä synonyymiä, en löytänyt, mutta tietoa lajista löytyi kyllä kivasti. Näyttäisi siltä, että laji on julkaistu vasta 2014. Olisikohan siis Suomelle uusi laji?

Onnittelen joka tapauksessa hienosta löydöstä. Oli vielä niin ystävällinen ja huomionkipeä, että hiippaili sieniharrastajan pihalle :wink:

Marja

Eikös tämä mennyt jotenkin niin, että entiset suomalaiset koivulahorusokkaat ovat juurikin lähinnä tätä rangiferia, ja aiemmin lajinimenä käytetty Pluteus cervinus tarkoittaa lajia jota tavataan vain eteläisemmillä leveysasteilla?