Pääskyhotellin valmistuminen

Pälkäne 15.10.2024. Pääskyhotelli on valmistumassa pikkuhiljaa. En pidä kiirettä kun nuo asukkaatkin ovat vielä niin kaukana. Aion kuitenkin kaivaa tolpalle montun, ennenkuin maa routaantuu. Pääskyhotelli ei tule hirveästi maksamaan. Kallein osa siitä on 450 cm pitkä ja 10 x 10 cm paksu painekyllästetty tolppa, joka maksoi noin 30 euroa(kapeampikin olisi riittänyt, mutta niitä ei saanut riittävällä lahosuojalla, jotta olisivat maassa kestäneet?. Kattopellistä maksoin 5 euroa, vaikka olisin sen ilmaiseksikin saanut siskonpojalta. Muut tarvikkeet kolusin varastomme pohjilta. Trukkilavan koko on 118 cm x 98 cm, josta poistin alapuolen harvemmat laudat kokonaan ja naulasin tilalle naapurin keväällä antamat saunan ikivanhat ulkoseinäpanelit(noin 20 cm leveitä lautoja). Yläpuolen raot tukin rimoilla ja katoksi siis 5 e pelti, joka täytyy saumata ilman kunnollisia peltimiehen pihtejä(niitä kun ei tunnu olevan minkään kaupan hyllytavarana). Lavan reunat ja alapuolen, sekä tolpan maalaan terassaöljyllä, rivarit jäävät valkoisiksi. Tolppa keskelle alapuolelle ja tueksi 4 kpl 45 asteen kulmassa olevat laudat. Pesistä teen helposti irroitettavat rivarit(vain kahdella ruuvilla alapuolelta kiinni). Sisäänmenoaukot saa kätevästi 51 mm porasahanterällä kahteen kerrallaan kun puristaa kahdella puristimella ne vastakkain ja poraa saumankohtaan. Pesäkolot ovat 9 cm korkeat, 10 cm syvät ja vajaa 20 cm leveät. Keventääkseni lavan painoa, tein pesäruoteet ohuehkosta höylätystä panelista, panelissa on kuitenkin sisäpuolella kaksi uraa vaakatasossa ja pesät matalat niin eiköhän nuo pääskyt pesästä pois pääse. Pesäruoteet tulevat trukkilavan kolmen tukipuun molemmille puolille, siten että pesän takalaitoina on lavan väliniskat. Lavan sisään jää kaksi läpimenevää tunnelia, joista pääsee 20 pesään. Ulkolaidoilta pääsee 10 pesään. Vaikeinta tullee olemaan tuon hökötykseni pystytys? Katsotaan sitten ensi kesänä tuleeko asukkaita? Joka tapauksessa en peri asukkailta vuokraa ollenkaan. Kuvia valmisteilla olevasta pääskyhotellista.



2 Likes

Kerrothan myöhemmin miten pystytys onnistui ja miltä hotelli näyttää valmiina sekä tietenkin tuliko pesijöitä. :smiley:

1 Like

Kiitos Tarja kannustuksestasi! Sinultahan tähän idean sainkin! Kerron toki onnistuiko pystytys. Eiköhän tuo onnistune kun pyydän pari ulkopuolista talkoisiin mukaan?

1 Like

Pitäisiköhän pesiin laittaa vähän pehmikkeitä. Tässä ohje Birdlifen sivuilta:

Valmiit pesät voi täyttää puolilleen pehmeällä materiaalilla (höyhenillä, koiran karvoilla, kuivilla lyhyiksi saksituilla heinillä, kuivalla sammalella, lehtikuusen ruskeilla edelliskesän neulasilla tms.).

Onnistuisikohan pystytys, jos laittaisi joka nurkkaan narun, josta neljä ihmistä ohjaisi telineen pystyyn. Eli kahdesta vedetään ja kaksi ohjaa vastakkaisella puolella. Lisää talkooväkeä, jos ei pienemmällä porukalla onnistu :slight_smile: .

Minua kiinnostaa myös siksi, että olen suunnitellut itsekin tekeväni tuollaisen. Mukava kuulla toisten kokemuksia tekemisestä ja onnistumisesta.

1 Like

Nuo pehmikkeet täytynee laittaa vasta sitten kun tolppa on pystyssä ja lava vaakatasossa. Koiraa ei ole ja haahkatkin pesii turhan kaukana. enkä viitsi repiä lämmintä untuvatoppatakkiani, mutta eiköhän sinne jotain keksi. Itsekin ajattelin pari henkilöä jarruttamaan köydellä takasivuilta ja edestä voisin vaikka vetää 500 kg vinssillä köydestä(harmi vaan, sillä vinssi vetää vain reilu metrin kerrallaan).

1 Like

Muista myös laittaa tolppaan jotain estämään näätien ja oravien ym. nousu tolppaa pitkin pesille.

1 Like

Juu. Kartiopelti tulee, siinä ei oravan kynnet pysy, eikä pysty kaarihyppäämään kartion ohi yläpuolelle tolppaan.

1 Like

Itse ajattelin tehdä ensin vähän pienemmästä lavasta muutaman pesän kokoisen. Saisikohan siihen tehtyä nostolaitetta tolppaan nostoon ja laskua varten? Olisiko ideoita? Puhdistaminenkin olisi helpompaa, kun saisi laskettua (minulla ei ole kiipeilypäätä).

1 Like

Vau! Nostolaite olisikin kokeilemisen arvoinen! Neliskulmaisen tolpan ympärille sopivan kokoinen neliskulmainen putki, jossa lava kiinni. Tolpan yläpäähän rajoitin ja ketjuratas, tai liinarulla ja kaupasta pitkä veneen rannallevetoliina vääntöveiveineen. Veneen rannallevetolaite tolppaan alas kiinni ja liina kaksin kerroin kiertämään tolpan ylälaidan olevan liinarullan kautta alas. Lavan keskelle joutusi tekemään pienen raon, josta liinan saa kulkemaan. Mutta vaatii jonkun lisäturvamakanismin, joittei kukaan mene laukaisemaan lavaa päälleen?

1 Like

Olen nähnyt kuvia briteistä jossa keinopesiä on rakennettu onnistuneesti jopa törmäpääskyille. Kuvia voi hakea googlesta sanoilla sand martin bank.

1 Like

Ei tarvitse hakea ulkomailta mallia:
https://www.puupioni.fi/tormapaaskyhotelli/

1 Like

Jahas sitä on otettu suomeen ulkomailta mallia.

Vielä jäi kolmannellekin päivälle urakkaa. Katon pellitys, petosuoja ja montun kaivaminen. Niukki naukki terassiöljypurkista riitti vielä loput(tolpan neljään tukipuuhun piti jo laimentaa tärpätillä terassiöljyä). Tolpan ja lavanpohjan väliin niittasin tervapahvin palan. Pala oli helpompi mitata keskelle, joka helpotti lavan kiinnitystä tolpaan. Tähän lavaan 98 cm x 118 cm tukipuiden pisin sivu on 60 cm, leikkauskulma 45 astetta. Tukipuut ulottuvat sopivasti niskojen kohdille.

3 Likes

Pääskyhotelli pystytetty. Pystytys onnistui yksin. Kuusiaidasta sain toisen tukiköyden ja vetoköyden ja omenapuusta toisen tukiköyden. Kuljetin hökötyksen kottikärryillä(siinä vaimo auttoi kun nostin tukkisaksilla laitteen ilmaan, niin vaimo työnsi kottikärryn alle). Painoa pääskyhotellille tuli jotain 100 kg ± 10 kg. Kaivoin 70 cm syvän kuopan. Kuopan sisätakareunaan iskin rautakangen ja sahasin tolpan juureen kolon rautakangelle. Rautakanki estää hotellin liukumista vinssiin päin kun sitä vinssasin pystyyn 500 kg vinssillä. Rautakankea pitkin tolppa myös luistaa montun pohjalle juohevasti pystytyksen edetessä. Vetoköyden alle kannattaa laittaa 2 -2,5 metrin pituinen yläpäästä kolottu lauta, tai lankku. Katkaisin ensimmäisellä yrittämällä vanhan manillavetoköyden kun vetokulma oli liian pieni(onneksi laite ei ollut vielä noussut kottikärryiltä ja vahinkoa ei tapahtunut). Lauta vetoköyden alla muutti vetokulman alussa suotuisaksi ja laite lähti kohoamaan. Tukinaruja joutuu useasti löysäämään, varsinkin siltä puolelta mihin laite alkaa kallistumaan. Myöskin vinssiä joutuu usean kerran löysäämään kun sen vaijeri riittää vain reilun metrin vetämiseen kerrallaan. Löysäämisen aikana laitteen pitää paikoillaan tikapuut, tai lankut.Toisen puolen kireämpi tukiköysi sitten suoristaa laitteen. Pienpetoesteen laitan myöhemmin kun saan peltiä jostain. Kuvia nostotapahtumasta.



2 Likes

Valtavasti tämän pääskyhotellin teko tarvitsee työkaluja. Selkäkipujen takia ruuvasin pääskyhotellia neljänä päivänä. Laitan vielä luettelon tarvikkeista:
-Jiirisirkkeli lautojen katkomiseen ja 45 asteen kulmien tekoon
-Trukkilava, lautoja ja painekyllästetty tolppa
-Käsisirkkeli pesälautojen ja tukipuiden halkaisuun, sekä lavan rakorimojen halkaisuun
-Akkuporakone
-Poraterä(51 mm) pesän menoreikien tekoa varten
-Ruuvipuristimet(2 kpl)
-Poranteriä naulanreikiä varten(jottei tolppa tukipuineen halkea)
-125 x 4 mm kalvanoituja nauloja ja 75 x 2,8 mm kalvanoituja nauloja
-Peltikattoruuveja
-Peltisakset
-Tonget pellin vääntöön
-Vasara, puunuija ja lekavasara peltisauman nuijimiseen
-Piikki pellin reikiä varten
-Sorkkarauta trukkilavan purkuun
-Tiksaha
-Rautakanki
-Lapio ja pieni kaavin tolpanreiän tekoa varten
-Kottikärryt
-Tukkisakset, joilla kätevä nostaa tarvittaessa laitetta
-Vinssi pystytykseen
-Kolme tukevaa köyttä
-Kulmarauta
-Terassiöljyä ja pensseli
-Ruuveja pesärivarien kiinnitykseen(50 mm)
-Sähköroikka sähkösahoille
-Tukinkääntörauta tolpan oikeaan asentoon vääntämiseen
-Mittanauha ja lyijykynä
-Vatupassi
-Pop-niittejä ja niittain tarvittiin vielä pienpetoestekartion sauman niittaamiseen.

Kartiopelti pienpetoesteenä oraville, kärpille, lumikoille, näädille, rotille, minkeille ja kulkukissoille. Pikkuvarpuset kävivät jo monessa pesässä ja tintitkin katselivat pesiin sisälle, vaikka aukonpuolikas on vain 25 mm korkea, tosin millin -kolmen rako on tarkoituksella pesien ylälaidassa pesien poistamiseksi puhdistettaessa niitä. Talvella sitten(kun maa on roudassa) lusikoin pesiin kutterilastua.

6 Likes

Komean näköinen rakennelma! Toivottavasti toimii ja pääskyt löytävät pesälle. Käytit ilmeisesti mursketta tolpan pystytyskuopan tiivistykseen?

1 Like

Maa oli aika kovaa moreenia. Päälle laitoin mursketta, jota tallasin tiiviiksi. Aion vielä maalata nuo pohjamaalatut valkoisen osat ja lisätä pönttöihin kutterilastua. Positiivinen huoleeni on, että pikkuvarpuset ja tintit valtaavat nuo pesät ennen kuin pääskyset saapuvat? Kova tutkiminen on jo pikkuvarpusilla, tali- ja sinitiaisilla käynnissä. Lisäsin vielä juurelle sepelistä ja turppaista koostuvan 30 cm korkean kumpareen, maareikä oli 70 cm syvä, eli yhteensä tolppa on nyt maan alla metrin.

la 19. lokak. 2024 klo 11.13 Vesa Närhi sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

2 Likes

Saahan tuohon varteen vielä kiinni tasoja ja pönttöjä toisille lajeille.
Tuossa itse pistänyt sellaisen asian merkille että jos mahdollisen pesintäpaikan luona on “mutarapakko” josta saa helpolla pesämateriaalia niin ainakin räystäspääskyt käy paremmin taloksi. Siis jos sellaista ei ole niin sellainen kannattaa tehdä lähistölle niin voi vaikuttaa että pääskyjä jää paremmin paikalle.

1 Like

Tontillamme on pikkuvarpusille 14 pönttöä, tiaisille 21, tervapääskyille 9, harmaasiepolle 2, kottaraisille/käenpiioille 4, punarinnalle 1 ja räystäspääskyille 10 mustaa huopapönttöä ja 30 puupönttöä tuossa uudessa tolpassa. Lisäksi haarapääskyt pesivät autotallissamme. Pikkuvarpusten (ongelma) on että ne kantavat pesämateriaalia lähes kaikkiin noista pöntöistä? Lisäksi pikkuvarpuset vievät puutiaisia esim tervapääskyjen pesiin(näin kertoi eräs tervapääskyjen rengastaja, joskin meillä ei ole puutiaisia tonttimme lähellä näkynyt) kulkemalla niissäkin(siksi olen sulkenut tervapääskynpöntöt peltiläpillä pesinnän loputtua syyskuun alussa ja avaan ne taas toukokuun puolivälissä). 160 m päässä on savipelto, 250 m päässä oja, 420 m päässä mutainen järven ranta. Pitää harkita tuota savimutarapakkoa? Jonkun muovin päällä tuo rapakko pysyisi(muuten kuivuu). Tontillamme on rinnetontti, eikä ole tasaista paikkaa. Pitäisi kaivaa monttu ja pohjustaa se jollain vettä pitävällä? Tosin haarapääskyt kyllä löytävät savimutaa pesiinsä autotalliimme?

1 Like