FTE:ssä (Fungi of Temperate Europe) esitellään muutama papukaijavahakkaan lähilaji.
Papukaijavahakas, Gliophorus psittacinus, kuvataan keltavihreäksi, Gliophorus perplexa punaruskeaksi ja Gliophorus reginae violetinruskeaksi. Tekstissä ei oikeastaan muita eroja mainita, eli ihan vain värin perusteella mennään.
Jotkut lähteet, kuten GBIF, pitävät näitä muunvärisiä papukaijavahakkaan värimuotoina. En tiedä miten asia on ajateltu laji.fissä koska synonyymiohjauksia ei siellä ole näille merkitty,
Laji.fissä näistä kolmesta on listattu vain papukaijavahakas ja havaintokuvia kun selaa niin kaikissa kuvissa näkyy ainakin jonkin verran keltavihreitä sävyjä. (Joukossa on kyllä muutamia väärimääritettyjä kartiovahakkaita.)
Aloin tätä vähän kaivella kun FinBoldiin pyydettiin näytteitä papukaijavahakkaista sekvensointiin, joten oletettavasti näiden taksonomiassa on jotain kiinnostavaa.
Itse olen seurannut yhtä pientä esiintymää Virtasalmen kirkon kalkkivaikutteisella nurmikolla. Esiintymä on hyvin pienialainen ja itiöemiä on vuosittain vain yksittäin tai muutamia. Kiinnostavaksi esiintymän tekee itiöemien vuosittainen värivaihtelu. Laitan tähän pari kuvaa näistä kolmelta eri vuodelta.
2021
2023
2024
Ehkä joku täällä tuntee papukaijavahakkaiden taksonomiset kiemurat paremmin. Onkohan näistä olemassa jotain kuranttia selvitystä?
On enemmän lajeja kuin on kuviteltu mutta morfologinen erottaminen on hankalaa ellei mahdotonta. Tässä vähän lukemista:
Kiitos artikkelista. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä puussa myös Gliophorus laetus, miten lähelle menee ja meneekö laetukset yhteen nippuun. Kun katsoo laetuksen eli rustovahakkaan kuvia esim laji.fistä niin ei ole helppoa niidenkään kanssa noin makropohjalta ainakaan. Aika monennäköistä itiöemää on ja osaa tekisi mieli veikata papukaijavahakkaiksi.
Rustovahakkaalla on omanlaisensa tuoksu ja heltat ovat hieman johteiset mutta mielestäni erottaminen papukaijavahakkaista ei välttämättä ole helppoa. Tässä tuo kolmas perinteinen nuljuvahakkaamme eli rustovahakas kuvattuna samalta nurmikolta papukaijavahakkaiden kanssa Virtasalmen kirkolla. Kun näitä kasvaa sikin sokin samalla paikalla niin joutuu kyllä pikkusen paneutumaan nimien arpomiseen.
Tässä vielä kolmas versio “nuljuvahakkaista” samalta nurmikolta (kaksi alinta itiöemää), lajinimeen en osaa ottaa kantaa
Laitan vielä yhden kuvan nuljuvahakkaista (luulisin) mutta tämä onkin kuvattu metsäbiotoopilta
En hämmästyisi jos oliskin eri lajia kuin nurmikolla kasvavat rustovahakkaat.
G. laetus ja uliginosus ovat kyllä selvästi yhteisessä suvussa psittacinusten kanssa. G. laetus on hyvin helppo erottaa muista kun katsoo heltan terää, joka on limainen ja se voidaan repiä irti lankana. Jossain kuivausvaiheessa laetuksen jalka on selvästi vihreä mutta se vaihe menee yleensä nopeasti ohi.
Laitan tähän vielä linkin artikkeliin jossa tuo Stefanin mainitsema G. glutinosus on kuvattu. Artikkelissa on myös laajempi evolutiivinen kehityspuu suvusta sisältäen myös rustovahakkaan ja joitain lähilajeja.
Puusta näkee että rustovahakkaat ovat suht tiiviissä nipussa, papukaijavahakkaat laajasti ottaen ovat sitten hajanaisempi porukka.
Kirjoitin uliginosus mutta tarkoitin unguinosus/irrigatus. Ei ole ihan selvä ovatko unguinosus ja irrigatus synomyymejä vai ei.
Ok, en ollut varma mitä lajia tarkoitit. Kiitos avusta.
Tässä viime keväänä kokoamiani sekvenssejä Gliophorus suvusta. Psittacinus-näytteet ovat aiemmin epäonnistuneet. Vuosi sitten oli yksi yrityksessä ja sen pystyi juuri ja juuri tulkitsemaan (useita siirtymiä). Sekvenssi meni eri paikkaan kuin Boertmanin psittacinus. Eli ryhmässä on vielä selvitettävää. Siksi tästä oli pyyntö lisänäytteistä.
Gliophorus Porpolomopsis phylogram 24032024.pdf (20,9 Kt)
1 Like