Parannuksia hakuehtoihin?

Hei!
Käytämme Lajitietokeskuksen kautta näkyviä lajitietoja rutiininomaisesti viranomaistyössä. Kiitokset hyvästä, helppokäyttöisestä palvelusta sekä paljon parantuneista hakuehdoista.

Meidän työtämme helpottaisi paljon, jos hakuja voisi tehdä Natura-alueiden perusteella sekä useista valituista eliöryhmistä samanaikaisesti. Olisiko mahdollista saada tällaisia parannuksia jossain vaiheessa?

yst. terv. Riikka Juutinen
Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut

Taksoneita voi hakuehdoissa olla useita samanaikaisesti, esim. näin: https://laji.fi/observation/map?target=maksasammalet,lehtisammalet,rahkasammalet

Eliöryhmillä tämä ei onnistu, eliöryhmähaku on tehty ensi sijassa suurta yleisöä varten ja pidetty siksi yksinkertaisempana.

Natura-rajauksien perusteella hakemisen toteuttamisesta minun pitää täällä vielä kysellä.

1 tykkäys

Natura-rajaukset ovat vähän kinkkisiä (monimutkaisia polygoneja, päivitys hankalaa), mutta yksinkertaisen haun niiden perusteella voisi kyllä saada aikaan. Ehkä tänä vuonna. Tutkijoiden tarpeita lähdemme muutenkin kartoittamaan ja toteuttamaan aiempaa enemmän, tähän Lajitietokeskuksen saama FIRI-rahoituskin tähtää.

Tämä tulee olemaan tärkeä asia etenkin viranomaiskäytössä! Mietimme myös suojelualuehakua, mutta niiden osalta tilanne on vielä kinkkisempi kuin Natura-alueiden. Ainakin meillä jo tuo Natura-haku olisi maankäytön edunvalvonnassa todella iso apu.

Hakuehtoja liippaa omakin ehdotukseni. Miksi haku alkaa ennen kuin yhtään rajoittavaa ehtoa on annettu? Eikö se kuluta valtavasti resursseja ihan turhaan? Itselleni - vaikka valokuidun päässä olenkin - se näkyy siten, että kun olen asettanut halutut ehdot, ruudulla näkyykin jotain mitä en halunnut, tänäänkin n. 350 havaintoa n. 35 000 lajista (mitä ikinä mahtoikaan tarkoittaa).

Eikö olisi parempi, että haku alkaisi vasta kun hakuehdot on asetettu. Joku painike haun aktivoimiseksi.

1 tykkäys

Hakusivulla (ja portaalissa muutenkin) halutaan tuoda heti esille koko Lajitietokeskuksen kokoama havaintotieto, sen sijaan että ensin esim. näytettäisiin tyhjää lomaketta ilman indikaatiota millaisesta joukosta hakuja lähdetään tekemään. Tämä ensimmäinen haku tulee välimuistista, joten tietokannan resursseja se ei paljoa kuluta.

Hakuehtoja muutettaessa haku tehdään aina saman tien uudelleen, jotta käyttäjän ei tarvitsisi erikseen klikkailla hakunappia. Yleensä tämäkin toimii hyvin, mutta viime päivinä palveluntarjoajallamme on ollut ajoittaisia verkkoyhteysongelmia, jotka ovat aiheuttaneet erilaisia ongelmia, kuten hitautta tai haun jäämisen puolitiehen.

Havaintokartan näyttäminen vaatii kuitenkin resursseja käyttäjän selaimelta (mikä näkyy selvästi esim. vähänkin vanhempaa kännykkää käytettäessä), minkä takia olemme miettineet vaihtoehtoisia näkymiä josta haun voisi aloittaa. Senkin pitäisi näyttää nopeasti silmäiltävä yhteenveto siitä kuinka paljon havaintoja Lajitietokeskuksessa on ja mistä. (Jos teillä on mielessä hyvin toimivia esimerkkejä, niistä olisi kiinnostava kuulla.)

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Minulla on “Selaa havaintoja” selauksessa päällä “Edistynyt” vaihtoehto. Selailuun meno kestää sillä aina pitkään esim. tänään 90 sekuntia. Jos päällä on vaihtoehto “Perus”, niin selailuun meno ei kestä (=Tulee ilmeisesti tiedot välimuistista). Olisiko nyt unohtunut tuo välimuistin käyttö tuolla “Edistynyt” vaihtoehdolla ? Samoin jos vaihdan “Perus” => “Edistynyt”, niin kestää noin 90 sekuntia.

t. Esko

Tuo piirre, että alkaa hakea heti, kun antaa jonkun ehdon on näppärä, jos hakee yhdellä ehdolla tai antaa ekaksi ehdon, joka rajoittaa paljon.
Jos annan kuitenkin ekaksi hakuehdoksi esim. lajinimen ja lajia on paljon, niin selaus on aika hidas vaikka yritän aika nopeasti antaa toisen enemmän rajoittavan hakuehdon esim. “Tämä vuosi”.
Selaus kun alkaa kai “turhaan” hakea ensin tuolla lajinimellä isoa rivimäärää.
Joskus selaus toimii hitaalla yhteydellä jopa väärin eli
näytölle ei tule rajauksien mukainen tulos vaan tuo 31 985 044 osumaa 34359 lajista. (Liitteenä kuva)
Voisiko selauksessa olla valittuna jollain uudella kentällä/painonapilla se, että haluaako hakea heti, kun joku rajausehto muuttuu vai haetaanko vasta kun painaa “Hae” painiketta ?
Tai olisi esim. vaihtoehdot “Perus”, “Edistynyt” “Edistynyt ja hae painike”.

t. Esko

Viime päivinä palveluntarjoajallamme on ollut verkkoyhteysongelmia, ja jotakin muutakin saattaa olla vialla. Tämä aiheuttaa merkittävää hitautta hakutoiminnossa. Selvitämme asiaa paraikaa. Tämän takia juuri nyt ei kannata vetää johtopäätöksiä eri toimintojen nopeudesta.

Mikko / Lajitietokeskus

Voisiko kuitenkin tehdä sellaisen painonappi- tai muun vastaavan keinon jolla käyttäjä voisi valita haluaako hän että ohjelma alkaa heti hakea ennen rajaavien ehtojen asettamista vaiko vasta sitten kun käyttäjä on valinnut haluamansa ehdot. Nähtäisiin kumpaa vaihtoehtoa käyttäjät haluaa käyttää.

1 tykkäys

Haluaisin ensin tietää mitä hyötyä sinulle olisi tällaisesta ominaisuudesta?

Se että systeemi hakee havaintoja samalla kun käyttäjä vielä valitsee uusia hakuehtoja ei hidasta tai estä uusien hakuehtojen valintaa. (Tai jos jollakin tavalla estää, on tämä vika joka pitää korjata.)

Mikko / Lajitietokeskus

Tosi hitaalla koneella, etenkin jos Kartta -välilehti on valittuna, kone voi hyytyä kun hakuehtoja syöttää. Sitten pitää odottaa, ennen kuin voi syöttää lisää hakuehtoja.

Hyytyminen ei johdu siitä, että meidän taustapalveluita kuormittaisivat nämä haut, vaan että käyttäjän oma kone ei jaksa piirtää kartalle ruutuja.

Eikö siihen sitten auttaisi, mikäli tällaisella hitaalla koneella hakuja tekevä voisi estää sen että ohjelma lähtee suorittamaan uutta hakua jokaisen hakuehdon asettamisen jälkeen (ja myös ennen kuin yhtään ehtoa on asetettu)?

Ja vielä se kysymys: Miten voi olla niin että haku antaa x osumaa y lajista jossa
y>x.

Tämä johtui viime viikon teknisistä ongelmista. Enää en ole havainnut tällaista ongelmaa.

Tarkoitus on suunnitella oletushavaintonäkymä, joka ei ole käyttäjän koneelle yhtä raskas kuin nykyinen karttanäkymä. Tämä ratkaisisi tämän ongelman: käyttäjä voi rauhassa kirjata hakehtoja ja siirtyä kartalle vasta kun ehdot ovat kunnossa.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys