Hämeenlinnassa puistossa kasvavalla, elävällä koivulla oli kaksi kääpää. Ilmeisesti ovat samaa lajia ja kuuluvat Phellinus-sukuun. Toinen näyttää aivan ilmeiseltä arinakäävältä, mutta sen ei pitäisi kasvaa koivulla, vaan pajulla. Pystyykö kuvista sanomaan lajia tarkemmin?
Sysikääpä (Phellinus nigricans) kasvaa koivulla.
Kääpäkirjasta (2016) kopsattua: “Sysikäävän itiöemä on harmaa muutaman ensimmäisen vuoden ajan, ja silloin sitä on vaikea erottaa lepänarinkäävästä. Lepänarinakäävän esiintyminen koivussa vaatii vielä selvittelyä.”
Toisaalla kertovat että arinakäävät (mm. arinakääpä ja sysikääpä) muodostaa ryhmän jossa lajirajojen vetäminen on usein vaikeaa. Ja että tarvittaisiin laajempi aineisto selvittämään miten luotettava isäntäpuu on tunnistuksen kannalta.
Aikaisemmin oli sellainen laji kuin koivunarinakääpä mutta se pilkottiin ja osa siitä meni sysikääpään ja osa muualle arinakääpien ryhmään.
En tiedä onko uudemmat tutkimukset tuoneet tähän selvyyttä. Ei tuo kuvasi kääpä kauheasti tuo mieleen sysikääpää mutta ehkäpä sysikääpä voi olla nuorena tuonkin näköinen.
Tiedossani on yksi sekvensoitu lepänarinakääpä koivulta OULUn kokoelmista, joten määritys on todella vaikeaa tässä porukassa, jos kasvavat eri puulajeilla enemmänkin. Mutta toistaiseksi minusta on ihan ok käyttää sysikääpää nimenä koivussa kasvaville, kunnes asia selkenee paremmin. Ei liene synti pahimmasta päästä.