Tämmöisiä löytyi järviruo’on kuihtuneilta, maahan pudonneilta lehdiltä pienen lammen/lammikon tuntumasta. Suurimmat olivat n. 1.5 mm korkeita; alustapahkoja en havainnut.
Skoopissa itiökannat olivat 4-itiöisiä, sinkilöitä löytyi. Itiöitä taas ei juuri löytynyt.
Olen Funga Nordicasta ja netistä etsiskellyt tietoa ja arvelen, että laji on nuppipahkula, Typhula capitata. Kasvupaikka ja -alusta sopivat lajille… ehkä ulkonäkökin?
Meillä Suomessa Typhula-tietämys on melko vähissä. Joka tapauksessa taitaa olla niin, että täällä näitä ei ole kukaan modernilla tavalla DNA-menetelmien avulla tutkinut.
Turun museon hyllyssä ei ollut yhtään meikäläistä näytettä tällä nimellä. Voisit lähettää viestiä Ibai Olariagalle, jos hän vaikka vastaisi. Hän on tämän porukan asiantuntija ja tutkinut näitä Ruotsissa, vaikka tällä hetkellä asuu etelämpänä.
Tällaiset pyynnöt ovat olleet yksi perinteinen tapa päästä kärryille huonosti tunnetusta lajistosta. Jos tämän tai muiden sienien kanssa käy niin, että joku haluaa tutkia näytteen, kannattaa mielestäni toimia niin, että jakaa näytteen ja lähettää osan lahjoituksena ulkomaille. Tällöin itselle (ja Suomeen) jää vertailunäyte, joka voi osoittautua tärkeäksi, kun laji pitää seuraavan kerran saada kiinni.
Kiitos vastauksesta ja vinkistä. Pistin Olariagalle viestin, saa nähdä tuleeko vastaus. Varmaankin näytteen voisi kerätä, ehkä hieman myöhemmin löytyy kypsempää, itiöllistä materiaalia.
Typhuloiden itiöitä ei aina ole helppo löytää. Saa usein tutkia koko preparaattinäytteen (joskus toisenkin kerran välillä litistäen). Pitää muistaa tarkkailla myös sulkunestettä (itse käytän vettä) lähellä sienen pintaa. Kannattaa usein katsoa toinenkin yksilö. En olisi satavarma, että nämä eivät ole kypsiä. voivat nimittäin olla ylikypsiäkin, jos löydät sterigmat muttet itiöitä.
Funga Nordican kaava johtaa mielestäni T. subhyalinaan.
Kiitos kommentista. Lukaisin taas capitatan kuvausta ja sillä ilmeisesti pitäisikin olla sklerootioita… Tuo subhyalina voisi olla ihan kiva havainto kanssa, ei siitäkään taida paljoa keräyksiä olla.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.