Pitkä ja kaita [Myrmeleon formicarius tai Myrmeleon bore]

Tämän kuvasin kuusenoksalta pikkuruisen kosteikon reunalta (Hanko 28.06.2018). Vaikutti varsin vastakuoriutuneelta. Pituudeltaan saattoi mielestäni olla lähemmäs 4 cm. Räpiköi aika nopeasti niin ylös kuusen oksistoon, että en saanut montaakaan kuvaa. Takaruumiissa näytti olevan useita vaaleita poikkijuovia.
Niillä parilla aikaisemmin kuvaamallani vesiperhosilla ainakin tuntosarvet ja siivet ovat olleet hyvin erilaiset kuin tällä yksilöllä! Mikähän on kyseessä?

1 Like

Menisikö muurahaiskorentojen tms. puolelle tämä?

Olet varmasti oikeassa Rane, kiitokset! Kyseessä on muurahaiskorento, On myönnettävä, että en ole aikaisemmin tiedostanut tällaisten olemassaoloa lainkaan. Lentäessään tekikin kovin tytönkorentomaisen vaikutelman. Siirsin kysymykseni verkkosiipisiin sukulaisineen.
Suomessa on tavattu vain kaksi lajia; aitomuurahaiskorento (Myrmeleon formicarius ja harvinaisempi pikkumuurahaiskorento (Myrmeleon bore). Laji.fi havainnoista löytyy 31 havaintoa M. formicariuksesta ja vain 5 havaintoa M. boresta. M. formicariuksen havainnoista 5 kpl löytyy Syndalenin harjoitusalueelta ja M. boren havainnoista samalta alueelta 3 kpl. Oma havaintopaikkani oli varsin lähellä näitä eli Syndalenin harjoitusalueen rajojen ulkopuolella, heti sen eteläreunalla.
Liitän mukaan vielä yhden kuvan, jossa siipien alta kuultaa aika selvästi nuo takaruumiin vaaleat raidat. En tiedä, onko niillä lajin tunnistamisen kannalta merkitystä? Varmuuden vuoksi merkitsen molemmat vaihtoehtoiset lajit otsikkoon. Jos näiden kuvien pohjalta kuitenkin pystyisi jomman kumman lajin vahvistamaan, niin jään odottamaan kommenttejanne.