Hei, kuvasin tällaisia sieniä viime vuonna Utsjoella (18.9.2019) ja kyselin niistä silloin Suomen sieniseuran facebookissa. Mitään kunnollista vastausta en saanut. Sieniä epäiltiin valemalikoiksi, mutta sekään ei oikein täsmännyt. Joku sanoi että Lapin sienilajisto tunnetaan huonosti ja kyseessä saattaa olla joku aivan tuntematonkin sieni.
Asia jäi silloin siihen, kun arvelin ettei tässä päästä puuta pidemmälle. Tässä sitten viime päivinä googletellessani jotain aivan muuta lajia, huomasin kuvahaussa tutun näköisiä sieniä. Hakutuloksissa oli Tsekkiläinen artikkeli, jossa käsiteltiin muutamaa harvinaisehkoa sienilajia, joista yksi oli pohjantähtimalikka (Omphaliaster borealis). Joten kysäisenpä nyt täältä uudestaan, voisiko kuvissa olla kyseinen sienilaji?
Tässä kyseinen artikkeli:
http://www.czechmycology.org/_cmo/CM65104.pdf
Hei,
en ole aiemmin tiennyt k.o. lajin olemassaolosta joten kommentit sitä vasten. Nopsaa katsottuna tuo kyllä mieleen valemalikan mutta valemalikalla on vaaleammat heltat ja muutenkin valemalikka on yleensä sirompi ja pitkäjalkaisempi. Valemalikan jalka on myös ainakin useimmiten selvästi pitkittäissäikeinen. Eli jos kuvassasi on valemalikka niin kyseessä olisi kovasti epätyypillinen yksilö. Kaivoin tähän vertailtavaksi omista kuvistani valemalikasta eniten kuvaasi muistuttavan yksilön.
Kaivoin sitten kiinnostuksesta esiin tämän O. borealiksen ja valemalikan esiintymistiedot sun muuta mitä nyt löytyi Suomen, Ruotsin ja Norjan osalta.
Valemalikkaa ei näiden tietojen perusteella esiinny pohjoisimmassa Suomessa taikka Ruotsissa lainkaan, eikä nyt varsinkaan missään Utsjoen Lapissa. Etelässä valemalikka on kyllä yleinen laji jota löytää lehtokohteilta ja usein tammen seurasta. Elikkä ei kuvassasi oikein voi olla valemalikka levinneisyyden/biotoopinkaan perusteella.
Pohjantähtimalikasta taaseen on nimenomaan havaintoja aivan pohjoisimmastakin Lapista, niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin osalta. Suomessa esim. Utsjoelta ja Enontekijältä. Netistä löytyvä kuvamateriaali tukee myös vahvasti määriystä, eli mielestäni kuvassasi on nimenomaan tämä O. borealis.
Jos ilmoitat sen sieniatlakseen epävarmana pohjantähtimalikkana niin tuurilla joku lajin tunteva saattaa sielläkin määrityksen vahvistaa.
Kiitos loistavasta vastauksesta! Nyt kun mainitsit asiasta, niin sitä tosiaan silloin sieniseurassakin pohdittiin, että olisi valemalikalle ylivoimaisesti pohjoisin havainto. Pomppaisi n. 600km pohjoisemmaksi, eli todennäköisesti ei tosiaan ole valemalikka.
Määritystä nyt tosiaan vaikeuttaa vain se, ettei tuosta pohjantähtimalikasta taida olla mainintaa missään sienikirjassa eikä siitä ei ole kuvia missään Suomalaisessa/pohjoismaisessa lähteessä. Tai ainakaan minä en löytänyt. Kaikki kuvat mitä löysin ovat jostain Keski-Euroopasta.
Mutta minäpä ilmoitan sen epävarmana, niin ehkä saadaan jonkinlainen varmistus asiaan!