Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Psychodidae. [Psychoda sp.]

määritys

#1

Hei,
tämä pieni (3mm) Psychodidae on kerätty rehupaalilta 15.5.2014.
Onko suku mahdollista saada selville kuvista?
Pentti.


#2

Psychoda. Lajitaso mahdoton, pitäisi gentsut preparoida lasille. Hienoja kuvia.


#3

Kiitos vaan, tälle foorumille voisi joku asiantuntija laittaa kunnon ohjeet preparointiin niin matti meikäläinenkin osaisi.


#4

Karkeasti ottaen näin:

Irrotetaan lajin takaruumis (perhosissa nostetaan varovasti ylöspäin), laitetaan se 10% kalium- (KOH) tai natriumhydroksidiin (NaOH) ja kuumennetaan joko liekillä tai vesihauteessa kiehuvaksi, jolloin takaruumis pehmenee parissa minuutissa. Liuotus voidaan tehdä myös esim. lampun tai uunin päällä, mutta odotusaika kasvaa helposti puoleen tuntiin tai joutuu odottamaan jopa yön yli. Sen jälkeen siirretään takaruumis esim. petrimaljalle, jossa on vettä, ja erotellaan pehmytkudokset genitaalien kitinisoituneista (koiraat) ja kalvomaisista (naaraat) osista mieluiten mikroskoopin avulla, jotta näkee mitä tekee. Naaraissa joutuu usein leikkaamaan takaruumiin halki, jotta saa kaikki osat ehjinä irti. Sen jälkeen genitaaleja voi tarkastella skoopilla määritystä varten, mutta jos ne ovat hyvin läpäikuultavat, ne voi värjätä joko mustalla Chlorazol Black -väriaineella (kalvomaiset rakenteet) tai punaisella Eosiini-Y-liuoksella (kitinisoituneet rakenteet). Värjäyksen (ja määrityksen) jälkeen genitaalit voi säilöä muutamalla tavalla:

  1. Laittamalla ne viinaan putken pätkään, joka tulpataan molemmista päistä.
  2. Siirtämällä ne 96% etanolin kautta mikroskooppilasille lisättyyn euparaliin, levittäen ne siihen ja laittamalla päällyslasin näiden päälle. Joskus voi olla tarpeen puristaa levitetyt genitaalit lasien väliin ja lisätä euparal reunasta käsin vasta sen jälkeen. Euparal on pihkamainen aine, joka kuivuu muodostaen lasien väliin “liimautuvan” kirkkaan kestopreparaatin. Euparal on alkoholiliukoinen, jos se tulee joskus irrottaa.
  3. Liimaamalla genitaalit esim. kovakuoriaispahville tai kirkkaalle muovilevylle pieneen euparal-pisaraan tai liisteripisaraan (ei tapettiliimaa, vaan tärkkelys- tai metyyliselluloosapohjaista liisteriä, joka kuivuu kirkkaaksi; kauppanimi esim. Glutolin, Metylan tms.)

Jos käyttää euparalia, genitaaleista tulee saada kaikki vesi pois alkoholikylvyllä tai vesijäämä voi reagoida euparalin kanssa tehden preparaatista samean.

Lopuksi on tärkeää etiketöidä kestopreparaatti oikein, etenkin erilliselle lasilevylle tehty, jotta sen voi yhdistää jatkossakin oikeaan näyteyksilöön (yksilöintinumero on paras käytäntö tähän).


#5

Tässä vielä juuri äsken netistä löytämäni Antti Haarron tekemä ohje preparointiin: http://www.saunalahti.fi/~avanto1/teks/teks_vinkkeja/preparointi-1.pdf