Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Puccinia urticata? [tod.näk., ainakin s.lat.]

Olin löytävinäni tälle nokkosen varresta löytyneelle sienelle (?) lajin: Puccinia urticata , mutta yllättäen sitä ei löytynytkään laji.fi -taksonomiasta. Netistä löytyy mainintoja, että se olisi sama kuin Puccinia caricina . Kun syötät sen laji.fi -hakuun tuleekin Puccinia graminis ? Mistähän tässä on kysymys? Mikä on kuvassa oleva eliö ja mikä sen suomessa hyväksytty tieteellinen nimi on? Onko se sama kuin Puccinia graminis, joka ei ole miellyttävä tulokas?!
Paikka Oulunsalo, kuvat vuosilta 2015 ja 2017.

T15204_e3257-1
T15205_e3730-1
T15204_e3262-1

Kyllä pitäisi edelleen olla P. urticatae, ei ole tapahtunut nimenmuutoksia.

Kiitos! Ilmeisesti Suomessa sitä ei ole - tämä on eri laji?

Näyttää siltä, että on vain kaksi Puccinia-lajia tässä systeemissä. Niitä on kuitenkin paljon enemmän. Minulla ei ole nyt Rauhalaa käsillä, mutta netistä löytyy kuitenkin Alangon määrittämä Puccinia urticata var. urticae-acutae Riihimäeltä, joten en epäilisi.

Varieteettejä näyttää olevan hyvin pitkä lista rippuen siitä millä saralla se kasvaa, esim. var. urtica-acutae kasvaa Carex acutalla kun ei ole nokkosella.

Kiitos! Oliskohan tämä todennäköisimmin Puccinia urtica?

Ainakin Puccinia urticata s.lat. Nähtävästi jotkut ovat sitä mieltä, että se on lajikompleksi ja jokaisen saran oma versio olisi lajistatuksen arvoinen. Mutta kun kasvaa nokkosella niitä ei voi erottaa toisistaan.

Tässä on hyvä lähtökohta kun haluaa yrittää lötää ruosteelle nimen:

Kiitos! Kysäisin täältä:

Ja sieltä tuli äsken vastaus, että “Most likely Puccinia urticata”. En osaa arvioida arvioijan pätevyyttä (Michel Beeckman).

Jospa se lisättäisiin laji.fi -luetteloihin.