Punamaljakas

Onko kukaan tarkemmin tutkinut punamaljakkaita Sarcoscypha coccinean varalta? Ulkonäöstä ei kait lajeja erota vaan vaatii skooppausta?

Yksi Inatin keskustelu aiheesta:

Punamaljakkaita tuntuu nyt olevan monessa paikassa.

Suomesta ei ole varmistettu kuin tuo punamaljakas S. austriaca.

Finbolin kautta on ilmeisesti menossa jokunen suominäyte sekvensoitavaksi mutta oletus kuulemma on että Suomesta ei löydy kuin tuo S. austriaca.

Ruotsin artfaktassa on lähemmäs 300 ilmoitusta S. coccineasta mutta lajin status on silti

Svensk förekomst: Osäkert om påträffad

Silmämääräisesti näitä lajeja ei voi erottaa. S. coccinea suosii pyökkiä mutta löytyy myös muiden lehtipuiden seurasta.

Skoopissa eroja on itiöiden muodossa (aika pieni ja tulkinnavarainen ero) ja itiöemän ulkopinnan karvojen kähäryydessä - toisella kähärät ja toisella suorat. Jonkun tapauksen olen coccinea kiikarissa skoopannut ja selkeitä punamaljakkaita ovat olleet.

Jos nyt skooppaa jonkun lupaavan tapauksen niin varmaan sekvenssivarmistus olisi hyvä idea. Ei kuitenkaan kustanna kuin pari kymppiä ja sen varmaan maksaa suht kivuttomasti suomipinnasta varsinkin jos on jo nähnyt kohtuu suuren vaivan skooppaamalla näitä coccinea kiikarissa.

Kolmaskin laji Euroopasta löytyy (A. jurana).

Ehkä joku tietää tarkemmin miltä esim näiden Sarcoscyphien sekvenssipuut näyttää.

Muutama vuosi sitten näitä käytiin systemaattisesti läpi Ruotsissa. Vuoden 2018 kevällä saatiin 65 keräystä ympäri maata. 60 oli S. austriaca, 3 S. cf. austriaca ja 2 S. coccinea (tammi ja pähkinä).

Okei, nuo oli varmaan sekvenssivarmistettuja. Eestissa tutkittiin 54 keräystä 90-luvun lopulta. Kaikki oli määritetty coccineoiksi mutta olivat tarkemmissa tutkimuksissa austriacaa.

https://www.researchgate.net/publication/270104514_Sarcoscypha_austriaca_Pezizales_in_Estonia

Kiitti tiedoista! Kovin harvinainen S. coccinea tuntuu olevan Ruotsissa.