Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Raidantuoksukääpä?

Oliskos raidantuoksukääpä? Näin etelästä ei laji.fissä juuri ole tuoreita havaintoja, mutta minusta näyttää siltä ja lisäksi kasvualusta ja -ympäristö ovat täsmälleen kuin Suomen käävät -kirjassa kuvattu: Isäntäpuu vanha ja heikkokuntoinen raita, kääpä n. 2,5 m korkeudella. Kuusivaltainen metsä, jossa jonkun verran mm. raitoja, vanhaa puustoa (suojelualue). Pyhäjärven rantametsää, puronotkelman rinteessä. Tampere, Rantaperkiö 14.11.2020.

Tuoksuiko? Tuo kasvutapa ei oikein näytä raidantuoksukäävältä. Vähän hankala sanoa, mikä tuo olisi, mutta katso savukäävän kuvaus kirjasta ja lähde vaikka siitä liikkeelle.

Tämä on mielestäni jokin yksivuotinen Postia-laji (huomaa pillipinnan venyneet ja kuolleen näköiset pillit). Määritys vaatinee näytteen mikroskopoinnin.

Savukääpäkin mahdollinen, se on varsin muunteleva laji, varsinkin loppukaudesta.

Raidantuoksukääpä se ei ole. Olen Pyryn kanssa samoilla linjoilla vaihtoehdoista.

Kiitos vastauksista. Joo, kyllä tämä taisi olla yksivuotinen… Voi varmaan savukääpäkin olla, mutta minustakin paremmin sopisi Postiaksi. Useimmat Postiat vaan näyttävät olevan pääasiassa havupuulajeja. Parhaiten sopiva taitaisi olla palsamikääpä, mutta taitaa olla aika epätodennäköinen… No ehkä myös harmo- tai maito- olis mahdollinen. Jäänee avoimeksi, koska itiöemästä ei enää taida olla tarkemmin katsottavaksi