Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Runkohaapsanen?

Eli onko tämä nyt runkohaapsanen.


Suutari tai ranskanräätäli. En muista miten ne erotellaan. Hieman eri kuviot.

Suutari jäärä ei kait. Väritys ei niin tumma. Ja ranskanräärälillä pitemmät nuo sarvet. Tällä kuvassa ei ruumiin pituiset edes.

Asia on niin kuin Hokke kirjoitti. Galloprovincialis ehkä pohjaväriltään vähän vaaleampi, en sano varmaksi tarkistamatta jostain. Sarvissa sukupuoliero (koirailla pitkät). Hyvänä pidetty lajituntomerkki löytyy ainakin tuosta punertavasta pikkukilvestä - löytyiskö kuvaa suoraan päältäpäin?

Tossa vielä coleo.netin kaava, jossa näkyy tuo pikkukilpiero (ja muuta selostusta germaanin kielellä). Monochamus Bestimmungstabelle

Kuva


Tässä päältäpäin kuvaa.

Mitä mieltä olet tuosta itse?

olisiko kuitenkin suutari?

Lopulta löytyy kuva jossa vastaavuus. Ihmettelen kun tunnistamisteksti yleensä hiilenmusta mutta kuva täysin samanlainen kuin kuvassani. Eli suutari on kyseessä. Voiko joku vielä vahvistaa?

Otuksesi pikkukilven karvoitus on kuitenkin kokolailla yhtenäinen, ja samannäköisiä löytyy laji.fin Monochamus galleriasta galloprovincialikseksi varmistettuina tukkijäärät - Monochamus | Yleiskuvaus | Suomen Lajitietokeskus (alussa on myös suutarin pikkukilvestä tarkempi kuva - kuva yhdessä em. piirroksen kanssa on mielestäni kombo, jolla asia aukeaa)

Kuvassasi on sen verran voimakas sivuvalaistus, että en sano mitään elukan yleisvärityksestä, mutta tuntumani on, että suutari on ainakin yleisemmin se jonkä pohjaväri on mustempi ja kuviointiakin on usein vähemmän. Tämä oli nyt kyllä vähän muisti/mielikuvan varainen huomio.

Vaikka tämä määritys ei ollut ihan läpihuutojuttu, niin ei kannata harmistua. Näidenkin lajien erot on hahmotettu jo 1700-luvulla ja tätä perintötietoa löytyy mm. kaavoiksi jalostuneina netistä nykyäänkin. Minusta yksinkertainen kuva-googlaus-määrittäminen toimii kuoriaisille merkittävästi huonommin, kuin esim. perhosille. Yhdessä kaavojen ja hyvin laadittujen kuvasaittien sekä toki Suomen lajilistan kanssa niistä pääsee kuitenkin monesti jyvälle. Eli tsemppiä vaan! Minulla taitaa tämä kuoriaisosaston seuraaminen nyt hiljentyä, koska alkanut syyskausi vie muiden asioiden pariin tiukemmin.