Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Suutari vai räätäli? =Ranskanräätäli

määritys

#1

Tällainen lensi hetkeksi auton päälle, muutaman kuvan ehdin napata.
Kuvattu 17.6.2018 Kajaani seudulla.
Onko otus suutari vai räätäli?


Suutari%20kilpi
Suutari%20jalka


#2

Minusta kirjan mukaan Monochamus galloprovincialis naaras.


#3

Hei.
Minusta tuo on M.sutor, eli suutari. Suutarilla kilvekkeen keskellä oleva karvaton keskijuova ulottuu kilvekkeen takareunaan asti, kun ranskanräätälillä samainen juova ulottuu etureunasta vain kilvekkeen keskustaan asti.
Edelleen suutarilla takanilkkojen tyvijaoke on pitkulainen, kun ranskanräätälillä se on lyhyempi ja kolmiomaisempi. Nuo tuntomerkit ainakin puoltavat suutaria.

Juhani


#4

Olen samaa mieltä Pentin kanssa: galloprovincialis. Scutellumin tuntomerkki tulkitaan usein väärin: kyse ei ole juovasta, vaan karvattomasta alueesta, joka on eri asia kuin scutellumin tumma keskisauma, eikä se usein näy kuvista hyvin tai ollenkaan (itse asiassa tässä kuvassa karvaton alue näyttäisi olevan scutellumin tyvellä pieni ja kolmiomainen). Myös nilkkajaokkeen tulkinta voi olla ongelmallista, sillä molemmilla se on pitkänomainen, sutorilla vaan vielä pidempi. Sen sijaan tällä näkyy hyvin kellertävien täplien muodostavan peitinsiipiin melko selvän poikkivyön ja muutenkin niitä on tyypillisesti enemmän kuin sutorilla. Tällä näkyy myös etuselän hampaiden takareunoilla voimakas keltainen pölyttyneisyys, joka on hyvin tyypillinen galloprovincialiksen tuntomerkki. Lisäksi hampaat ovat keskimäärin pienemmät galloprovincialiksella.


#5

Kiitos selvityksestä. Täytyy ensi kerralla ottaa käteen ja katsoa lupilla.


#6

Heippa vielä
Tämän lajin kohdalla täytyy tutkinta kaiketi tehdä genitaaleista ennenkuin laji varmistuu. Scutellumin keskijuova näkyy tällä selvästi, ja takanilkkojen tyvijaoke on pitkulainen, ranskanräätälillä se on enempi kolmiomainen-