Ruostepapurikko [Pararge megera]

Otin lomareissulla Ahvenanmaalla kuvan ruostepapurikosta, onko tästä koska aiemmin tehty havaintoa Suomessa ? En löytänyt kuvallista havaintoa mistään ? Tässä linkki havainto sivulle Havaintoerä | Suomen Lajitietokeskus

2 Likes

Tästä lienee n. 10-15 havaintoa, joista osa on 1800-luvulta.
Tästä ne näkee, tosin osa tulee kahteen kertaan:

Eli hieno havainto! Toivottavasti laji kotiutuu (jälleen) Suomeen, tällaisen kuuman kesän luulisi sitä suosivan.

Hieno havainto tosiaan!

Silvosen kirjassa lajin havaintoja Suomessa vähän kyseenalaistettiin ja niitä pidettiin huonosti dokumentoituina. Mitä mahdollisesti ovatkin. Siinä mielessä nyt ainakin on 1 erittäin hyvin dokumentoitu ja varma havainto, tärkeä havainto siis.

Eräältä harrastuksen “isolta pojalta” olen kuullut, että laji tulee Ruotsin puolella Tukholman seuduille eikä ole siellä sinänsä mikään ihmeellinen laji. Sen puolesta sitä on voinut olettaa tulevan Suomestakin ja sen löytyminen on ollut ihan realistista. Nyt se sitten löytyi ja onhan lajille sopivaa biotooppia saaristo täynnä.

-Toni

Terve,
ruotsalaisesta Artportalenista näkee hyvin L.megeran levinneisyyden Ruotsin puolella. Se on todellakin levinnyt Uplantiin asti ja esiintyy Itämeren rannikolla kuin myös Mälarenin alueella. Tältä vuodelta ilmoituksia lajista tulee edelleen Tukholman eteläpuoleiselta rannikolta. Mielenkiintoista on että laji puuttuu Eestistä. Suomesta on useita vanhoja havaintoja Ahvenanmaalta ja Lounaissaaristosta ennen 1950-lukua. Niihin liittyy hieman dokumentoinnin puutteita. Sen sijaan Tammisaaren saaristosta on 2000-luvulta useita havaintoja eri vuosilta, jotka loppuivat noin 10 vuotta sitten. Havainnot on tehnyt L. Kaila, joka on ne myös Laji.fihin laittanut. Hän on niin luotettava havainnoitsija kuin voi vain toivoa. Hänen havaintojaan ei voi tietokannasta detaljilleen hakea ilmeisesti luonnonsuojelullisista syistä. Lohjalta on myös yksi havainto viime vuosikymmeniltä mutta sitäkään ei ole tarkkaan dokumentoitu.
Lajia on siis silloin tällöin saaristossa ja se kyennee viipymään sopivalla seudulla joitakin vuosia. Ahvenanmaalla sitä voisi tänä vuonna vieläkin olla lennossa.
ML

Virolaisten portaalissa on ainakin yksi havainto tältä vuodelta:
https://elurikkus.ee/generic-hub/occurrences/1ec4bc5c-fbf0-4e02-91ed-944edb510b9f

Hieno havainto! Peukkua!