Prototyyppi Suomelle uusien lajien luettelosta

Täällä on muutaman kerran toivottu tapaa seurata mitä Suomelle uusia lajeja ihmiset kirjaavat. Tein tässä mielessä omana viikonloppuprojektina prototyypin, joka luetteloi lajit, joista on Lajitietokeskuksen tietovarastossa vain yksi havainto Suomesta. Suomelle uudet lajit ilmaantuvat useimmiten tälle listalle.

Täällä on nähtävissä luettelot mm. perhosista, kovakuoriaisista, luteista, pistiäisistä ja sienistä: Index of /files/laji.fi/kerran

Näihin pohjautuen pikaisia huomioita havaintojen laadusta:

  • Monesti vaikuttaa että lajinmäärityksessä ei ole vikaa, mutta havainto koskee ei-luonnonvaraista yksilöä. Siksi olisi hyvästä että annotoimalla voisi ottaa kantaa luonnonvaraisuuteen.
  • Joihinkin ulkomaisiin museonäytteisiin on kirjattu maaksi Suomi. Näistä informoimme ko. museota.
  • Suuren yleisön ilmoittamissa havainnoissa on useampi virheellinen lajinimi ilmeisesti epäloogisesti toimineen ennakoivan tekstinsyötön takia. Tätäkin pitää siis parantaa.
  • Mukana on myös häirikköhavaintoja, jotka on nyt merkitty statuksella “mahdoton”.

Tämä ei nosta esille havaintoja, jotka on tallennettu nimillä, joita ei ole Lajitietokeskuksen taksonitietokannssa. Tämän asian parantaminen on sekin suunnitteilla, Lajitietokeskuksessa on juuri pohdinnassa erilaisia tapoja ulkomaisten lajilistojen hyödyntämiseksi.

Samaten listalla ei näy jos havainnosta on jo useampi havainto Lajitietokeskuksessa. Tältäkin osin varsinainen uusista lajeista tiedottamistoiminto vaatisi parantelua.

PS. Tämäkin on tehty käyttäen lajitietokeskuksen kaikille avoimia rajapintoja. Koodi löytyy täältä: piipitin/scarce.php at master · mikkohei13/piipitin · GitHub )

Tiedoksi ainakin @Jari_Kaitila:lle.

Tämä ei koske valokuvasta määritettyjä havaintoja vaan yksinomaan näyteyksilöstä tehtyä havaintoa?

Sen sijaan, että tarkastellaan lajeja, joista on vain yksi havainto, voitaisiin toimia seuraavasti: Esim. vuoden 2019 listaukseen otetaan mukaan vain ne lajit, jotka on havaittu vuonna 2019 mutta joista ei ole havaintoja aiemmilta vuosilta.

Matin ehdottaman listauksen pystyy aika pitkälle tekemään seuraavasti:

  1. Valitaan tarkasteltava eliöryhmä, esim. perhoset
  2. Valitaan Suomen havainnot (beta)
  3. Lisätään rattaan takaa uusi sarake Tunnusluvut → Vanhin
  4. Lajitellaan havainnot laskevaan järjestykseen vanhimman havainnon päivämäärän mukaan.
  5. Tutkitaan listan alusta, löytyykö maalle uusia lajeja, joiden vanhin havainto on kuluvalta vuodelta

Rajapinnan kautta pystyy lisäksi suodattamaan turhat havainnot pois.

Kiitos Mikko. Pystyn paneutumaan tähän tarkemmin vasta hyönteisviikonlopun jälkeen.

Mutta olennaista olisi ratkaista, miten sellaiset lajit, jotka ei löydy “viralliselta lajilistalta” saadaan näkymään heti, kun ne on ilmoitettu.

Näen kaksi tapaa tehdä tuo:

  1. ilmoitusvalikkoon lisätään “maalle uusi laji” ja lisätietoihin merkitään, mistä lajista on kysymys-
  2. Kun tietokantaan ilmoitetaan laji, jota ei löydy kannan nimistöstä, kanta kysyy “onko maalle uusi?”. Jos vastaus on kyllä, niin sitten kysytään eliöryhmää, heimoa ym.

Nämä siis tiedonsyöttötyökalussa, joka pitää ymmärtää vain tiedonsuöttötyökaluksi, ei taksonomiaksi. Kanta sitten työstää oman sivun maalle uusista ilmoitusvuoden mukaan. Ja tietysti kerrotaan, että kaikki nämä havainnot ovat tarkistamattomia ja vahvistamattomia.

Muutoin tuo ei onnistu heti on-line. Se on kuitenkin asia, mitä erityisesti toivotaan ja joka tulisi olemaan koko kannan seuratuin sivu.