Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Luokkien/lahkojen/heimojen jne. Suomesta tavatut lajilukumäärät?

Miten otsikon mukaisen tiedon (luokkien/lahkojen/heimojen jne. Suomesta tavatut lajilukumäärät) saisi helpoiten selville lajitietokeskuksesta? Kuitenkin Suomen lajiluettelot löytyvät jo pitkälti kaikista lahkoista. Nyt juokseva numerointi kertoo käsittääkseni vain sen, kuinka monesta taksonista on havaintoja.

Jatkokysymys: Aiemmin sivusto jakautui laji.fi-osioon ja beta.laji.fi-osioon, jolloin juuri laji.fi tarjosi helposti csv:nä ladattavat lajiluettelot. Nyt kun yritin, molemmat osoitteet vievät samaan sivustoon. Miten saan ladattua lajiluetteloita nykyversiosta?

Tietokortin “Tunniste” kohdasta voi ladata csv-tiedoston.
https://laji.fi/taxon/MX.37600

1 tykkäys

Kiitos, niinpä näkyy saavan! Vielä kun tuo ensimmäinen kohta irtoaisi helpolla jostain. :slight_smile:

Näyttäisi löytyvän tuolta (scorollaa alaspäin):
https://vanha.laji.fi/taksonomia/MX.53761?locale=fi#show

No NYT! Kiitos, Pekka.

Ennen vanha toimi osoitteessa www.laji.fi ja uusi osoitteessa beta.laji.fi, mutta nykyisin www.laji.fi on sama kuin beta. En siis todella tiennyt, että tällainen vanha.laji.fi oli edes toiminnassa.

-Harry

Heh, linkki on tämänkin sivun yläreunassa :slight_smile:

1 tykkäys

Oliko tämä se kohta, jossa voi tuntea itsensä tyhmäksi? :laughing: :laughing:

Tuolla vanha.laji.fi sivulla (esim https://vanha.laji.fi/taksonomia/MX.53761?locale=fi#show ) alaosassa oleva pallura kertoo kuinka monta laji-tasoa olevaa taksonia taksonomiatietokannassa on kyseisen taksonomisen tason alla. (En nyt muista pitääkö sisällään vain lajit vai myös alalajit).

Tämähän on eri asia kuin se, kuinka monesta lajista on havaintoja Suomesta Lajitietokeskukseen liitetyissä tietokannoissa!

Pallura sisältää oletuksena kaikkien taksoneiden, ei vain “suomalaiseksi merkittyjen lajien” lukumäärän. Jos pistää “Kaikki taksonit / Vain suomalaiset” -valinnasta päälle “vain suomalaiset”, alkaa tulla järkevämpiä lukuja. (Joillekkin taksonomisille ryhmille meillä tosin on vain “suomalaisia taksoneita”, mutta esim linnuista ja nisäkkäistä on maailman luettelot. Muistakin ryhmistä on kokoelmanäytteiden käyttöön paljon yksittäisiä lajeja maailmalta.)

Ymmärsin kyllä. Tuolla sivun lopussa, vielä alempana, on kuitenkin lista taksonomisen tietokannan tilasta, jossa on sarakkeet “Suomalaisia lajeja tietokannassa” ja “Lajeja tietokannassa yhteensä”. Käsittääkseni suomalaiset lajit käsittää suomessa tavatuiksi kirjatut lajit, eikä ainoastaan taksonit, joista on havaintoja.

Eli tuota vanhaa?kin päivitetään lajien osalta ?

Mutta onko sellaista systeemiä, jossa näkyisi suoraan esim montako lajia Suometsa on tavattu per heimo. Tuo palluka systeemihän antaa vain “sopivasti” heimoja. Eli pallukan lajimäärä ei vastaa koko ko taksonin lajimäärää. Voitte testata vaikkapa Curculionidae…edelleen pitää heimoittain montako lajia.

Vanha: https://vanha.laji.fi/taksonomia/MX.195418/finnish?locale=fi#show
Uusi: https://laji.fi/taxon/list?informalGroupFilters=MVL.232&target=MX.196664&onlyFinnish=true

Uudessa näkyy listan lopussa taksonien määrä, johon taitaa tulla alalajitkin mukaan, vanhassa tuo lajimäärä on 2 pienempi, mikä näyttäisi olevan juuri alalajien määrä.