Suomen eliölajien lajiluettelon vuosiversio on julkaistu

Suomen Lajitietokeskus on julkaissut Suomen eliölajien luettelon toisen vuosiversion. Lajitietokeskus ylläpitää Suomen kansallista lajiluetteloa, joka on julkisesti käytettävissä Lajitietokeskuksen Laji.fi-portaalin kautta. Luettelosta julkaistaan vuosittain viittauskelpoinen versio, jonka tietosisältö ei muutu julkaisuhetken jälkeen. Lajiluettelossa 2019 on mukana yli 40 000 Suomessa esiintyvää lajia. Luettelo kattaa suurimman osan aitotumaisten, monisoluisten eliöryhmistä.

Suomen Lajitietokeskuksen ylläpitämään tietokantaan on koottu eri tahojen ylläpitämiä luetteloita yhdeksi kansalliseksi lajiluetteloksi. Tietokantaan kootaan ajantasainen tieto Suomessa esiintyvistä eliölajeista, niiden nimistöstä, esiintymisestä sekä biologisista ja hallinnollisista ominaisuuksista kuten uhanalaisuustiedoista. Lajiluettelo on dynaaminen ja eri eliöryhmien asiantuntijat päivittävät nimistöä jatkuvasti. Myös päivittyvä luettelo on julkisesti käytettävissä Laji.fi-portaalissa.

Luettelossa on pääosin aitotumaisia monisoluisia eliöitä. Vuosiversiossa ovat mukana lajit ja lajia alemmat taksonit yleiskielisine nimineen. Synonyymit ja muut lajiin liittyvät tiedot voi hakea Laji.fi-portaalista lajikorteilta, esim. kirjoheinälehtiäinen ( Selandria melanosterna ).

Lajiluettelossa yhdistetään vuosittain vuoden alussa lajikäsitteet käytössä olleisiin nimiin. Jokaiselle taksonille on annettu uniikki tunniste, joka ei muutu, mikäli lajikäsitys ei muutu.

Lajiluettelon vuosiversiossa 2019 on ensimmäistä kertaa dokumentoitu vuoden aikana tapahtuneet muutokset. Muutokset on kuvattu eliöryhmien kuvailutiedoissa sekä listattu erillisessä muutostiedostossa.

Lajiluettelo on ladattavissa osoitteesta laji.fi/lajiluettelo.

Hei, kiitos uudesta lajilistasta. Pari kommenttia:

  1. Taulukon kenttien lukumäärä ja kenttien nimet ovat erilaiset kuin viime vuonna. Onko tämänvuotinen nyt vakiintunut eli kannattaako omat proseduurit rakentaa viime viikolla julkistetun muotoilun mukaisesti ?

  2. Erilliseen tiedostoon on kirjattu muutokset edelliseen kertaan verrattuna, hyvä niin. MUTTA tiedoston muotoilu voisi näin asiakkaan näkökulmasta olla kätevämpi tai ehkä voisi olla useita tiedostoja: yhdessä tiedostossa lisäykset, toisessa poistot ja kullekin muutokselle omansa.

  3. Sykessä esimerkiksi pohjaeläintiedon hallinnassa olisi tarvetta myös sukutason MX-koodeille.

Hei,

kiitos kommentista! Vuoden 2019 luettelo ladattiin Laji.fi-portaalin “Lataa lajiluettelo”-toiminnolla ja vuoden 2018 luettelo koostettiin erillisillä tietokantakyselyillä. Jatkossakin luettelo on tarkoitus ladata portaalista
eli muotoilun pitäisi olla vakiintunut olettaen että latausformaatti ei muutu.

Huomautuksena myös, että koska tahansa voi Laji.fi-portaalista ladata luettelon päivittyvän version Excel-tiedostona haluamassaan muodossa: sarakkeet ja sarakkeiden järjestyksen voi itse valita (Lajit | Suomen Lajitietokeskus). Taksonomian päivittäminen on jatkuvaa työtä ja tiedot päivittyvät Laji.fi-portaaliin aina yön aikana.

Huomioimme kehitysehdotuksen muutostiedoston muotoilusta seuraavaan luetteloversioon.

Sukujen tunnisteet löytyvät Laji.fi-portaalista taksonin tietosivulta, mutta niitä ei tosiaan ainakaan tällä hetkellä saa mukaan lajiluettelolatauksiin.