Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lajiluettelo 2018 on julkaistu

Lajitietokeskuksen taksonitietokannan sisällöstä on nyt saatavilla 1.1.2019 tilanteen pohjalta tuotettu Suomen lajien luettelo, joka löytyy osoitteesta https://laji.fi/lajiluettelo.

Luettelon “virallinen” versio on arkistointisyistä julkaistu zip-paketin sisällä tekstitiedostona, mutta useimmille käyttökelpoisin lienee luettelon Excel-versio, joka löytyy samalta sivulta. Siihen on varsinaisen luettelon lisäksi luotu valmiiksi pivot-taulukko, josta on helppo laskea lajimääriä erilaisten ryhmittelykriteerien perusteella.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen järjestys…

Valitettavasti tällainen luettelo on [omiin tarkoituksiini] käyttökelvoton. Ainakin Excel-tiedostossa näytti ryhmittely tapahtuvan aakkosjärjestyksen perusteella. Onko suunnitelmissa tehdä myös systemaattista järjestystä seuraava luettelo?

Lajiluettelo on aakkosjärjestyksessä, koska kaikissa eliöryhmissä ei ole käytössä taksonomista järjestystä. Laji.fi-portaalista voi kuitenkin hakea tarvitsemansa eliöryhmän luettelon (otteen dynaamisesta luettelosta) sekä aakkosjärjestyksessä että taksonomisessa järjestyksessä: esim. perhoset voi ladata tältä sivulta:
https://laji.fi/taxon/list?informalGroupFilters=MVL.31&onlyFinnish=true

Ei tuo minusta edes aakkosjärjestykseltä näyttänyt. Esim. Gelechiidit näyttivät hajonneen vähän sinne-tänne. Ilmeisesti aakkostus oli tehty jonkin alemman taksonin mukaan ja ylemmille kävi sitten miten kävi.

Lajiluettelon voi kukin käyttäjä lajitella haluamaansa järjestykseen. Julkaisussa käytetyllä järjestyksellä ei ole biologista merkitystä.

Onko tähän lajilistan lataukseen tulossa lajitason rajausmahdollisuutta? Minulla on muistikuva, että siitä on ollut puhetta, vaan ei sitä ainakaan vielä löytynyt. Kun nyt tuolla ovat mukana myös kaikki alalajit ja muut kuin lajitason taksonit, mikä kasvattaa tarpeettomasti lukumäärää, jos haluaa esim. nopeasti tarkistaa kuinka monta lajia perhosia on Suomessa havaittu.

Siis hyvä että kaikki esitellään, mutta yksi tai kaksi valintaruutua (Vain lajitason taksonit / Ei lajitason taksonit) olisi hyvä olla lisää rajauksissa. :slight_smile:

On jo olemassa kehityspuolella ja toivottavasti saadaan melko pian myös tuotantoon. Meillä on nyt vähän isompi päivityspaketti työn alla, koska “konepellin alle” on tehty paljon muutoksia. Myös koko “Lajit” osio on suunniteltu ja toteutettu uudelleen, ja tämän hiominen vielä kestää.

1 tykkäys