Kaikki lajit näkyviin

Hei!
Kun yritän hakea kotikunnan perhoslajien lajilistaa tulee vain 1265 lajia vaikka oikeasti niitä on ilmoitettu yli 1500. mitenkähän saan kaikki ilmoitetut lajit listaukseen näkyviin. ongelmana on varmaan se että osa vanhoista havainnoista on syötetty aikanaan vain kuntatason tarkkuudella ? eli jos laitan hakurajaukseksi vain perhoset ja kotikunnan jää havaintoja silti todella paljon haun ulkopuolelle, epäilen koska siinä “paikka”- palkin alla on vielä tuo “Havaintopaikan koordinaattien tarkkuus vähintään” jota ei ilmeisesti saa pois vaikuttamasta hakuun ?

-Miika

Hei,

Kokeilitko tehdä haun kunnan nimellä (Hae havaintoja rajaukset: Paikka / Kunta: kirjoita kunnan nimi) vai rajaamalla kunnan alueelle koordinaattilaatikon?

“Havaintopaikan koordinaattien tarkkuus vähintään” on oletuksena tyhjä, eli ei vaikuta hakutuloksiin, ellei kyseiseen säätimeen koske.

Lisäksi kannattaa huomioida, että “Lajit” listaukseen tulevat havainnot ryhmiteltynä lajitasolle, eli siis alalajeina ilmoitetut ryhmittyvät saman lajinimen alle ja lajia ylemmällä tasolla ilmoitetut nimet eivät tule listaukseen lainkaan.

rajauksena olen laittanut hakuun vain perhoset ja kunta (eli 2 rajausta) enkä sorkkinut muita hakuehtoja. kunnan oikea lajimäärä lienee jotain 1600-1700 lajia mutta pelkästään hyönteistietokannassa ilmoitettuja oli yli 1500 lajia. kokeiltava tuolla koordinaattilaatikollakin… jossain siellähän ne varmasti on kun sais esiin…

-Miika

Laita yksilömäärä Min kohtaan 0.

Puuttuvat havainnot/lajit kuntahaussa taitaa ainakin tässä tapauksessa johtua suurelta osin havaintojen karkeistuksesta, jolloin 10km-karkeistustasolla myös kuntatieto piilotetaan. Nämä eivät taida näkyä tuossa haussa.

Sain nyt kuitenkin 1527 perhoslajia näkyviin Mäntyharjulta, jos oikein tulkitsin kunnan. Piti laittaa myös sekä nollahavainnot että ongelmalliset mukaan. Mutta salattuja silti voi puuttua tästä.

Moi.

Törmäsin samaan ongelmaan kuin Miika. Ihan mahdoton tehtävä. Pelkällä kuntarajauksella ja taksonirajauksella pitää tulla oikea lukema, muuten haku ei toimi luotettavasti.

Terv. Arto

Lisäselvitystä:

Nollahavainnot: Jostakin syystä hyvin suurelle määrälle Hyönteistietokannan havaintoja (3 894 218) on virheellisesti tietokantaan kirjattu lukumääräksi 0. Näistä hyvin pieni osa lienee oikeita nollahavaintoja.

Ongelmalliset: Hyönteistietokannan tiedoissa on 143 670 tietuetta, joissa on jotakin muuta pielessä. Virheet ovat esimerkiksi tyyppiä “Koordinaatit ja ilmoitettu kunta eivät täsmää”, “Päivämäärä on liian kaukana menneisyydessä (kirjoitusvirhe)”.
(Klikkaamalla yksittäistä havaintoa saa näkyviin virheen syyn: https://laji.fi/observation/list?collectionId=HR.200&individualCountMin=0&qualityIssues=ONLY_ISSUES)

Kummatkaan (nollahavainnot tai ongelmalliset havainnot) eivät tule oletuksena näkyviin hakujen tuloksiin. → Listaukset jäävät vajaiksi.

Molempia virhetyyppejä korjataan, kun Hyönteistietokannan tiedot viedään Vihkoon. Nollahavaintojen osalta ei liene auta muu kuin pistää kaikkiin Hyönteistietokannan havaintoihin lukumäärä tyhjäksi niiden tietueiden osalta, joille lukumäärä on 0. (Marko tekee tähän liittyvät päätökset ja toteuttaa Vihko-siirron)

Tuo nolla täytynee tulkita siten, että havainnossa ei ole ilmoitettu yksilömäärää. Varsinaisia nollahavaintoja ei Hyönteistietokantaan ole ollut tarkoitus sisällyttää…

Tämä ei liity näihin virheellisiin havaintoihin, vaan nollahavainnon tulevaan tarpeeseen: eikös nollahavainto ole kuitenkin selvityksiä ajatellen ihan oleellinen tieto? Periaatteena: paikalla on käyty etsimässä ko. lajia, mutta yhtään yksilöä ei ole havaittu.

Nollahavaintoja voi ilmoittaa Vihkoon, laittaa vain yksilömääräksi 0.
Havaintopuolellahan ne sitten täytyy käydä valitsemassa (yksilö ->yksilömäärä min: 0), minkä jälkeen näkyvät sitten havaintolistoilla, kartalla kun valitsee: yksilösumma, niin nollahavaintoruudut näkee omalla värillä.

1 tykkäys

Mitenkäs muuten Vihkossa oli tarkoitus merkitä havainto, jossa yksilömäärää ei ole laskettu? Pistetäänkö vain 1 vai mitä?

Jos tuota on tullut kysyttyä niin vastaus on unohtunut…

Retkilomakkeella voi jättää yksilömäärän tyhjäksi ja se tulkitaan yhdeksi (tai useammaksi yksilöksi).
Suosittelisin kyllä merkitsemään jonkunlaisen arvion määrästä, onhan näiden tyhjien Hyönteistietokannankin määrä-tietojen tulkinta jälkikäteen aika mahdotonta. (Excel-syötössä ei hyväksytä määrä-kenttään tyhjää arvoa, ettei synny vahingossa vääriä havaintoja.)

Lisäksi on Retkilomakkeella paikan kohdalla rattaan takana “Laskennan kattavuus”, jolla voi kertoa, ettei yksilömäärää ole laskettu tietystä taksoniryhmästä.

Elikkä hyväksyttävä tapa näyttäisi olevan yksi yksilö ja tuo “Laskennan kattavuus” määrite. Ei tuosta laskemisesta mitään tule, kun pyörii haavin kanssa parin maarysän ympärillä. :sunglasses:

kiitoksia kaikille jeesistä!!! olen kasvattanut useampaa taksonia esimerkiksi Lyonetia prunifoliellaa tietoineen, ne on tietysti oikeaoppisesti ilmoitettu aikanaan prunifoliella-grouppina ja lisätiedoissa on sitten miltä kasvilta taksoni on kasvatettu… nykyäänhän noista vois vissii splitata jo nojatuolipinnat. onko tällaiset havainnot vielä tallessa vai pitääkö ne laittaa uudestaan. haulla en niitäkään löytänyt. Mielestäni minulta jää haussa osa omista havainnoista ja havaituista lajeista muutenkin pois, ei löydy millään edes lajihaulla ilman muita rajauksia… katellaan uudestaan kunhan vihko etenee, jospa ne sieltä pompsahtaisi vaik esiin… on ne mulla muuallakin mutta älytön työ alkaa käymään tuhansista havainnoista läpi mitä on kannassa ja mitkä mahdollisesti jäänyt ulkopuolelle syystä tai toisesta.
-Miika

Löytyy “Lyonetia prunifoliella group” haulla: https://laji.fi/observation/list?target=Lyonetia%20prunifoliella%20group
Eli kaikki havainnot Hyönteistietokannasta ovat kyllä tallessa.

Mutta taksonomiaan näitä grouppeja ei ole ilmeisesti saatu lisättyä, vaikka olen Mutaselle koittanut kertoa, että olisi tarvetta, juuri havaintojen linkittämisen ja ilmoittamisen vuoksi.

Eikös näitä Hyönteistietokannassa olleita lajiryhmiä ole muitakin, mitä ei ole vielä taksoneina Laji.fi:ssä? Mieleen tulee ainakin Bombus lucorum coll., Tenthredo arcuata coll. ja oli niitä kai muitakin.

Miten muuten Laji.fi:stä saa ulos listan taksoneista, joiden nimessä on coll. tai group? Jos kirjoittaa coll. hakukenttään, se näyttää ehdotuksena vain N ensimmäistä, joista valita joku.

Menisin Lajit osioon Lajit | Suomen Lajitietokeskus ja rajaisin siihen ryhmään jonka haluan (eliöryhmillä tai taksonomisesti, linkissä rajattu päiväperhosiin), sitten alhaalta “Lataa lajiluettelo”.

Vie vaikkapa Exceliin ja etsi siellä sanahaulla

Lajit-luetteloon on tulossa piakkoin paljon muutoksia, jotka ovat jo testattavana. Mm. mahdollisuus rajata taxon rankilla. Viimeksi mainitun avulla saisit coll’t rajattua ihan käyttöliittymällä

1 tykkäys

Odotetaan nyt toistaiseksi muutoksia, kun tarve ei ole akuutti. Onhan se kuitenkin aika paljon kätevämpää hakea suoraan järjestelmästä kuin ladata luettelo ja suodattaa sieltä. :slight_smile:

nyt kun katsoo tuolla Markon linkillä kymmenen lajia taas hävinnyt tuolla samalla haulla nyt täältä saa enää 1517 lajia

-Miika