Havainto- ja lajimäärät eivät tunnu täsmäävän

Koitin kurkata montako lajia olen ilmoittanut tietyistä ryhmistä. Luvut eivät tunnu stemmaavan.

Rajaan eliöryhmällä “Sienet ja jäkälät” ja haku palauttaa havaintoja 1068 lajista.

Sienistä ja jäkälistä löytyy neljä alatasoa. Kun valitsen ne yksi kerrallaan palauttaa haku seuraavasti

-Jäkälät ja likenikoliset sienet (palauttaa 57 lajia)
-Kotelosienet pl. jäkälät (palauttaa 158 lajia)
-Parasiittiset piensienet (palauttaa 14 lajia)
-Suursienet (palauttaa 857 lajia)

Nämä kun laskee yhteen saa luvuksi 1086 lajia.

Jostain siis ilmestyi 18 lajia lisää.

Jos taas klikkaan nuo kaikki 4 yhtäaikaa palauttaa haku 1064 lajia eli jonnekin katosi 22 lajia.

Kokeilin sitten niin että valitsin “Sienet ja jäkälät” ja klikkasin sieltä pois muut paitsi suursienet ja haku palautti 840 lajia. 17 lajia katosi jonnekin koska pelkkä rajaus suursieniin palauttaa 857 lajia.

Onkohan tässä joku logiikka jota en vain huomaa vai miksi luvut eivät täsmää?

Toisena juttuna mutta tähän liittyen esittäisin vielä sellaisen kehitystoiveen että olisi joku tapa jolla voisi listata omat havainnot myös lajeista jotka eivät ole taksoneita laji.fissä. Vaikkapa ihan aakkostettuna listauksena. Tai ehkä tähän on jo olemassa joku tapa jota en vain keksi? Tällä listauksella saisi kiinni myös sellaiset omat havainnot joissa on esim. kirjoitusvirhe nimessä + helpottaisi tietty omien lajilistojen ylläpitoa. Samaten voisi käydä läpi omista havainnoista josko löytyisi jotain synonyymejä jotka ovat jo taksoneita laji.fissä.

Eliöryhmät eivät ole tiukan hierarkkisia. Yksi laji voi kuulua useaan rinnakkaiseen eliöryhmään, tai olla kuulumatta mihinkään ryhmään. Taksonin nimi -kentän haulla saa selkeämpiä tuloksia.

Linkittämättömät havainnot saa esille menemällä omien havaintojen listaan, ja järjestämällä havainnot taksonomisen järjestyksen mukaan. Ne, joilla ei ole numeroa, ovat linkittämättömiä. Havainnot (max 10.000) voi myös ladata Exceliin tms. ja ryhmitellä niitä siellä. Muuta keinoa nyt ei ole.

image

Mikko / Lajitietokeskus

Kiitos tiedoista. Pitää siis hakea suoraan taksoneilla eikä rajata eliöryhmillä jos haluaa oikeat luvut.

Loogisuuden ja kattavuuden kannalta ajateltuna Fungi voisi sisältää viidentenä alaeliöryhmänä “muut sienet” johon sitten menisivät ne lajit jotka eivät nykyisessä jaottelussa kuulu mihinkään eliöryhmään (esim yhtymäsienet). Silloin ainakin alaeliöryhmien lajisummat yhteenlaskettuna täsmäisivät “Fungin” lajisummaan.

Havainnoissa käytetyt nimet saa näkymästä “Suomen havainnot (beta)” valitsemalla taulukkoon sarakkeet “Alkuperäinen nimi” ja “Tieteellinen nimi” ja lajittelemalla tieteellisen nimen mukaan. Ne alkuperäiset nimet, joiden kohdalla tieteellinen nimi on tyhjä, ovat ilman linkitystä taksonomiaan.

Taulukon voi lisäksi lajitella havaintomäärän mukaan.

Kiitos Tapani, tuo onkin toimiva kikka.

Puuttuvat taksonit ilmoitetaan joka tapauksessa, ainakin sienissä, käytännössä aina tai lähes aina tieteellisillä nimillä (alkuperäinen nimi = tieteellinen nimi), johtuen siitä että suomalaisia nimiä ei näille ole. Näistä sitten suuri enemmistö on suvuista jotka laji.fistä jo löytyvät. Jolloin niiden lisääminen taksoneiksi olisi varmaan aika helppoa ohjelmallisesti kun kerran tieteellinen nimi on ilmoitettu ja suku laji.fistä jo löytyy. Status voisi sitten olla “ilmoitettu Suomesta” eli ei tarvitsisi ottaa mitään virallista kantaa lajin statukseen Suomessa. Näistä ei-taksoneista saataisiin varmaan yli 90% tuolla tavalla taksoneiksi ja sitten olisi mahdollista seurata mitä uusia lajeja on ilmoitettu. Jossain lintupuolella tämmöisillä ei ole merkitystä mutta esim sienissä merkitys on suuri koska uusia lajeja syntyy taksonomiaan todella paljon jatkuvasti dna-selvitysten myötä ja uusia “vanhoja” lajeja myös löytyy runsaasti Suomesta tiedon lisääntyessä ja ilmaston lämmetessä. Tietokannasta löytyy varmaan tälläkin hetkellä satoja Suomesta viime vuosina ilmoitettuja sienilajeja jotka ovat vailla linkitystä taksonomiaan. Näitä ei pysty nyt mitenkään seuraamaan koska hakuja ei voi rajata ei-taksonien osalta taksonomisesti.