Olen suunnittelemassa havaintojen laadunvarmistusta ja annotointia laji.fi:ssa, erityisesti lajinmäärityksen osalta. Pyydän teiltä näkemyksiä suunnittelun taustaksi.
Näen kaksi vaihtoehtoa miten havaintojen määrityksiä alun alkaen pitäisi voida tallentaa (Vihkossa tai miksei muissakin järjestelmissä). Miten nämä sopisivat erilaisiin havainnointitilanteisiin?
A) Havainto pyritään määrittämään lajilleen. Jos määritys on kuitenkin epävarma, se merkitään epävarmaksi erillisen kentän avulla. Esim. kalalokki (Larus canus), epävarma.
Etuna on että käyttäjä voi ilmaista oman parhaan käsityksensä määrityksestä. Haittana on että tällöin ei tiedetä mille tasolle epävarmuus yltää. Onko epävarma kalalokki kuitenkin varmasti jokin lokki? Voiko olla tiira? Onko varmaa että on edes lintu?
B) Havainto määritetään aina tarkimmalle varmalle tasolle. Esim. jos lajinmääritys jää epävarmaksi, asetetaan määritys sukutasolle, heimotasolle tms. mikä kattaa “varmasti” kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Epävarman käsitettä ei käytetä. Esim. lokki (Larus)
Etuna on että periaatteessa tiedetään varma taksoni, mutta haittana on että tarkempi aavistus lajista katoaa. Esim. jos suvussa on 300 lajia, epävarma laji XY voi olla paljon hyödyllisempi tieto kuin varma Suku X. Eikä voida säännönmukaisesti olettaa että käyttäjät tuntevat taksonomiahierarkian ja sen mikä taso on lopulta varma.
C) Jonkinlainen yhdistelmä, mutta millainen? Mikä olisi riittävän joustavaa muttei liian monimutkaista?
**
Tarvitaanko tämän lisäksi myös lisää varmuustasoja määrityksen varmuudelle? Esim. ilmaisemaan tilannetta, jossa määritys on tehty erityisen huolella diagnostisia tuntomerkkejä tarkastellen (“tuntosarven 7. jaoke on pidempi kuin 6. jaoke ja takareisi on alta vaalea”), erotuksena oman kokemuksen perusteella tehdystä määrityksestä (“kuvien perusteella tämä näyttää tyypilliseltä lajin X edustajalta”).
Lajitietokeskuksen järjestelmissä on myös mahdollisuus määritellä taksonomisesta hierarkiasta poikkeavia ryhmiä, joilla taksoneita voidaan yhdistellä. Tätä voi käyttää apuna ratkaisemaan osan määrityksen ongelmista, vaikkakaan en ole vielä ihan varma miten tämä käytännössä toimii. (esim. “Iso rastas” = räkätti/kulo/mustarastas.) Tämä vaatii kuitenkin käsityötä taksonomian ylläpitäjiltä.
Yksi mahdollisuus on lisäksi tarjota jonkinlainen tapa ilmaista tarkempi määritys joustavasti (esim. “hyvin todennäköisesti alli, mutta varmasti sorsalintu”)
**
Annotaatioissa on lopulta kyse erilaisten näkemyksien yhteensovittamisesta, mikä ei ole ihan helppoa. Kansainvälisistä havaintopalveluista iNaturalist perustuu käyttäjäyhteisön tekemiin määritysannotaatioihin, joiden perusteella havainnoille määritellään yhteisön tukema taksonimääritys. Siellä käytetään mallia B ilman varmuustasoja, mutta asia on silti monimutkainen ja keskustelua herättävä. Mielenkiinnolla seuraan myös miten iNaturalistin annotointijärjestelmä kehittyy.