Omien päiväperhoshavaintojen haku

Hei, kokeillaanpa tätäkin kanavaa eli olen kokeillut omien päiväperhostietojeni hakua lajitietokeskuksesta ja tästä on noussut muutamia kysymyksiä.

Excelin analysointityökalujen kautta tiedän, että nimissäni pitäisi olla 96 päiväperhoslajia ja 162 986 perhosta 637 havaintoruudusta 18 eliömaakunnan alueelta.

Rajaamalla laji.fi-hakua

  1. maa (Suomi)
  2. eliöryhmä (päiväperhoset)
  3. havainnoija (Kimmo Saarinen + Saarinen, Kimmo)
    tuloksena on 637 havaintoruutua (=oikein), mutta vain 89 lajia (=liian vähän) ja 201 759 perhosta (=liian paljon). Sieltä puuttuvat tiedot seitsemästä lajista (aurinia, orion, achine, arion, apollo, lycaon, aquilo) - ovat kaikki rauhoitettuja yms. ilmeisen “sensitiivisiä lajeja”. Näitäkö ei saa tällä tavoin näkyviin?

“Ylimääräiset” vajaa 39 000 perhosta selittynevät pääosin (kokonaan?) maatalousympäristön linjalaskennoista? Olen laskenut Joutsenon Korvenkylän linjan (#261) kierroksia ja niiden tiedot lienevät tätä nykyä lajitietokeskuksessa tuplana, kun kollegani on virallisia kierroksia tallentanut Heliölän Jannelle ja mie olen pistänyt talteen omat kierrokset NAFI-havaintoihini. Tuplatallennus ei tietysti ole kovin fiksua, mutta kun aineistot eivät ole puhuneet keskenään…

Tein toisen haun niin, että poistin kohdan 3) ja laitoin tilalle > 4) Omat havainnot - Havainnoijana. Tuloksena oli nyt vain 83 lajia 464 ruudusta. Mikäs joukko lajeja jää nyt listautumatta? Ilmeisesti aikoinaan eri seurantoihin lähetettyjä omia havaintoja ei ole kirjattu omiksi Lajitietokeskuksen järjestelmässä? Ainakaan vanhoja NAFI-lomakkeita ei liene kytketty havainnoijien käyttäjätileihin?

Hakulistoilla on vielä valittavissa houkuttelevasti > Aineistot. NAFIlle ei kuitenkaan ole omaa rastiaan, löytyy vain NAFI (vanha data). Saan sillä omista havainnoistani 77 lajia 131 ruudusta. Listalla ei myöskään näy esimerkiksi maatalousympäristön päiväperhoslaskentaa. Ehkäpä ihmisiä ei niinkään kiinnosta mistä aineistosta omat havaintonsa koostaa, mutta sillä voisi (ehkä) poistaa noita päällekkäisiä eri aineistoihin kuuluvia havaintoeriä? Omista hakutuloksista lähdeaineistoksi kirjautuvat nämä neljä: 1) Valtakunnallinen päiväperhosseuranta (NAFI), 2) SYKE - Maatalousympäristön päiväperhosseuranta, 3) Hyönteistietokanta, ja 4) Hatikka.fi:n havainnot.

Lopuksi: nimihakutoiminto on inhottavan spesifi. Hakutoiminto ei ilmeisesti ymmärrä nimikombinaatioita kuten NAFI-aineiston käsittelyyn käyttämäni excel > jos siellä hakee vaikka “saarinen”, niin se listaa KAIKKI mahdolliset ja mahdottomat nimiyhdistelmät (Saarinen, Kimmo - Kimmo Saarinen - Saarinen, Kimmo; Jantunen, Juha - Kimmo Saarinen; Kaapo Saarinen … jne.), jotka voi tiksuista valita harkinnan mukaan in or out. Lajitietokeskuksen haku antaa vain yhden nimen kerrallaan (ja etu/sukujärjestyskin ratkaisee…) - eikä noita kombinaatioita voi kaikkia muistaa tai tietää mitenkään, että osaisi hakea mukaan jokaisen! Omistani löysin yllättäen esim. tällaisen tallentajaparin “Marttila& Saarinen”. Jos hakusana on “saarinen”, niin ei anna em. yhdistelmää tarjolle.

Luulisin kaikkien omien havaintojen yhteenvetämisen olevan suht kiinnostava ja myös tulevaa havainnointia motivoiva elementti, joten tähän ehkä kannattaisi paneutua.

Laji.fi-havaintohaku ei näytä kaikkia tietoja sensitiivisista lajeista, vaan esim. tarkka paikka ja ajankohta jää piiloon, joistakin lajeista enemmänkin. Niiden takia tulosten määrä vaihtelee joskus yllättävälläkin tavalla. Mutta jos jos haet omia havaintojasi laittamalla ruksin kenttään Omat havainnot > havainnoijana (vaatii että olet kirjautunut sisään), on omien havaintojesi kaikki tarkka tieto käytettävissä.

Vihkolla ja Laji.fi:ssa olevien seurantahankkeiden lomakkeilla tallennetut havainnot kytkeytyvät omaan käyttäjätunnukseen. Moniin seurantoihin on kuitenkin lisäksi tuotu vanhempia havaintoja usein pelkillä havainnoijan nimellä. Nämä eivät automaattisesti kytkeydy samannimisten henkilöiden tunnuksiin, vaan tämä riippuu siitä miten aineisto on aikoinaan tuotu sisään.

NAFI:n kaikki tiedot löytyvät hakuehdolla Aineistot > Rajaa aineistolla. (Sen sijaan tuo “NAFI (vanha data)” löytyy Lähdejärjestelmä-filtterin alta: datan alkuperäinen lähde on siis vanhempi seurantadata-arkisto, ei nykyinen Vihko-havaintopalvelu.)

Nimihakutoiminnosta on keskusteltu paljon. Nyt se nimet eri järjestelmistä sellaisenaan kuin ne niissä ovat. Joidenkin mielestä nimihaku on välttämätön toiminto. Toisten mielestä sellaista ei tietosuojasyistä saisi lainkaan olla. Etsimme ratkaisua jostain näiden väliltä, mutta nykyisissä prioriteeteissa tämän edellä on paljon muita asioita, joten toteutusajasta en osaa sanoa mitään.

Mikko / Lajitietokeskus