Päiväperhosseurantaan havaintojen ilmoittaminen

Terve

Tuli sen verran tuossa yhtenä päivänä aloitettua tämän laji.fi-portaalin käyttöä, että syötin muutamia tämän vuoden päiväperhoshavaintojani päiväperhosseurantaan. Homma vaikutti sinänsä jopa ihan kätevältä, mutta aloin miettiä menevätkö instituutin pojilla yksilöä per havaintopäivä –tilastot nyt aivan sekaisin, kun viime viikon lauantailtakin syötin neljän eri kymppiruudun alueelta yhteensä kahdeksan erillistä havaintoerää, joihin merkitsin jokaiseen yhden havaintopäivän. Vanhalla tavalla laskien tuosta muodostuisi neljä havaintopäivää (yksi joka kymppiruutuun), mutta laskeeko Vihko nyt tuosta tuplamäärän havaintopäiviä? Järjestelmä tuskin on niin fiksu, että laskisi saman kymppiruudun eri osista yhden henkilön samana päivänä ilmoittamat havainnot yhdeksi havaintopäiväksi? Muilla käyttäjillä näyttäisi välillä olevan ihan yksittäisiä perhosiakin omina havaintoerinään tallennettuina yhdestä ruudusta yhdeltä päivältä.

Eli mikä tässä olisi fiksu tapa ilmoittaa havainnot? Pitäisikö päiväperhoshavainnot karkeistaa siten, että ilmoittaa yhdeltä päivältä vain yhden havaintoerän per kymppiruutu? Itse tykkäisin mielellään syöttää esim yhden kylän tmv selkeästi erillisen alueen havainnot yhtenä eränä.

Toinen juttu, mitähän tapahtuu jos rajaa havaintoerän alueeksi kartalta kymppiruutujen rajat ylittävän alueen?

Muuten vaikuttaa tämä vihko vielä hiukan sekavalta. Nyt kun toista kertaa kirjauduin tänne sisään niin, kun esimerkiksi klikkaa yläpalkista oman nimen kohdalta ”Profiili” tulee tulokseksi ”Käyttäjää ei löytynyt.” Sitten, kun tältä sivulta klikkaa “Käyttäjätilini” tulevat omat tiedot näkyviin, mutta tässä välissä vaadittiin jostain syystä toinen sisäänkirjautuminen. Sitten toisen sisäänkirjautumisen jälkeen tähän näkymään pääsee kuitenkin näemmä suoraan klikkaamalla uudestaan “Käyttäjätilini.” Vihkosta taas kun klikkaa ”Omat havaintoeräni” tulee tulokseksi ”Vuoden 2018 havaintoerien lataus epäonnistui. Yritä hetken kuluttua uudelleen.” Kuitenkin kun hakee ”Havainnot” otsikon alta ”omat havainnot” saa nuo havainnot sieltä esiin ja löytyy sieltä kaikenlaisia muitakin tunnuksellani aikoinaan Hyönteistietokantaan ilmoitettuja havaintoja. Eli käyttäjäprofiilien yhdistäminen lienee onnistunut.

Lauantai-iltana oli Vihkossa tietokantayhteydessä ongelma, jonka vuoksi “Omat havaintoeräni” Vihkossa ei palauttanut osumia (“epäonnistui”).

Samasta syystä profiilin tietoja ei katkon aikana pystytty näyttämään.

Tietoturvasyistä uusi kirjautuminen vaaditaan tarkoituksella, kun siirrytään profiilista käyttäjitilin hallintaa.

(Nafi-juttuihin en osaa vastata, @MarkoT palaa asiaan)

Päiväperhosseurannassa tilastoja tosiaan tarkastellaan 10km2 YKJ-ruutujen tasolla.
Kimmo Saarinen olisi paras henkilö vastaamaan, mutta se miten olen ymmärtänyt niin tosiaan toivottavaa olisi ilmoitaa yhdessä havaintoerässä yhden kymppiruudun kaikki havainnot. Tulee tosiaan tilastoihin tuplamäärä havaintopäiviä kuvaamassasi tapauksessa (en tiedä, miten iso ongelma tämä on sitten tilastoinnissa, vai onko ollenkaan merkittävää). Karttaanhan voi piirtää vaikka kaksi tarkempaa aluetta kymppiruudun sisältä. Yksittäisiä havaintoja ei päiväperhoslomakkeella tosin saa kytkettyä näihin, mutta ainakin kiintoisimmat havainnot voi sitten kommentoida lisätietoihin, mistä ovat.

Jos karttaan piirretty alue menee useampaan 10 km2 ruutuun, menee se tilastoihin alueen keskipisteen mukaan.

Mä olen selvästi erilliset paikat ilmoittanut erikseen vaikka samassa kymppiruudussa olisivatkin. Minkä takia päiväperhoslomakkeessa ei ole “Lisää uusi paikka” toimintoa?

Kimmo Saarisen toiveiden mukaan pitkälti lomake tehtiin ja ilmeisesti vanhaa Hatikka-lomaketta muistuttava, ei liian monimutkaista, esim. useampia paikkoja.

Joo, eipä noita yhden kymppiruudun eri puolilta samana päivänä tehtyjä havaintoja varmaan pidemmän päälle käytännössä jaksa alkaa kauheasti pilkkomaan eri havaintoeriin. Jatkokysymys koskee eri kehitysmuotojen ilmoittamista. Päiväperhosseurantalomakkeelle kun voi kätevästi lisätä myös samalla retkellä havaitut yöperhoset, mutta en näe missään mahdollisuutta eri kehitysasteiden ilmoittamiseen? Eli samalla retkellä havaitut toukat joutuu laittamaan eri lomakkeelle? Kannattanee lyödä ne vain Virtalaan vielä kun se on mahdollista? Joku on kyllä jo apollonkin ilmoittanut tältä vuodelta päiväperhosseurantaan eikä havainto ainakaan aikuista perhosta koske.

Tuo alueen rajaaminen kartalta tuntuisi toimivan sikäli erikoisesti, että välillä alueen rajaaminen aiheuttaa lomakkeelta maakunta- ja kuntatietojen automaattisen täyttymisen, mutta sitten taas toisinaan kentät jäävät tyhjiksi ja tiedot joutuu syöttämään itse. Sitten taas jos valitsee pelkän kymppiruudun tarkkuuden, tulevat kunta-kenttään automaattisesti kaikki ko kymppiruudun alueelle ulottuvat kunnat ja vaikka siitä klikkailisi ylimääräiset kunnat pois, näkyvät ne silti julkisessa havaintolistauksessa tai jos vaikka menee katsomaan “omat havaintoerät” niin sielläkin havainnoissa näkyvät kaikki mahdolliset kunnat, mutta havainnon muokkaussivulla kuitenkin vain ne, jotka kuuluukin.

Erikoinen bugi oli myös tuossa äsken, kun lomakkeelle ei pystynyt syöttämään lukua 6. Kaikki muut merkinnät kelpasivat, mutta kutosta painaessa mitään ei tapahtunut, joten joutui avaamaan Notepadin, kirjoittamaan kutoset sinne ja copypastettamaan ne sieltä havaintolomakkeelle. Kysehän ei siis ollut siitä, etteikö näppis olisi toiminut, lomake ei vain hyväksynyt lukua 6. Sitten taas seuraavalle havaintolomakkeelle pystyi kutosiakin syöttämään suoraan näppikseltä.

En tähän kehitysasteeseen NAFI-lomakkeella osaa kommentoida, kun en muista mitään ohjetta nähneeni siitä.

Pistänpä tutkittavaksi tuon, paikkahaun epäonnistumisen. Ainakin näyttää siltä, että päiväperhoslomakkeella paikkatietoja ei pysty hakemaan kuin ensimmäiselle karttaan piirretylle kuviolle, jolle se haetaan automaattisesti.

Tuota havaintopuolen eliömaakunnan ja kunnan näyttämistä on käsittääkseni tarkoitus vielä miettiä uudestaan, nyt kun on ensin ilmoituspuolelle saatu eliömaakunnan ja kunnan valinta tehtyä.

En ole törmännyt tuollaiseen ongelmaan luvun 6 suhteen, jos se ei toistu, niin sitä ei oikein pysty tutkimaan/korjaamaan.

Ihmettelin tässä hetken NAFI-seurannan ilmoittamista ja huomasin, että vaikka haluaisinkin havaintoni seurantaan niin se ei sovi minun työnkulkuun ilmoittamisessa. Ilmoitan paljon muutakin kuin perhosia ja pyrin ilmoittamaan myös muuta tietoa kuin ko. seurannan lomakkeella. Lisäksi, em. keskustelusta ei oikein tarkemmin lopulta käynyt ilmi, miten tarkat paikat (10-ruudun sisällä) vs. havaintopäivät tuottaisivat oikeata tietoa. Tästäpä ihmettely:

Miksi en voi omissa havaintoerissäni vain ilmoittaa, että ko. havaintoerän päiväperhoshaviksia voi käyttää NAFI-seurantaan? Ei tarvitsisi erikseen laitella moneen paikkaan ja eri lailla havaintojaan vaan samalla homma hoituisi kaikkiin seurantoihin sen mukaan mistä lajeista on kysymys. Uskon, että pienellä pohdinnalla NAFI-seurantaa varten normihavainnoista saisi sen tiedon (havaintopäivineen ja 10-ruutuineen) kannasta raportoitua.

Mun havainnot siis menevät normitallennuksena ja jäävät toistaiseksi NAFI.sta pois - valitettavasti.

Olli

Vihkoon muitakin lomakkeita käyttäen tallennettuja havaintoja voi periaattessa käyttää NAFI-seurantaan, kunhan ne tallennetaan julkisena (vihreä nappi tallennuslomakkeen alareunassa). Riippuu seurannan järjestäjästä mitä havaintoja hän haluaa käyttää tai jättää käyttämättä.

Sensitiivisillä lajeilla tämä ei ole ihan näin yksioikoista, niiden käyttöön saaminen vaatii nyt aineistopyynnön tekemistä, tulevaisuudessa tulee olemaan helpompiakin ratkaisuja saada niitä esim. hyväksyttyihin tutkimus- ja viranomaistarkoituksiin.

(Yleensä seurannoilla on omat lomakkeensa, koska ne pyytävät havainnoijilta enemmän tietoja kuin mitä yleensä kirjataan - NAFI on tästä poikkeus sikäli että se kokoaa havainnot yksinkertaisemmassa muodossa kuin mitä esim. Retkilomake mahdollistaa, lukuunottamatta havaintopäivien lukumäärää, jota käytetään ilmeisesti havaintomäärien suhteuttamiseen.)