Nämä pienet jalalliset kiekot löytyivät suon laidalta rahkasammalen seasta. Kasvualusta on mielestäni joku sarakasvi (tunnistaako joku?). Laji.fi:stä laji puuttuu jostain syystä, mutta sieltä löytyy R. calopus, joka on samannäköinen laji.
Skoopissa näiltä löytyi itiökoteloiden tyveltä pullistumia, mutta varsinaisia croziereita ei näkynyt. R. paludosa kasvaa sara- ja vihviläkasveilla, R. calopus taas heinäkasveilla ja siltä pitäisi croziereita löytyä.
itselläni on löydettyjen lajien listalla Rutstroemia sp (calopus?) järviruo’olta tms. epävarmana, kun itiöt olivat isohkot. Tuo voisi olla järviruoko, mutta en ole satavarma.
Oon aika varma, että alusta ei ole järviruoko. Pitää käydä vielä paikalla ja tehdä poikkileikkaus varrelle. Saroilla ilmeisesti täyteinen ja yleensä kolmisärmäinen.
Nuo ei välttämättä ole varsinaisia sklerootioita (ja lehdiltä löytyivät, ei varsilta). Noiden Rutstroemia-lajien kuvia kun oon etsiskellyt niin niissä on samankaltaista näkynyt, ehkä ennemmin tummia tyvipullistumia. Itiöt näytti just oikeanlaisilta.
Tässä olisi vähän skopiaa. Itiöt oli n. 18-20 x 7-8. Eli isonpuoleiset, mutta esim. Baralin kansiosta löytyi myös samaa luokkaa olevia mittoja. Oon edelleen R. paludosan kannalla.
Käväsin paikalla uudestaan ja kasvin varren poikkileikkaus oli juuri kolmisärmäinen ja täyteinen eli sara lienee. Tuo Poculum hennigsianum on ilmeisesti sama asia kuin Rutstroemia henningsiana joka taas on aika pitkälti sama asia kuin Rutstroemia paludosa. Ainakin ascofrancessa olevan keskustelun perusteella R. henningsiana on ehkä vanhempi nimi paludosalle vaikka onkin omana lajinaan esim. mycobankissa. Sillä/niillä on kasvualustana Cyperaceae ja Juncaceae kun taas R. calopuksella Poaceae. Ja tosiaan croziereissa kanssa ero.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.