Ruskeita kiekkoja suolla: Rutstroemia paludosa

Nämä pienet jalalliset kiekot löytyivät suon laidalta rahkasammalen seasta. Kasvualusta on mielestäni joku sarakasvi (tunnistaako joku?). Laji.fi:stä laji puuttuu jostain syystä, mutta sieltä löytyy R. calopus, joka on samannäköinen laji.

Skoopissa näiltä löytyi itiökoteloiden tyveltä pullistumia, mutta varsinaisia croziereita ei näkynyt. R. paludosa kasvaa sara- ja vihviläkasveilla, R. calopus taas heinäkasveilla ja siltä pitäisi croziereita löytyä.

Hei,

itselläni on löydettyjen lajien listalla Rutstroemia sp (calopus?) järviruo’olta tms. epävarmana, kun itiöt olivat isohkot. Tuo voisi olla järviruoko, mutta en ole satavarma.

Marja

Minusta näyttää saralta. Onko sklerootio esim. varren sisällä? Sitten voisi olla jotain Myriosclerotinia.

Oon aika varma, että alusta ei ole järviruoko. Pitää käydä vielä paikalla ja tehdä poikkileikkaus varrelle. Saroilla ilmeisesti täyteinen ja yleensä kolmisärmäinen.

Nuo ei välttämättä ole varsinaisia sklerootioita (ja lehdiltä löytyivät, ei varsilta). Noiden Rutstroemia-lajien kuvia kun oon etsiskellyt niin niissä on samankaltaista näkynyt, ehkä ennemmin tummia tyvipullistumia. Itiöt näytti just oikeanlaisilta.

Kattoo jos saan skopiakuvia vielä lisättyä.

Minustakin tuo on sara. Näyttää kasvavan tupesta ja lehdessä on köli.

Tässä olisi vähän skopiaa. Itiöt oli n. 18-20 x 7-8. Eli isonpuoleiset, mutta esim. Baralin kansiosta löytyi myös samaa luokkaa olevia mittoja. Oon edelleen R. paludosan kannalla.

Itiöt

Parafyysit

Ectal excipulum

Itiökotelon kärki Lugolissa

Itiökotelon tyvipullistuma

Katsoin että calopus kasvaa vain heinillä. Jos oli saralla miten sopisi Poculum henningsianum (vai mikä suku se onkaan nykyään).

Käväsin paikalla uudestaan ja kasvin varren poikkileikkaus oli juuri kolmisärmäinen ja täyteinen eli sara lienee. Tuo Poculum hennigsianum on ilmeisesti sama asia kuin Rutstroemia henningsiana joka taas on aika pitkälti sama asia kuin Rutstroemia paludosa. Ainakin ascofrancessa olevan keskustelun perusteella R. henningsiana on ehkä vanhempi nimi paludosalle vaikka onkin omana lajinaan esim. mycobankissa. Sillä/niillä on kasvualustana Cyperaceae ja Juncaceae kun taas R. calopuksella Poaceae. Ja tosiaan croziereissa kanssa ero.

Ok, sekoitin palusosa ja calopus. Liikaa nimiä…

Kasvi näyttäisi olevan pullosara, joka on suolla kasvavista kookkaista saroista tavallisin, kirjaimellisesti jokasuon laji.

1 tykkäys