Ruskeita pallukoita männyllä

Tämän kanssa meni sormi suuhun. Männyn maahan pudonneen oksan alapuolella. Ensisilmäyksellä luulin sudenmaidoksi, mutta oli liian suurta, ja koskettaessa totesin kivikovaksi. Tästä on näyte. Karhula 2.9.

Yksi vaihtoehto olisi jättisudenmaito. Ovat parisenttisiä halkaisijaltaan ja usein kiivenneet vähän korkeammalla puuhun ja tuntuvat kovilta kädessä. Kun linkkarilla pikkusen veistää niin musta sisus paljastuu. Tuo pinnan väri ei ole kyllä tyypillinen vaikka värivaihtelu onkin suurta miltei valkoisesta tummanharmaaseen. Voi tietty olla että sienipuolella on jotain tarjokasta tähän myös…

1 tykkäys

Nuori Daldinia sanoisin. Mikään niistä ei esiinny pelkästään männyssä mutta joskus on kuitenkin löytynyt jotain lajeja männyltä. Daldinia kasvaa endofyyttinä männy neulasissa, joten ei se kovin kaukana ole.

Vähän eteenpäin voisi päästä laittamalla pikku pala 10 % KOH-liuokseen. Liuoksen värjäytyminen auttaisi eteenpäin. Parasta olisi kypsä pallo, josta voisi myös itiöitä katsoa.

1 tykkäys

Kiitos. Kypsenee tässä syksyn mittaan? Mistä tunnistaa, milloin on kypsä?

Luulisin että kypsyy vielä. Heti pinnan alle muodostuu pitkulaisia “koloja” (periteesioita), joissa askukset ja itiöt syntyvät. Kun itiöt ovat kypsät syntyy pallon pintaan reikä (ostioli), josta itöt pääsee karkaamaan ulkoilmaan. Taitaa olla niin, ett yksi askus kerrallaan kurkotta ulos ostiolista ja päästää itiönä ilmoille. Näin ainakin monella pyrenolla, Daldiniasta en ole ihan varma miten menee.

1 tykkäys