Sammalpuikko vai lahoparvikas

Sipoon Bakunkärrin lähteikkökorvessa on hieno ja massiivinen haavan maapuu josta aina löytää jotain kivaa. Viime elokuussa kuvasin siitä kasvustoa valkoisia puikkoja jotka tuumasin sammalpuikoiksi. Sammalpuikkoja on kyllä tullut pari kertaa kuvattua ja joku tuntuma niihin siis on. Lahoparvikas on puolestaan EN laji enkä ole sitä koskaan löytänyt, ellei nyt sitten Bakunkärrillä tärpännyt. Katselin laji.fin kuvia lahoparvikkaista ja näytti siltä kuin puolet kuvista olisi ollut sammalpuikkoja. Tai sitten en ole oikein kärryillä tästä lajiparista.

Joka tapauksessa nämä Bakunkärrin puikot näyttivät minusta nyt lahoparvikkailta. Näillä on selkeä jalkaosa kun sammalpuikoilla ei mielestäni ole mitään jalkaosaan viittaavaa eli on samaa epämääräistä valkoista puikkoa alas asti. Onkohan laji tuttu ja saisiko tähän mielipidettä - lahoparvikas vai sammalpuikko? Itse olen aika lailla fifty-sixty…

1 tykkäys

Löysin japanilaisen saitin jossa esitellään sammalpuikon tuntomerkkejä. Ilmeisesti sammalpuikolla on nimenomaan tuo kuvissanikin näkyvä hieman alustapahkaa muistuttava klunssi jalan tyvellä eli kyllä tämän täytyy olla sammalpuikko. Toki erittäin mielellään saa olla eri mieltä.

https://fungimap.biodiv.tw/pages/6543

Melko hämäävästi tuo kyllä näyttää kuvassani kasvavan melko lailla suoraan haavan kaarnalla, mutta onhan tuossa toki hieman sammaltakin kasvualustaksi.

Toisenmallistakin sammalpuikkoa kyllä löytyy, tässä kuvattuna sammaleilta maassa mutta alla taisi olla tässäkin haavan vanhoja maaoksia/risuja.

Parvikkaista löytyy Suomesta myös samantapaista pohjanparvikasta mutta tuo on helppo tuntea kun kasvaa suoraan maalla kuivalla kankaalla. Tässä kuvattuna vanhalta hiekkakuopalta.

Sitten on myös pahkulat joista ainakin lusikkapahkula, Typhula spathulata, kasvaa haavan maapuilla ja on aika saman oloinen laji. Tässä kuvattuna Porvoon Stensbölen vanhassa metsässä haavalta

Muut Typhulat eivät taida kasvaa suoraan puulla?

Lahoparvikas kun on jäkälöitynyt laji, yleensä sen sekovarsi on selkeästi näkyvillä puuaineen pinnalla. Ja tosiaan sillä ei ole tuollaista jalan tyven pullistumaa jota näkyy kuvan sienelläsi.