Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Skeletocutis-suvustako lähdetään?

Tänään piipahdin rantametsässä, jossa kuusivaltaista tuoretta kangasta ja paikoin korpisuutta, rinteessä karuuntuu. Ensimmäinen pehmeä ja vetinen kääpä oli kaatuneen kuusen kannolla, pienen korpisen notkelman laidalla. Tältä puulta en osannut katsoa kuollutta ruostekääpää, vaikka sitä kyllä oli monella puulla alueella, lahoaste 2-3. Olin merkinnyt vain, että samalla puulla kantokääpää. Rivikääpääkin oli alueen rungoilla yleisesti, mutta tämä oli vetinen, eikä venyvä. Paikoin tahriintunut ruskean-oranssiksi, pehmeä, helposti irtoava.

Reilun sadan metrin päässä oli toinen kuusenrunko, jolla oli myös vetinen resupinaattinen käävän alku jonkun orvakan tms. päällä. Tällä puulla oli myös ruostekääpää.

Sceletocutis-suvustako pitäisi lähteä? Näistä on näytteet (kuivamassa).
Kuvat näköjään tuli eri järjestykseen, eli ensimmäiset 3 kuvaa tuosta jälkimmäisestä tapauksesta ja loput 4 kuvaa siitä kannolla pullistelleesta. On näissä joku hajukin, mutta en oikein saa kiinni. Tuon pienemmän pyöreän haju ehkä vähän ludemainen, mutta tuosta hyllymäisestä tulee ensin mieleen lampaankäävän haju :slight_smile:
Nokia 18.10.2021.
e

Tuo kannolla oleva voisi ehkä olla maitovahakääpää.

Maitovahakäävän kuvaus, kasvupaikka ym. voisi tosiaan sopia, vaikka ei ollutkaan kovin pitkälle lahonnut kanto. Tutkin sitä, kiitos!