Sukuhaku on hyvä toiminta, esimerkiksi kun haluat nähdä montako vuokkoa, anemone suomessa, lajipisteessä on kirjoita anemone, jolloin se tulee vahvennettuna listaan ja siitä valitset sen ja haet niin kaikki anemonet on esillä.
Mutta jos haluat nähdä suomen suikerosammaleet, suku bracthythecium, niin ei onnistu tai oikeastaan onnistuu ihmeellisen kiertotien kautta. Kirjoitat bracthycthecium ja osan esimerkiksi lajin gehebii alusta geh, niin silloin nousee esiin suku (ei kuitenkaan vahvennettuna), jonka voit nyt valita ja näet kaikki bracthychecium lajit.
Lihavoitu taitaa aina olla ensimmäinen nimi. En tiedä, millä perusteella taksonien järjestys dropdown-listassa määräytyy. Mainitsemasi suku tulee ensimmäisenä esim. haulla bracthythec.
Joku geneerinen arvailufunktio noita varmaan tarjoaa
T. Jere K.
Kokelin, joo suku tulee dropdowniin sanoilla bracthyche, bracthythec, brachytheci, bracthytheciu, mutta ei enää koko nimellä bracthythecium. ( ei kuitenkaan lihavoituna vaikka on eka listassa)
Dropdown on pakollinen, koska et voi hakea lajia tai sukua ellet valitse sitä dropdownista.
Ok asia selvä, nyt osaan lajipistettä taas piirun verran paremmin.
Haku nimellä “bracthythecium” ei palauta suikerosammalien sukua, koska nimessä on yksi “t” liikaa. Haku “brachythecium” palauttaa suvun ensimmäisenä.
Logiikka nimien ehdottamisen taustalla on varsin monimutkainen. Se koettaa tehdä samankaltaisuushakua, painottaa taksonien yleisyyttä Suomessa sekä nostaa (käyttäjien toivomuksesta) lajeja ylempien taksonien edelle.
Mikko / Lajitietokeskus
Eli oma moka. Asia selvä.
Ja tämä logiikka toimii kohtalaisesti haettaessa lajeja, mutta jos haluaa nimen omaan hakea korkeampaa taksonomista tasoa, silloin täytyy kirjoittaa käytännössä koko nimi ennen kuin sitä tarjotaan.
Tai no, haettaessa ylemmällä taksonomisella tasolla kuten “animalia” saa sen näkyville nopeammin, mutta jos haetaan suvulla, ja suvussa on paljon lajeja, se ehdottelee niitä lajeja, kunnes koko suvun nimi on kirjoitettu(=täsmällinen osuma), jolloin se tulee ensimmäiseksi
Painotusta pitäisi jotenkin muuttaa siten, että sukutason ja korkeamman tason osumia saataisiin lajien “edelle”, mutta ei kuitenkaan ykköseksi, koska yleensä haetaan lajeja… Tässä pitäisi olla ehkä kaksi eri logiikkaa: toinen havaintojen ilmoitukseen (suosii lajeja), toinen taksonomian selailuun
Esko / Lajitietokeskus
Mun mielestä olisi paljon parempi jos suku tulisi ensimmäisenä! Ja sen jälkeen lajit aakkosjärjestyksessä!
Tähän arvailufunktioon liittyy myös sellainen ongelma että se on kovasti hidas. Itselläni on selkäytimessä nimi + enteri ja se menee yleensä pieleen kun järjestelmä heittää johonkin satunnaiseen lajiin jos kirjoittaa liian nopeasti. Pitää aina kirjoittaa nimi ja sitten muistaa venata että arvailufunktio lopettaa surraamisen ja vasta sitten painaa enteriä, muuten menee pieleen. Itselleni tämä on mahdoton muistettava ja hyvin usein löydän itseni sitten väärästä lajista ja saan kirjoittaa sen nimen uudestaan ja yrittää sitten muistaa ventata ennen enterin painamista. Jos arvailufunktion saisi pois päältä niin kääntäisin katkaisijasta OFF, tai parempi tietty olisi jos se olisi nopeampi kuin nyt on. Minusta tuo Malin ehdotus on myös hyvä.
Lajien näyttäminen runsausjärjestyksessä oli käyttäjien toivoma ominaisuus, ja ainakin minulla se on oleellinen oikean lajin löytämisessä nopeasti. Muuten koko valikko voi olla täynnä harvinaisuuksia, jos yleinen laji sattuu olemaan aakkosissa myöhemmin.
Valikon pitää myös toimia kaikilla kielillä ja erilaisilla nimityypeillä, joita voi yhdellä lajilla olla helposti 5-10 kpl. Monenlainen kustomointi on periaatteessa mahdollista, mutta monipuolisuuden varjopuolena on monimutkaisuus (ja ehkä hitaus). Ja halutaanko mieluummin parantaa olemassaolevaa toimintoa, vai tehdä uusi toiminto, jollaista ei vielä ole lainkaan?
Mikko / Lajitietokeskus
Eikö sukua voi laittaa enisimmäiseksi? Itse haluan nähdä nimenomaan suvun kaikki lajit kuvista määrittäessä, en pelkästään niitä yleisiä lajeja.
Suvun lajikortille pääsee aika nopeasti, jos ottaa yhden suvun lajin ja sitten klikkaa sivun ylälaidasta sukua.
Juu, tämä oli tiedossa
Lajien näkyminen ensimmäisenä ennen sukuja ja muita ylempiä taksoneita oli aikoinaan vahva toive perhosharrastajilta.
Hakutapaa voi mukauttaa hieman erilaiseksi lajihaussa ja havaintojen tallentamisessa Vihkoon, mutta järjestelylogiikkaa ei: se on sisäänrakennettu molempien käyttämään nimirajapintaan.
Nyt lajihaku hakee myös läheisiä nimiä (Anaas → Anas jne.), mutta havaintojen tallennus ei (Anaas → ei tuloksia). Erilaisia nimityyppejä voi myös mukauttaa, esim. havaintoja tallennettaessa piilotetut nimet ovat käytettävissä mutta väärinkäytetyt eivät, lajihaussa toisin päin.
Mikko / Lajitietokeskus
Onko joku syy, että hakutuloksia näkyy vain viisi? Lepifoorumilla tulee kaikki hakuun sopivat näkyviin (joutuu scrollaamaan jos lista on pitkä) ja hakutuloksen voi myös avata omalle sivulleen.
Esim. hakusana “noct”
https://lepiforum.org/wiki/searchresults
Ei muuta kuin että mobiililaitteissa pitkät valikot ovat hankalia, ja ihmiset yleensä kuitenkin katsovat vain pari ensimmäistä tulosta. Laji.fi:ssa valikot näyttävät nyt 5-10 tulosta, riippuen valikosta.
Mikko / Lajitetokeskus
Jos kirjoitan lajihakuun vaikka Trichia, joka on suku limasienissä, ja painan enteriä, avautuu sivu keltasirkusta (Emberiza citrinella). Ilmeisesti tuo ciTRInella on arvausfunktiolla työn alla juuri tuolloin?
Eikö kuitenkin olisi loogista että avautuisi sivu suvusta Trichia? Jos kirjoittaa kokonaisuudessaan jonkin taksonin nimen lajihakuun ja painaa enteriä niin on kait selvää että haetaan juuri tuota taksonia eikä arvailulle ole tarvetta.
Jos lajihakuun kirjoittaa Trichia ja painaa todella nopeasti enteriä, niin silloin tosiaan on mahdollista, että päätyy keltasirkkuun. Tämä johtuu siitä, hakutulos on vielä “Tri”-alkuisessa vaihtoehdossa, jossa ensimmäisenä tarjotaan kyseistä lintua. Jos malttaa odottaa aivan pienen hetken lisää ennen enterin painamista, niin silloin saa Trichia-suvun hakutuloksiin ensimmäisenä. Nettiyhteyden nopeus varmasti vaikuttaa myös siihen kuinka nopeasti se lopullisen merkkijonon tulos ilmaantuu hakutuloksiin.
Eli käytännössä hakukenttä ei huomioi sitä onko sanan kirjoitus vielä kesken vai ei, se rupeaa päivittämään hakutuloksia jo siinä vaiheessa kun muutama kirjain on syötetty hakukenttään.
Juu tiedän, mutta ilmeisesti kirjoitan liian nopeasti koska tämä on jatkuva riesa. Pitäisi kirjoittaa hitaammin ja sitten muistaa aina pysähtyä odottamaan hetkeksi ja vasta sitten valita se arvailualgoritmin tarjoama vaihtoehto. Edellyttää näppäilyn keskeyttämistä, katseen nostamista näytölle, valintojen lukemista ja vasta sitten valintaa joko hiirellä taikka näppäimistöllä. Muussa tapauksessa päätyy keltasirkkuun taikka aTRIcapillaan kuten äsken ja joutuu aloittamaan alusta.
Tästä syystä laittaisin mielummin arvailualgoritmin OFF jos se olisi mahdollista. Mutta parempi toki olisi jos järjestelmä olisi nopeampi tai algoritmi tässä kohdin älykkäämpi.
Eli käytännössä hakukenttä voisi huomioida että kirjoitus on päätetty enterillä, jolloin hakulistan päivittämiselle ei ole enää tarvetta, ja siirtyä suoraan siihen käyttäjään naputtelemaan taksoniin.
Välillä jossain hakukentissä käytetään pientä viivefunktiota, jonka ansiosta voidaan päätellä onko kirjoitus vielä kesken, eikä ruveta päivitämään hakutuloksia ennen sitä. En osaa sanoa kuinka yleinen tämä ongelma on laji.fi:n kanssa. Omasta mielestäni ja omalla wifi-yhteydellä tulokset ilmaantuvat hyvin nopeasti. Mutta tottakai ainahan näissä voisi parantaa ja mitä nopeammin tulokset ilmaantuvat sen parempi.
Kokeilkaapa nyt näpytellä nimiä. Muutimme hiukan logiikkaa siten, että se suosii aiempaa enemmän sanan alussa olevia osuvia, eikä tarjoa niin hanakasti lintuja (joiden havaintomäärävolyymi on toista luokkaa kuin muilla taksoneilla), joissa linnun nimi täsmää hakusanan keskeltä.
Yleisesti ottaen, jos vaikka haluatte päästä lajiin
“Epinotia trigonella” – sen sijaan, että lähtee näpyttelemään "epinot, niin kokeilkaapa
“e tri” ja sitten odotus tai
“epi t” ja sitten odotus
Haku on optimoitu tällä tavalla syöttämiseen.
Sukujen hakemiseen tehty muutos ei vielä auttanut millään tavalla. Hakusanalla "“tric” ei vieläkään tule sukua “trichia” näkyville, vaan pitää näpytellä koko suvun nimi. Haku ei suosi ylempiä taksoneita, koska ette oikeasti haluaisi sen ehdottelevan “aakosjärjestyksessä” kaikenlaisia heimoja, alaheimoja jne. Suku kaiketi ansaitsisi lajia ylemmistä tasoista jonkinlaisen erikoiskohtelun.
Esko / Lajitietokeskus