Suomen Perhospihapinnakisa 2018

Kiinnostaisiko uusia tai vanhoja perhosharrastajia ja miksei ketä tahansa osallistua Suomen Perhospihapinnakisaan? Kisahan kehitettiin jo vuonna 2015 Oulun seudulla sen vuoksi, että haluttiin mielenkiintoinen, kotiin sidottu perhosten harrastusmuoto, joka parantaisi lajintuntemusta, paikallista faunistiikkaa ja lisäisi harrastajia. Siinä on onnistuttu varsin hyvin, sillä mukana oli viime vuonna jo 50 pihaa ympäri maan ja makrolajejakin havaittiin lähes 700 koko kisassa.

Tämän vuoden kisalle on tehty oma tulosseurantasivu, josta voi seurata valtakunnallista tilannetta, ja jossa on myös kisan säännöt omalla välilehdellään. Toki se on vielä melko tyhjä, mutta kevään edetessä alkaa lukemat kasvaa:

https://goo.gl/RbqUmQ

Kisaan on helppo liittyä; riittää vain kun valitsee joko kodin tai mökin tai esim. omien tai appivanhempien (jopa isovanhempien) talon/mökin, jolla alkaa laskea havaittuja perhoslajeja. Kisa-alue on 400m säteellä keskipisteenä toimivan kodin/mökin ympärillä, ja sille saa sijoittaa niin monta pyydystä kuin haluaa. Ja korostan: kisaan ei tarvita Facebookia, vaan ainoastaan muokkauslinkki alueen pinnataulukkoon, jota täytetään internet-selaimen avulla tai mobiilisti ilmaisella Google Sheets -sovelluksella. Kisalla on sen lisäksi oma Facebook-ryhmä, jossa keskustellaan kisasta, määrityksestä ym., mutta siihen liittyminen ei ole vaatimus, vaan ainoastaan mahdollisuus:

https://www.facebook.com/groups/suomenperhospihapinnakisa/

Maakuntakohtaisia kisataulukoita täytetään maakuntakohtaisilla nettisivuilla, ja linkin oman alueen taulukkoon saa minulta ilmoittautumalla kisaan. Tällä hetkellä kisaajia on jo 30 useista maakunnista, mutta matkaa viime vuoden 50 kisaajaan on vielä reilusti. Silti olemme jo saaneet kokonaan uuden maakunnan mukaan, kun Ahvenanmaan alueelta saatiin ensimmäinen kisaaja.

Lisätietoja saa minulta. Vastaan mielelläni tarkentaviin kysymyksiin kisasta, sen säännöistä ja ohjeista esim. tässä viestiketjussa tai yksityisesti. Ilmoittautuessa tulee ilmoittaa koordinaattipiste “kodille” (mielellään muodossa NN.NNNNNN; LL.LLLLLL) tai ottaa yhteyttä, mikäli sille on jokin este. Pistettä käytetään 400m säteisen ympyrän automaattiseen piirtämiseen kartalle, jotta oma kisa-alue on helpompi hahmottaa.

Kisa on kaikille avoin; vauvasta vaariin ja amatööristä ammattilaiseen. Tervetuloa! :slight_smile:

2 Likes