Suomen Perhospihapinnakisa 2021

Suomen Perhospihapinnakisa 2021 on käynnissä! Koronaviruksen rajoittaessa sosiaalisia kontakteja ja harrastuksia, toimii pihapinnakisa mukavana ajanvietteenä ja mahdollisuutena selvittää oman pihan (ja lähiseudun) perhoslajistoa koronaturvallisesti. Kisan valtakunnallinen tulostaulukko (päivittyy automaattisesti maakuntakohtaisista taulukoista) löytyy osoitteesta:

https://bit.ly/39ok2yU (aiempien vuosien taulukot löytyvät tämän viestin lopusta)

Koska Suomi on pitkä maa ja alueelliset erot perhoslajistossa suuria, kisa järjestetään pienemmissä ryhmissä, tarkemmin ottaen luonnontieteellisen maakunnan laajuisina. Tämän vuoksi valmiit kisataulukot ovat maakuntakohtaisia ja osallistujat saavat niihin linkin minulta kysymällä. Tätä ryhmää voi käyttää alueellisten kisojen tilannekatsauksiin ja mainostamiseen sekä yhteenvetojen julkaisemiseen sekä yökohtaisiin LIVE-SEURANTA-ketjuihin, joissa saa vertaistukea muilta valon äärellä valvojilta. Alueellisten kisojen sisällä keskustelu sen sijaan voi tapahtua myös alueellisena/kisakohtaisena esim. WhatsApp-ryhmäviesteinä sekä Facebook-ryhmäviesteinä - tällä on yllättävän suuri merkitys ryhmähengen kasvattamisessa ja motivoinnissa!

Säännöt vuoden 2021 kisaan ovat linkitetyn tulosseurantasivun viimeisellä välilehdellä, mutta tässä on tärkeimmät asiat pähkinänkuoressa: kaikki lajit pitää olla varmasti määritettyjä (kokeneelta riittää maastomääritys, mutta aloittelijalta voidaan vaatia valokuvaa tai näytettä). Toisin sanoen hiemankaan epävarmat kannattaa varmistaa kokeneilla (esim. tässä tai Suomen Perhoset - FB-ryhmässä). Lisäksi maakunnalle uusista pitää olla tallessa vähintään valokuva tai mieluiten näyte ja maalle uusista lähtökohtaisesti näyte. Määritysten vertaisarviointia kannustetaan suorittamaan aktiivisesti. Kilpailualueena on oma tai puolison tai heidän vanhempien tai isovanhempien koti/mökki ja sen ympäristö n. 1000 metrin säteellä (2000m halkaisija), jolla saa olla rajaton määrä pyydyksiä, houkuttimia jne. Kilpailla voi halutessaan useammalla kuin yhdellä ympyrällä (esim. koti ja mökki), joista jokaisen tulos ilmoitetaan erikseen ominaan ja eritellään yksilöllisillä tunnisteilla. Mikäli kisaympyrään osuu suurehko vesistöalue (joki/meri/järvi), ympyrän keskipisteen siirtoa sisämaan suuntaan voi anoa kisajärjestäjältä. Muiden kisapaikkojen hyväksyntä päätetään tapauskohtaisesti.

Kisata voi joko 1) kirjaamalla lajien ensihavaintopäivät käsin suoraan maakunnan omaan kisataulukkoon omalle sarakkeellensa tai 2) tallentamalla havainnot Laji.fi:n Vihkon kautta; kunhan havainto on tallennettu oman kisa-alueen sisälle mahtuvalle havaintopaikalle kuluvana vuonna, se hyväksytään mukaan kisaan ja kopioidaan automaattisesti taulukkoon tietyillä ehdoilla.

Kisan päätarkoituksena on kannustaa harrastamaan perhosia enemmän ja selvittämään piha-alueella sekä kotiseudulla tavattavaa lajistoa nyt ja toivottavasti myös jatkossa. Mutta piha on tärkeä lähtökohta, koska vietämme niin paljon aikaa kotona, jolloin kisaamisen tulee olla mahdollista heti kynnyksen yli astuessa. Vaikka säännöt mahdollistavat kisaamisen jopa 1000m säteellä, voi kuka tahansa halutessaan osallistua kisaan pienemmältäkin alueelta, kunhan se sisältyy omaan kisaympyrään.

Pikaohjeet kisaan osallistumiseksi:

  1. Tutustu sääntöihin (linkitetyllä sivulla).

  2. Piirrä itsellesi kisaympyrä 1000m säteellä (Laji.fi > Teemat > Karttapalvelu > oikeassa reunassa “Piirrä ympyrä”-työkalu) ja julkaise se ryhmässä tai toimita minulle. Autan tarvittaessa mielelläni, mutta tällöin tarvitsen kisapaikan sijainnin koordinaatteina tai osoitteena.

  3. Ilmoita minulle osallistuvasi, niin lähetän yksityisviestinä tai sähköpostilla tietoa, miten osallistua Laji.fi:n Vihkon kautta tai linkin alueesi kisataulukkoon, jota voi täyttää netissä. Linkki kannattaa talletaa esim. selaimen suosikeihin, jotta se ei katoa. Kaikki osallistujat voivat muokata taulukkoa, joten varovaisuutta tulee noudattaa; esimerkiksi taulukon tyhjentäminen tyhjentää sen kaikilta muiltakin.

  4. Kutsu halutessasi kavereitasi, alueesi harrastajia tai vasta-alkajia mukaan kisaan esim. tässä tai Suomen Perhoset -ryhmässä. Pyydä osallistujilta yhteystiedot (puhelinnumero tarvitaan vain, jos muodostetaan paikallinen WhatsApp-ryhmä).

  5. Jokainen täydentää taulukkoon pinnansa lisäämällä lajikohtaisesti ensihavaintopäivämäärän omalle sarakkeelleen muodossa pp/kk. Mikäli kisaat Laji.fi:n kautta, sinun tarvitsee vain tallentaa kotiympyräsi sisäpuolelta havaintoja Laji.fi:n Vihkoon ja ne siirtyvät automaattisesti taulukkoon. Osanottajien nimi- ja paikkatiedot päivittää pääasiassa ylläpitäjä.

  6. Lataa halutessasi puhelimeesi WhatsApp-sovellus tai vastaava (jos ei jo ole), muodosta alueesi kisaajien kanssa ryhmä ja kutsu sinne osanottajia tai pyydä kutsu olemassaolevaan maakuntakohtaiseen ryhmään.

  7. Halutessasi voit tehdä pikaviestiryhmän myös Facebookin Messenger-sovelluksella tai Telegram-sovelluksella tai vastaavalla WhatsApp-ryhmän rinnalle. Kaikilla kun ei välttämättä ole WhatsApp-sovellusta tai eivät halua sellaista asentaa.

  8. Aloita kisaaminen!

(Vuoden 2017 tulostaulukko löytyy osoitteesta: https://goo.gl/k8zP5e, vuoden 2018 https://goo.gl/RbqUmQ, vuoden 2019 https://bit.ly/2TR2TDj ja vuoden 2020 https://bit.ly/2UNnBpX, mutta uusimpaan on linkki tämän viestin alussa)

1 tykkäys