Talvehtiva idänkirsikorento [S. paedisca] löytyi

Kolmen silmäparin voimin lähdettiin tänä sumuisena päivänä, minnes muuallekaan kun jälleen kerran etsimään talvehtivaa korentoa.
Tänään 28.1.2017 se sitten vihdoin löydettiin ja samalla saatiin arvokasta uutta tietoa miten nämä Suomessa talvehtii.
Sitten inffoa löytöpaikasta joka sijaitsee Paraisilla. Sillä suunnalla on monta vahvaa esiintymispaikkaa.
Korento löytyi noin 200 metrin päästä kesähabitaatistaan, eli lisääntymispaikasta. Paikka on etelärinne missä kasvaa pensaita ja heinää.
Avoin paikka missä tuuli piti heinät kuivina näinkin kosteana päivänä. Laji välttää talvikosteutta ja sienitauteja.
Korento oli sukeltanut heinän täyttämään pensaaseen ihan keskelle. Se löytyi pitkäjänteisellä risujen ja korsien skannauksella.
Projektin alkupäivinä yritimme kävellen etsiä korentoa, mutta nyt tuntuu melko selvältä, että sitä etsitään polvet maassa mönkien.
Tämä yksilö istuskeli 30cm maanpinnasta eli alhaalla oli ja todella hyvin piilossa. Ennen kuvaamista piti raottaa heinämattoa pois tieltä.
Lämpötila oli plussan puolella ja korento oli välillä aktiivinen. Puuskainen tuuli sai sen siirtymään oksan puolelta toiselle.

Seuraamme korentoa lopputalven ajan ja yritämme myös etsiä niitä lisää. Projektin mahdolliset päivitykset kirjoitan tähän ketjuun.

6 Likes

Tänään kävimme vilkaisemassa oliko talvehtiva idänkirsikorento vielä paikallaan. Siellähän se istui räntäsateessa. Lämpötila oli nollan tuntumassa ja korento oli hereillä ja vähän liikkuikin. Se oli noussut ylöspäin joitakin senttejä ja oli siirtynyt pensaasta ylemmäs heinänkorteen. Samalla etsittiin jos löytyisi toinen mutta ei osunut silmään. Odotamme kovempia pakkasia jos sitten taas kävisi paikalla. Parainen 5.2.2017.

1 Like

Käytiin tuossa talvimyrskyn jälkeen paikalla ja eipä näkynyt enää korentoa. On mahdollista että se on lumihangen alapuolella. Tai kova myrsky tiputtanut. Pitää vielä kuunvaihteessa käydä kerran katsomassa. Eipä taida hyvät mahdollisuudet olla jos on jäänyt lumeen ja nyt tuli suojakelit.

Tällaista päivää ei helposti unohda. Olimme etsimässä pikkuhäiveen talvehtivaa toukkaa, ei kuitenkaan löytynyt. Päätettiin yrittää korentoja. Löysimme 9 talvehtivaa idänkirsikorentoa! Kyllä, luit oikein, 9. Mahtava saldo. Tutulta paikalta löysimme 7 ja aivan uudelta paikalta 2. Tutulla paikalla kaikki löydetyt yksilöt olivat lähes identtisissä paikoissa, eli pienissä heinien täyttämissä pensaissa, aivan kuten viime talven löytökin. Korentoja oli paljon myös pareittain, mikä on ihan uutta tietoa Suomessa! Saksasta tämä tiedettiinkin jo. Kolme paria löydettiin, loput yksittäin. Kaikki löytöpaikat lämpimiä etelään viettäviä kuivia rinteitä. Seuraamme niiden talvehtimista koko talven, että miten sujuu. Olemme ihan fiiliksissä löydöistämme! Tässä nopsaan vain muutama kuva päivän tapahtumista, olkaa hyvä.

Tässä habituskuva täysin uudesta kohteesta. Voimalinja minkä alla kasvaa kanervaa sekä vadelmaa. Kaksi korentoa löytyi 30cm väliä toisistaan kuvan vadelmista.

2 Likes

Muutama raju talvimyrsky on jo ollut mutta suurin osa korennoista on vielä näkyvissä. Ovat kuitenkin vaihtaneet paikkaa, luultavasti kovien tuulien takia. Tämä korento mikä edellisessä kuvassa istuu vadelmalla, oli siirtynyt noin 30 sentin matkan maata pitkin kävellen parempaan suojaan, pieneen luolaan kanervien väliin. Se on nyt hyvin lähellä maanpintaa. Saa nähdä koituuko tuleva lumihanki tuhoksi vai miten käy. Muut korennot ovat edelleen melko korkealla pensaiden suojissa.

4 Likes