Mikähän sieni tässä on kyseessä? Tammivaltainen lehtometsä.
Kaarina 8.1.2025.
Jois kasvaa tammella niin tamminahakka on ehdotukseni.
Näitä olen kans katsellut nyt kun Turun ja Paraisten tammimetsiä tullut kierreltyä. Usein näkee mut iNatissa ei määrityksiä saa niin en kovin usein ole sitten kuvannutkaan. Kun en tiedä mitkä kaikki nahakat tammella kasvavat ja miten tunnistetaan luotettavasti
Netin kuvien perusteella luultavimmin se tamminahakka, mutta en ole sitä luonnossa koskaan nähnyt, koska retkeilypaikoillani ei tammia kasva.
Tamminahakka on samalla tavalla punaiseksi raapaisukohdasta muuttuva kuin yleinen ryppynahakka (Stereum rugosum). Verinahakka kasvaa havupuulla.
Kirjallisuutta löytää kun hakee “corticiaceae of north europe vol. X”. Tuohon X:n paikalle vain numerot 1 - 8, niin saa vanhan orvakkakirjasarjan kokonaan pdf:nä. Saattavat löytyä myös kaikki kerralla. Stereum löytyy vol. 6:sta (EDIT: ei vaan seiskasta). Alkupään lajit kannattaa katsoa uudesta kirjasta (näyttää tältä: https://www.naturbutiken.se/en/articles/2.614.11446/corticioid-fungi-of-europe), mutta seuraavien osien ilmestymisessä saattaa vielä kestää, joten Stereumia ei ole heti odotettavissa. Kuitenkin osoitteesta https://www.fungiflora.no/ voi ladata Synopsis 47:n (Stereoid fungi - A world synopsis).
Kannattaa sitten verrata nahakoita vuotikoihin (esim. tammivuotikka). Niillä on seetoja, jotka näkyvät luupillakin. Hymenochaete-sukua ei noista orvakkakirjoista löydy, vaan pitää ehkä etsiä Nordic macromycetes vol 3. Alla myös vanha Sienilehden juttu nahakkamaisista sienistä.
SL1986-1.pdf (4,8 Mt)
Kiitos linkeistä. En onnistunut löytämään “corticiaceae of north europe” sarjan julkaisuja pdf:inä, ovatkohan enää saatavilla vai pitääkö kirjautua jonnekin ennenkuin saa ne ladattua? Pystyisitkö suoraa linkkiä vaikka tuohon 6. osaan laittamaan?
On mulla Stereum sukuun heitettyjä havaintoja tammelta nyt aika monta kuitenkin. Jos joku innostuu iNatin sivuilla niitä katselemaan ja määrittämään niin voi laittaa vaikka tänne havainnon päivämäärän ja kellonajan ja uuden tai vahvistetun lajimäärityksen niin laitan/korjailen tuolle iNattiin
Se olikin vol.7, mutta täältä löytyvät kaikki: MykoWeb -- Systematic Resources
Tuo kirjasarja on monin osin vanhentunut, mutta hyvin sillä alkuun pääsee.
Tähän kirjallisuusluetteloon voisi muuten lisätä kirjan Fungi Europaei Corticiaceaes s.l. (Bernicchia & Gorjon 2010). Siitä saa hieman tuoreempaa tietoa ja ihan paperisena mukavasti selailtavan kirjan. Sitten on paljon tieteellisiä artikkeleja.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.