Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

"Tavallisten" lamppujen soveltuvuus yöperhosten houkutteluun?

Mitkä “tavalliset”, kotoa löytyvät valonlähteet soveltuvat yöperhosten houkutteluun, jos ei elohopealamppua tms. erikoisvarusteita halua ryhtyä hankkimaan? Mitä ei ainakaan toimi?

  • Hehkulamppu
  • Energiansäästölamppu
  • Halogeenilamppu
  • Halogeeni-työmaavalaisin (kellertävä)
  • Leditaskulamppu tai polkupyörän lamppu (kirkas) - onko värisävyllä väliä?
  • Auton halogeenivalo

Tässä meneillään kokeilu polkupyörän ledivalolla:

Yleisesti mikä tahansa valonlähde toimii kunhan siitä tulee UV-valoa, mieluummin luokkaa 365nm. Monelle lajille voi toimia kyllä ihan valkoinenkin valo, mieluummin sinertävä eli sieltä UV:n puolelta.

Tuossa toisessa ketjussa ollut lattakoi on kyllä vissiin poikkeus, ainakin sanotaan että Agonopterix- ja Depressaria-lattakoille kelpaa keltainenkin valo, ehkä jopa hyvin.

“Tavallisista” valonlähteistä parhaita ovat loisteputket ja kompaktit sellaiset eli energiansäästölamput. Myös valkoiset ledit voivat hyvinkin kelvata, koska niiden spektrissä on sinisen kohdalla piikki (itse ledi on sininen, valkoinen valo tuotetaan loisteaineella). Ja olen mökillä huomannut että ledit vetävät ainakin jonkin verran ikkunoihin perhosia.

Eli hehkulamppu huonoin, sit halogeeni, ledi, loisteputket, tässä järjestyksessä, ja yleensä sinisempi parempi.

(Lajien välillä on muuten varmasti eroja, ei voi olla niin että 2500 lajia reagoivat kaikki eri aallonpituuksiin samalla tavalla. Tästä on vähän papruja mutta paljon mutua liikkeellä.)

1 tykkäys

Heinäkuussa tuli testattua enemmänkin Sylvanian 20W UV-energiansäästölamppua Siperian maasto-oloissa.
Saaliit olivat samaa luokkaa 160W sekavalon kanssa, tai jopa paremmat, mutta muutkin tekijät vaikutti. Tuon kokemuksen perusteella otan näitä useammankin mukaan ensi kerralla. Suomessakin olisi yhtä pimeää keväällä ja alkusyksystä.

2 tykkäystä

Onkohan kukaan kokeillut UV-taskulamppua perhosten houkutteluun? Riittääkö valoteho? Ei tarvitsisi ihmetellä mistä saa sähköä. Halvan näyttäisi saavan parilla kympillä, ammattilaismallit ovat 10x kalliimpia. Esim. http://www.motonet.fi/fi/tuote/480778/Maxell-UV-taskulamppu-2xAA

Nopealla googlaamisella en löytänyt tietoja perhosten houkutelusta, mutta jotkut käyttävät UV-taskulamppuja skorpionien etsimiseen. Löytyisikö Suomesta UV-valossa fluoresoivia selkärangattomia?

Minulla on tällä hetkellä roikkavalaisimessa 20W energiansäästölamppu. Se on juuri sopivan kokoinen eli 60W hehkulampun kokoa eikä roikkaani mahtuisi isompaa lamppua. Minkä kokoinen tuo testaamasi lamppu on? Onko siinä sama kanta kuin hehkulampuissa eli E27? Mustavalo?

Lamppu sopii E27-kantaan.
Ainakin NHBS myy sitä.
Tässä tarkemmat speksit:

http://www.nhbs.com/title/197823/sylvania-moth-trap-bulb-230v-20w-e27-bl368?bkfno=214007

Se ei ole mustavalo, mutta näkyvää valoa on melko vähän.
Piti vielä todetä, että sopii akkukäyttöön. Parin kilon akulla polttelee jo yhden yön, siihen kun vielä aurinkopanelin virittäisi…

1 tykkäys

UV-ledejä, joista varmaan taskulampussa on, ei ole vielä paljon ehditty kokeilla. Epäilen että taskulampussa valoteho ei riitä, plus säteilygeometrian pitäisi olla pyöreä eikä suuntaava.

“Parin kilon akku”: https://www.ev-power.eu/LiFeYPO4-batteries-12V-1-1/LiFePO4-Battery-Pack-12V-10Ah-PCM-refurbished.html

@scellus edellä mainitsemien ongelmien lisäksi pelkkä UV ei ole nykytietämyksen mukaan optimaalinen houkutin. Pitäisi lisätä näkyvän valon ledejä myös.

Nykyisestä led-perhosvalon kehittelyn tilanteesta kertonee SEL news:n pieni juttu kehitellystä prototyypistä, sivu 15, alla olevasta linkistä.

http://www.soceurlep.eu/Uploads/Issues/news_57.pdf

1 tykkäys

Eikös tämä NHBS:n lamppu vaadi 230V jännitteen? Muutoinhan tuo olisi todella hyvä.

Lisäksi tuli mieleen, että voisiko esim. http://www.valostore.fi/tuote/led_tyovalo_purelux_10w_levea lamppuun vaihtaa UV-powerledejä ainakin jonkun. Tuotakin polttelisi tunti tolkulla pienellä akulla

Vaatii akun kanssa invertterin. Itselläni on pieni alle kilon painoinen invertteri 160W, joka maksoi alle 30 euroa ja hyötysuhde on käsittääkseni aika hyvä.

Kesällä tulikin monena yönä ulkomailla käytettyä moottoripyörän akun ja tuon invertterin kanssa tuota lamppua paikoissa, jonne ei muuten olisi saanut sähköä mm. 1500 m korkeudella vuoristossa, pisimmillään kannoin laitteita pari kilometriä leiristä.
Tulokset olivat hyviä.

Tuo edellämainittu perhoskeräilyyn kehitetty LED-lamppu näkyi olevan nyt myynnissäkin, hinta useita satoja euroja, että jäi vielä ostamatta.