Todella limainen


Kuusimetsässä 28.9. Eurajoki pienellä karikepohjaisella aukiolla jossa kasvoi miljoona muutakin sienilajia …

Hieno sieni. Tuo menee tahmaseitikeihin (alasuku Phlegmacium), eikä ole mikään ihan jokapäiväinen tapaus. Harmi että kuvakulmasta ei täysin saa selvää helttojen alkuperäisestä väristä. Sellaisia nimiä voisi ehkä heitellä kuin Cortinarius pseudoglaucopus tai Cortinarius aureopulverulentus, mutta tässä ja nyt mulla ei ole ikävä kyllä riittävää määrityskirjallisuutta antamaan mitään lopullista kantaa. Onkohan tuo kasvupaikka tunnettu kalkkipaikka? Eurajokea en sellaiseksi muista.

Paikkakunnalla syntyneenä ja asuneena totean että mitään laajasti tunnettua kalkkipaikkaa ei ole, diapaasia kyllä löytyy varsinkin Eurajoen kirkonkylästä luoteeseen/pohjoiseen ja vielä laajelmalti Eurajokeen liitetystä Luviasta, tämä tälläinen sieniin liittymätön juttu.
T:Jyri


Kiitokset teille. Tässä parempi kuva heltoista mutta värisävyä en tietenkään voi taata. Tulevana vkl voisin tutkia paremmin jos tarvis.

Katsoin vielä kirjallisuutta. Tuo Cortinarius aureopulverulentus (juuttinuppiseitikki) voisi käydä ainakin arvauksesta, mutta ei ehkä voida varmistaa.

Juu, sitä itsekin mietin ja google-sivu on auki sillä nimellä mutta ei oikein tunnu löytyvän tietoa edes enkuksi. Onko lajin vahvistukseen mitään mahdollisuutta? Kiitos Mikko.