Toivelaji pähkinämaljakas

Pähkinämaljakas on ollut pitkään keväisenä toivelajina ja monta pähkinälehtoa on tullut keväisin koluttua laji mielessä. Kyseessä on vaarantunut VU laji josta ei ole montaa havaintoa pääkaupunkiseudulta. Kauniaisten Kasavuoren pähkinälehdoista lajia on viime vuosina löytynyt. Sipoon Hindsbystä on yhdeltä paikalta useampi Reima Saarenoksan havainto 80 -luvulta mutta en lajia täältä pari vuotta sitten enää löytänyt. Voi tietty olla etten osunut oikealle paikalle koska nuo vanhat havainnot eivät ole sijainniltaan tarkkoja. Sitten pitääkin suunnata jo lähimmillään Lohjalle jos lajia haluaisi etsiä tunnetuilta esiintymispaikoilta.

Eilen sitten Helsingin Mustavuoressa onnisti, tässä pari kuvaa

Ovat tuollaisia pitkäjalkaisia ja kasvavat suoraan puulta. Lähilaji talvimaljakas on yleensä jalaton ja kasvaa maassa ja on muutenkin laakeampi tapaus.

Paikka josta nämä löysin on Mustavuoren hienon kotkansiipilehdon tuntumasta kohtuu ryteikköiseltä alueelta jossa runsaasti haavan ja tervaleppien maapuita + tuomea, vaahteraa ja jokunen kuusi hieman kauempana. Seurana oli myös sinivuokkoa ja imikkää. Mitään selkeää pahkinäkasvustoa en oikein tunnistanut ja lehtikarikkeena tuntui olevan haapaa, leppää, vaahteraa, mutta pähkinän lehtiä en huomannut. Paikalla voi kyllä hyvin kasvaa myös pähkinää, pitää tarkistaa kesällä kun puissa on lehdet.

Olen ollut siinä käsityksessä että pähkinämaljakas kasvaa vain pähkinällä mutta tässä selvityksessä Eestinmaalta annetaan ymmärtää että kasvaa lehtipuilla, ei vain pähkinällä. Tarkemmin en tätä asiaa tunne.
“…it is known to grow in coniferous and mixed forests, especially Corylus meso-eutrophic
boreo-nemoral hillock spruce forests and Hepatica eutrophic boreo-nemoral spruce forests,
attached to twigs of broad-leaved trees, buried in the ground”

5 Likes

On kyllä upea löytö ja upeat kuvat! Itselläkin toivelistalla, vaan on hyvin mahdollista että täältä Pirkanmaalta tätä ei onnistu löytää…no ensi viikon jälkeen pitänee suunnata muutamalle paikalliselle pähkinälehdolle taas perinteiseen tapaan pettymään kerran keväässä :wink:

1 Like