Tremella exigua (lienee nystyhytykkä)

Kurkkasin tänään meininkiä Helsingin Kivinokan vanhassa metsässä. Muutamia kivoja lajeja tuli vastaan vaikka todella vähän sieniä maastossa oli. Ruusunuijakas oli kiva, valkoparvipiikki oli vielä voimissaan kannollaan ja yhden kannon jämän kun käänsin oli alla laaja kasvusto oravuotikkaa, tai ainakin luulen että oli tätä lajia.

edit. kurkkasin itiöt, taitaakin mennä kahvikoihin? Sieltä sitten arvotaan ekaksi vaihtoehdoksi piikkikahvikka, Tomentella crinalis.

Kiinnostavin löytö oli kuitenkin ilmeisesti pihlajalla kasvavaa kotelopulloista (luultavasti Eutypella sorbi) loisiva hyytelösieni. Laji on käsittääkseni Tremella exigua. Siitä ei ole tietokannoissa havaintoja Suomesta, mutta näytteitä voi tietty olla museoissa. Vai olisko jollain toisella nimellä? Tässä pari kuvaa ja saa lajista tietty olla eri mieltäkin

Onnittelut ruusunuijakkaasta. Olis toivelaji itselle. Se tempaistaan vielä Turustakin.
Laji on yleistymässä muttei silti yleinen.

1 tykkäys

Tomentella crinalis lienee oikein. Ainakin siltä se näyttää. Lähin laji, johon sen voi sotkea on T. fibrosa, joka on vähemmän piikkinen ja sen rihmasto on sinkilätön, kun taas crinaliksella sinkilöitä löytyy pohjarihmoista.

Kiitos Matti. Erikoinen pikku pläntti meren rannalla Helsingissä kun pläntiltä löytyy useita lajeja joita ihan etelästä ei ole juurikaan löydetty, tai ei ainakaan atlaksen perusteella ole löydetty.

FTE:ssä oli nämä kaksi yllä mainittua kahvikkaa saaneet myös hieman erilaiset itiökoot. T. crinalis on siellä 7 - 9(-10) ja T. fibrosa 6 - 8. Tästä tuumailin että crinalis, mutta mitatessa oli epäselvää miten tuollaiset kuhmuraiset itiöt pitäisi mitata että mitat olisivat vertailukelpoisia esim. FTE:n mittojen kanssa.

Huomasin tuon itiökoon myös. Urmaksen Tomentella-kirjassa crinalis 7-8 ja fibrosa 6-8. Näiden itiöiden koossa on välillä paljonkin heittoja eri lähteiden kesken. Tämän kirjan mukaan itiökoko oli yli näiden molempien lajien. Pitäisin tässä tapauksessa sinkilällisyyttä ja ulkonäköä varmempana erottavana tekijänä. Kuka tietää montako lajia noistakin vielä tulevaisuudessa erotetaan, kun niitä tutkiin tarkemmin.

Hain tuosta hytykästä näytteen ja itiöt ovat suunnilleen 12 x 4 mikronin sileitä makkaroita, elikkä jos tämä skooppaustaaperrukseni osui nyt oikeaan niin kyseessä täytynee olla nystyhytykkä. Ilmeisesti yhteys kotelopulloisiin on tässä vain sattumaa?